Bilmeniz gereken 50 Türk ressam

Güncelleme Tarihi:

Bilmeniz gereken 50 Türk ressam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2010 00:00

Tempo Dergisi Aralık sayısında ‘Bilmeniz Gereken 50 Türk Ressamı ve Tablosu’ eki verdi. Mimar Sinan Üniversitesi’nden sanat tarihçisi Osman Erden’in hazırladığı kitapta yaklaşık bir buçuk asırlık Türkiye resim sanatı tarihinin örneklerine yer veriliyor.

Haberin Devamı

TEMPO Dergisi okurlarını sanatla buluşturmaya devam ediyor. ‘Bilmeniz Gereken 50 Tablo’, ‘Bilmeniz Gereken 50 Heykel’ ve ‘Bilmeniz Gereken 50 Mimari Yapı’ kitaplarından sonra, derginin Aralık sayısı ile birlikte okurlara armağan edilen ‘Bilmeniz Gereken 50 Türk Ressamı ve Tablosu’nda, yaklaşık bir buçuk asırlık Türkiye resim sanatı tarihinin örneklerine yer veriliyor.
Mimar Sinan Üniversitesi’nden sanat tarihçisi Osman Erden’in hazırladığı kitapta, (Şeker) Ahmet Ali Paşa’dan Osman Hamdi Bey’e, Halife Abdülmecid Efendi’den Hüseyin Avni Lifij’de, Fikret Mualla’dan Hale Asaf’a, Balkan Naci İslimyeli’ye dönemine damgasını vurmuş 50 sanatçı ve önemli eserleri tanıtılıyor.
Müze büyük
eksiklik
Osman Erden, sert kapaklı kitabın önsözünde, “Türkiye sanat ortamının en önemli eksikliği yaklaşık bir buçuk asırlık geçmişi olan resim tarihine tanıklık edilebilecek bir müze olmamasıdır. Koleksiyonunda bulunan on binden fazla eser ile bu tarihin en önemli örneklerini barındıran İstanbul Resim Heykel Müzesi’nin (İRHM) yetersiz maddi olanaklar yüzünden sergileme olanaklarının kısıtlı olması bu alanda bir boşluk yaratmaktadır. Yusuf Taktak, Tomur Atagök gibi idealist sanatçıların bir modern sanat müzesi kurulması doğrultusundaki girişimleri unutulmamalıdır. Özel sermayenin son yıllarda bu alana yatırım yaparak bu tarihe tanıklık edilmesine fırsat sunmaları ise umut vericidir” diyor.

Haberin Devamı

Altın Lale’nin değeri arttı
ULUSLARARASI İstanbul Film Festivali 30. yılında Altın Lale Ulusal Yarışma para ödüllerinin miktarını artırdı. Festivalde jürinin seçeceği En İyi Film’e Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen ödül 50 bin TL’den 150 bin TL’ye çıkartıldı. En İyi Yönetmen’e ise 50 bin TL ödül verilecek. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın vereceği En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu ödülleri ise 10 biner lira olacak. Ayrıca, Jüri Özel Ödülü, 2011 yılında ilk defa maddi bir ödülle desteklenecek ve bu ödülü kazanan filme 30 bin TL verilecek. Uluslararası İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışması’nda jüri ayrıca, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni ve En İyi Özgün Müzik dallarında da ödül veriyor.Festival yönetmeliğiyle başvuru formları Festival Merkezi veya www.iksv.org/film adresinden temin edilebilir. Festivale katılmak isteyen Türk filmlerinin, 4 Şubat 2011 Cuma akşamına kadar festival merkezine (İKSV, Sadi Konuralp Cad. No: 5 34433 Şişhane) başvurmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Kadıköy’de kitap günleri başlıyor
BU yıl dördüncüsü yapılacak olan Kadıköy Belediyesi Kitap Günleri, 17-18-19 Aralık tarihlerinde Caddebostan Kültür Merkezi’nde 50’den fazla yayınevinin katılımıyla gerçekleştirilecek. 17 Aralık Cuma günü 19.00-19.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek açılış töreninde Kitap Günleri’nin bu yılki Onur Konuğu Turgut Özakman’na ödülü takdim edilecek. Kitap Günleri’ndeki etkinliklerde Vural Savaş, Muazzez İlmiye Çığ, Cüneyt Akalın, Nail Güreli, Feyza Hepçilingirler, Faroz Ahmad, Eşber Yağmurdereli gibi pek çok yazar ve sanatçı okurlarıyla buluşarak kitaplarını imzalayacak.

