Meteoroloji'den yeni uyarı

Güncelleme Tarihi:

Meteorolojiden yeni uyarı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2010 12:41

Meteoroloji, 18 şehir için yoğun kar yağışı ve şiddetli yağış nedeniyle uyardı... Ankara'da 24 saat boyunca bin 103 personel yollarda kalan sürücüleri kurtardı... Geçtiğimiz hafta denize girilen Muğla'da hava sıcaklığı -2 dereceye düştü... Kar yağışıyla ilgili konuşan Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün '10 yıldır böyle kar görmedim' dedi... Gözde tatil merkezi Bodrum'u iki gündür devam eden fırtına yerle bir etti... Uludağ'da kar kalınlığı 55 santimetreye, Kartepe'de 1 metreye ulaştı...

METEOROLOJİ'DEN YENİ UYARI

Doğu Anadolu'nun güney ve batısı, Orta Karadeniz’in iç kesimleri ile Yozgat çevrelerinde yoğun kar yağışı, Adana, Mersin, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de ise kuvvetli yağış bekleniyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan “meteorolojik uyarı”da Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Hakkari, Şırnak, Amasya, Tokat, Samsun, Ordu ve Giresun'un yüksek kesimleri ile Yozgat çevrelerinde yoğun kar yağışı beklendiği belirtildi. Yarın sabah saatlerine kadar etkili olacağı tahmin edilen kar nedeniyle çığ düşmesi, ulaşımda aksama, buzlanma ve don olaylarına karşı başta sürücüler olmak üzere vatandaşların dikkatli olmaları istendi.

DOĞU AKDENİZ'DE “KUVVETLİ YAĞIŞ”

Adana, Mersin, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de ise kuvvetli yağış bekleniyor. Yarına kadar etkili olması beklenen kuvvetli sağanak yağış nedeniyle ani sel, su baskını ve yıldırım düşmesinin yaşanabileceği belirtildi. Vatandaşların ve yetkililerin gerekli önlemleri almaları istendi. Öte yandan Marmara ile yurdun iç kesimlerinde sabah ve gece saatleri öncelikli olmak üzere buzlanma ve don olayı beklendiği, yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği kaydedildi.

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ

BAŞBAKAN'IN UÇAĞI SİİRT'E İNİŞ YAPAMADI




MUĞLA

Haberin Devamı

 

Muğla'da dün gece başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı vatandaşları şaşkına çevirdi. Kar yağışının ardından çocuklar sokaklarda kartopu oynadı.


Hava sıcaklığının uzun yıllardan sonra -2 dereceye kadar düştüğü Muğla’da gece başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışından sonra kar kalınlığı kent merkezinde 4, yüksek kesimlerde ise 10 santimetreye ulaştı. Karayolları ekipleri,köylerle ulaşımın aksamaması için çalışma başlattı.


Hava sıcaklığı saat 11.00 itibariyle Muğla'da -0.6, Bodrum'da 7,Marmaris'te 6, Fethiye'de 9 ve Datça'da 10 derece olarak ölçüldü.

       

Haberin Devamı

SON 32 YILIN KAR YAĞIŞI ORTALAMASI

       

Muğla Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri ise Muğla'da son 32 yıla ait meteorolojik ortalamalara göre kar kalınlığının Aralık ayında en fazla 5 santimetre ölçüldüğüne işaret ederek, “Muğla'ya geçmiş yıllarda ağırlıklı olarakOcak ve Şubat ayında kar yağmış. Bugün yaşanan kar yağışında hava sıcaklıklarında yaşanan ani düşüşünde etkisi oldu” dedi.

       

ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLEDİ

       

Aniden başlayan kar yağışı ve yaşanan buzlanma nedeniyle Muğla kent kent merkezi ve Denizli-Muğla karayolunda 10'un üzerinde maddi hasarlık ve yaralamalı kaza meydana geldi. Araçlarında zincir ve kar lastiği bulunmayan sürücüler nedeniyle ulaşımda zaman zaman aksamalar yaşandı.


Buzlanma ve kar nedeniyle yolda kalan araçlar polis ve vatandaşların yardımı ile kurtarıldı. Belediye ekipleri, “buzlanma” yaşanan noktalara buz döküyorlar.

       

KAR ŞAŞKINLIĞI

       

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, son 10 yıldır böyle karyağmadığını anlatarak, “Kar yağışı vatandaşlarımız hem şaşırttı, hemdesevindirdi. Belediye ekipleri dün geceden itibaren buzlanma yaşanan noktalara tuz dökerek olası kazaları önlemeye çalıştılar. Ekiplerimizin çalışması sürüyor”dedi.

Haberin Devamı


Bu arada, kar yağışının ardından çocuklar sokaklarda adeta “kartopu savaşı” yaptılar. Araçlarını kar ve buzlanma nedeniyle bulunduğu noktadan çıkartamayan sürücülere ise vatandaşlar yardım ediyor.


Kent merkezindeki Kurşunlu camisinin avlusunda yaşayan ve aniden başlayan kar yağışı nedeniyle aç kalan güvercinleri ise kendilerine atılacak yem bekliyor.

ANKARA

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ekipleri şiddetli kar yağışına karşı sabah saatlerine kadar aralıksız mesai yaptı. Bin 103 personel 24 saat süreyle 3 ayrı ekip halinde çalışarak aniden yağan karla birlikte yollarda kalan sürücülere yardım etti. Belediyeden yapılan açıklamada sürücülerin kar şartlarına uygun lastik ve araçlarla yola çıkması uyarısı yapıldı.

