Kredi kartlarına yeni düzenlemeler geldi

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartlarına yeni düzenlemeler geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2010 10:02

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, kredi kartlarının asgari ödeme tutarları ve nakit çekimleri ile ilgili önemli değişiklikler yaptı.

Haberin Devamı

Buna göre  halen yüzde 20 olarak uygulanan kredi kartı asgari ödeme tutarı yüzde 40'a kadar çıkarılabilecek, kart borcunu 3 defa yarısından az ödeyen nakit çekim yapamayacak.

ESKİ İLE YENİ FARKLI OLACAK

Resmi Gazete'de de yayımlanan yönetmelikte, asgari ödeme tutarları ile ilgili iki ayrı düzenleme yapıldı. Mevcut kredi katları ile yeni alınacak kredi kartlarında farklı asgari ödeme zorunlulukları uygulanacak.

Buna göre, ödenmesi gereken asgarî tutar, kredi kartı limiti 15 bin Türk Lirasına kadar olan kredi kartlarında dönem borcunun yüzde 25'inden, limiti 15 bin liradan 20 bin liraya kadar olan kredi kartlarında dönem borcunun yüzde 30'undan, limiti 20 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarında ise dönem borcunun yüzde 40'ından aşağı olmayacak.

Haberin Devamı

Yeni tahsis edilen kredi kartlarında da kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde 40'ından aşağı olamayacak.

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, yeni verilecek kredi kartları hariç olmak üzere, asgari ödeme oranlarının bugünden itibaren 24. aya kadar, kredi kartı limitlerine göre en az yüzde 22 ile en çok yüzde 35'e kadar artırılmasını öngören bir intibak süreci uygulanacak.

Yönetmelik kapsamında, yapılan bir başka değişiklikle şubeler kanalıyla yapılan kart iptaline ilişkin taleplerde, bu talebin hangi tarihte alındığına dair şube yetkililerince imzalanmış bir belgenin veya doldurulan iptal talep formunun bir örneğinin kart hamiline verilmesi zorunlu tutuldu.

NAKİT ÇEKİME SINIRLAMA

Bir takvim yılı içinde kredi kartı borcunu 3 defa dönem borcunun yarısından az ödeyenin nakit çekim hakkı elinden alınacak. Bu kredi kartlarının limitleri de dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamayacak.
Öte yandan yönetmeliğin, bu maddesi 6 ay sonra yürürlüğe girerken, diğer maddeler bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!