Komşunun Ankara elçisi ajan çıktı

Güncelleme Tarihi:

Komşunun Ankara elçisi ajan çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2010 00:00

Bulgaristan, komünist dönemle hesaplaşmasını Wikileaks’teki gibi gizli belgeleri açıklayarak yürütüyor. Ülkede Soğuk Savaş döneminde görev yapmış bazı diplomatların, 1989 yılında çöken komünizm rejiminin siyasi polisi (DS) için ajanlık yapmış olduğu açıklandı.

Ajanlık yapan bürokratları araştıran komisyon, “komünist ajan diplomatların” listesini de internetten yayımladı. Listeye göre, geçmişi araştırılan 462 diplomattan 191’i komünist rejim için ajanlık yapmıştı. 33 büyükelçi, 8 maslahatgüzar ve 4 konsolosun olduğu listede, Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Krasimir Tuleçki de adı bulunuyor.

Komisyona destek veren bir açıklama yapan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, komünist dönemin siyasi polis ajanı olan büyükelçilerin geri çekileceğini ifade etti. Borisov, devlet radyosuna yaptığı açıklamada, “Gördüğünüz gibi ajanlar her yerde. Eski komünist rejiminin bize verdiği ağır zararların büyüklüğü gözler önüne çıktı. Bir totaliter rejimin ideolojisine sahip bu kişilerin bugün diplomasimizi nasıl temsil ettiğini merak ediyorum” dedi.

Büyükelçilerin yarısı ajanmış

Komünist dönem için ajanlık yapmış diplomatların, herhangi bir diplomatik alanda çalışmaları da engellenecek. Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov, iktidardaki GERB partisinin, bu engelleme için özel bir yasa tasarısı hazırlayacağını açıkladı.
Parlamentoda grubu olan Mavi Koalisyon’un eşbaşkanı Martin Dimitrov da “Üyesi olduğumuz Avrupa Birliği’nin 26 ülkesinin 13’ünde eski komünist ajanı olan büyükelçilerimiz var. Eski komünist gizli servisleri halen devletin iplerini ellerinde tutuyor” dedi. DS ajanlarını araştıran komisyon daha önce cumhurbaşkanlığı, parlamento, yargı, radyo ve televizyon gibi çeşitli devlet kurumlarında görev yapan eski ajanların isimlerini de açıklamıştı.

Mükemmel bir diplomat

Bulgaristan’ın eski istihbarat müdürlerinden emekli General Todor Boyaciev, listenin açıklanmasını şöyle eleştirdi: “Wikileaks’de bile kimsenin kimliği açıklanmazken biz yüzlerce diplomat ve ailelerini riske attık.” Boyaciev, adı ajanlar listesinde geçen Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Krasimir Tuleçki’ye de destek vererek, Tuleçki’nin “mükemmel” bir diplomat olduğunu söyledi. Boyaciev, “Geçmişte Afganistan’da en şiddetli saldırıların yapıldığı dönemde, Tuleçki diplomat olarak oraya göreve gitti. Kosova bir dönemde dünyanın en sıcak noktalarından biriyken yine Tuleçki görev başındaydı. Annesi ve babası da ülkenin en önemli dışişleri görevlilerindendi” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!