Osmanlı ve karma eserler müzayedesi
ALİF Art Antikacılık, 19 Aralık Pazar günü Ortaköy’deki Esma Sultan Yalısı’nda bir müzayede düzenliyor. Saat 14.00’te başlayacak olan ve Nihal Sarıgül’ün yöneteceği ‘Osmanlı ve Karma Sanat Eserleri – Özel Koleksiyonlar’ başlıklı müzayedede 4 özel koleksiyondan derlenen 392 lot eser satışa sunulacak.
Osmanlı ve karma sanat eserlerinin yanı sıra Türk modern ve çağdaş plastik sanatının seçkin örneklerinin satışa sunulacağı müzayedede Türk Hematoloji Derneği’nin kurucularından Prof. Dr. Friedrich Reimann’ın koleksiyonuna ait emsalsiz hat kitapları ve levhalar, Türkiye’nin en eski antikacılarından ve koleksiyonerlerinden merhum Ali Kazgan’ın koleksiyonundan Osmanlı tuğralı gümüşler, Osmanlı Tombak sanatının seçkin örnekleri, hat levhalar ve Kuran-ı Kerim’ler yer alıyor. Müzayedede ayrıca ‘Akdeniz’ heykeliyle bilinen ünlü  heykeltıraş İlhan Koman ve Sadi Öziş’in beraber tasarladığı ve Karemetal Atölyesi’nde ürettiği ‘Sandalye’si teklif usulü ile satışa sunulacak.
www.alifart.com            

Haberin Devamı

Oscar’ı da Oprah sunacak
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ŞUBAT ayında yapılacak 2011 Oscar Ödül Töreni’ni sunacak yıldızların isimleri açıklandı. Akademi Ödülleri’ni, ABD’li oyuncular Marissa Tomei ve Sandra Bullock, ünlü sunucu Oprah Winfrey, Oscar ödüllü aktris Halle Berry, ve aktör Jeff Bridges sunacak. Açıklanan isimlerin hepsi ya Oscar adayı olmuş ya da ödülü almıştı. Los Angeles kentindeki Nokia Theatre’da yapılacak ödül töreninde, yazar, yönetmen ve oyuncu James Franco ile yine Oscar’a aday gösterilmiş olan Anne Hathaway evsahipliği yapacak.

Kadınları eğlendirecek
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İSRAİL doğumlu ABD’li aktris Natalie Portman yapımcı oluyor. Vogue dergisinin Ocak 2011 sayısına konuşan Portman, ‘Felekten bir Gece’ (The Hangover) tarzı komedi filmlerinin sadece erkekleri hedef aldığını ancak kadınların da espri anlayışının güçlü olduğunu savundu. Ünlü yıldız, kadınların hem güzel hem eğlenceli olmasına izin verilmediğini, bunun kınandığını ifade etti. Buna tepki gösteren Portman, kendi yapım şirketini kurarak kadınlara yönelik bu tür filmler çekmeyi hedeflediğini söyledi. Natalie Portman son filmi ‘Kara Kuğu’ (Black Swan) ile dün açıklanan Altın Küre adaylıklarında En İyi Kadın Oyuncu dalında aday gösterildi.

Haberin Devamı

Seksi mangaya sansür geliyor
DIŞ HABERLER
JAPONYA’nın simgelerinden olan manga isimli çizgi karakterlere, seks sansürü geliyor. Hükümet’in Gençlerin Sağlıklı Gelişimi Talimatnamesi’ne göre düzenlenen ve Meclis’e verilen önergeye göre, cinsellik içeren ve seksi karakterler barındıran, ‘sosyal düzeni bozmaya yönelik’ çizgi romanlara sansür getirilmesi planlanıyor. Önerge kabul edildiği takdirde, yayıncılar ‘fotoğraf, abartılı ve açık seks sahneleri’ barındıran çizgi romanları 18 yaşından küçüklere satamayacak. Yayıncılar ve sanatçılar ise bu kararın ifade özgürlüğüne zarar verdiğini ileri sürerek tepki gösterdi. 10 büyük yayıncı, Mart 2011’de yapılacak Tokyo Uluslararası Anime Fuarı’nı protesto edeceklerini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!