 

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada aniden şiddetini arttıran kar yağışının kentte yaşamı olumsuz etkilediğine değinildi. Özellikle Meteoroloji'nin uyarılarına rağmen kış şartlarına uygun olmayan araçlarla trafiğe çıkan sürücülerin yolları tıkadığı belirtilirken, kapanan yolları yeniden trafiğe açmak için ekipleri 24 saat süreyle görev yaptığına dikkat çekildi.

 

Buna göre Büyükşehir Belediyesi ekipleri 52 adet kar küreme ve tuz atan araç, 19 adet önü bıçaklı ve tuz atan kamyon, 27 adet greyder, 35 adet kepçe, 21 adet loder, 19 adet dozer ve bin 103 personel, 41 ayrı ekip ile 3 vardiya halinde görev aldı. Belediye yetkilileri çalışmaların bundan sonra da devam edeceğini belirtirken, sürücüleri de olumsuz hava şartlarına karşı hazırlıklı bir şekilde trafiğe çıkmaları konusunda uyardı.

MERSİN 

Haberin Devamı

Mersin'de, önceki geceden beri etkili olan fırtına ve yağışın etkisiyle oluşan yüksek dalgalar nedeniyle sahil bandındaki bazı yürüyüş parkurları kapatıldı.


Yağış ve fırtına bugün sabaha kadar etkisini sürdürdü. Olumsuz hava koşulları nedeniyle büyük dalgalar oluşunca Adnan Menderes Bulvarındaki sahil bandında yer alan bazı yürüyüş parkurları belediye ekiplerince güvenlik şeridi çekilerek kapatıldı. Bazı kişiler ise dalgaların 5-6 metreyi bulduğu gözlenen ve kentin en işlek sahil bölümü olan Barış Meydanında dalgaları izlemeye geldi.


Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, kent merkezinde son 24 saatte metrekareye 80 kilogramın üzerinde yağış düştüğü, yağışın gün boyunca aralıkla süreceği kaydedildi.

KÜTAHYA

Haberin Devamı


Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışı, Kütahya'da da hayatı olumsuz etkiledi. Kütahya- Afyonkarihisar karayolu yaklaşık 5 saat ulaşıma kapandı, 200’e yakın araç tipi altında bekledi, çok sayıda araç da yaralamalı ve hasarlı kazalara karıştı.

Kar yağışı Kütahya’da şehirlerarası yollarda ulaşımı felç etti. Kütahya-Eskişehir, Kütahya- Afyonkarahisar ve Kütahya- Bursa karayolu belirli aralıklarla ulaşıma kapandı. Kütahya- Afyonkarahisar karayolunun 30’uncu kilometresinde dün gece, 200'e yakın araç yolun kapalı olması nedeniyle mahsur kaldı. Araçlar içerisinde bulunanlar yaklaşık 5 saat yoğun trafiğe açılmasını bekledi.

Kütahya Emniyet Müdürü Sezai Kalyoncu, gece Afyonkarahisar karayoluna giderek ekiplerin yol açma çalışmalarını inceledi. Karayolları ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucunda ulaşıma açılan Kütahya- Afyonkarahisar karayolunda 30’a yakın aracın maddi hasarlı ve yaralamalı kazaya karıştığını belirtildi.

KASTAMONU

Kastamonu'da etkili olan kar yağışı nedeniyle 8 ilçe merkezi ile toplam 448 köye elektrik verilemezken, 314 köy yolunda ulaşımın sağlanamadığı bildirildi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Zafer Karahasan başkanlığında kurulan kriz masasından yapılan açıklamada, Kastamonu-Ankara karayolunun 50. kilometresindeki Ilgaz Dağı Geçidi'nde kar ve buzlanmadan dolayı kamyon ve tırların kayması nedeniyle zaman zaman ulaşımın aksadığı belirtildi.

Şenpazar, Doğanyurt, İhsangazi, İnebolu, Araç, Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin ilçe merkezleri dahil toplam 448 köye elektrik verilemezken, 314 köy yolunda ulaşımın sağlanamadığı ifade edildi.

Açıklamada, elektrik verilemeyen ilçe ve köylerle ulaşıma kapalı olan köy yolları için ekiplerin çalışmalarını hızlandırdığı kaydedildi.

DENİZLİ

Denizli'de soğuk ve kar yağışı etkili olurken, kent merkezi 6 yıl sonra ilk kez beyaz örtüyle kaplandı. Denizli -Antalya karayolunun Cankurtaran Mevkii'nde kar kalınlığı 60 santimetreyi aştı. Gece yapılan çalışmalarla Denizli- Antalya ve Denizli- Muğla karayolunun bir süre kapanan bölümü tekrar ulaşıma açıldı.

Denizli'de dün sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, bu sabah saatlerine kadar sürdü. Buldan, Güney, Babadağ, Çardak, Çal, Serinhisar ilçelerine ve Denizli merkeze bağlı 30'un üzerinde köy yolu ulaşıma kapandı. Verilen kar alarmından sonra Karayolları, Köy Hizmetleri, İl Özel İdaresi ve Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait araçlarla yol açma çalışmalarına başlandı. Gece kısa süreliğine kapanan, Denizli- Antalya ve Denizli- Muğla karayolunda Cankurtaran mevkiindeki 4 kilometrelik bölüm de önce tek şerit olarak, sürdürülen çalışmalarla da tamamen trafiğe açıldı. Kapalı olan ilçe ve köy yollarının ulaşıma açılması için de çalışmaların yapıldığı belirtildi.

Denizli İl Özel İdare Sekreteri Adem Oklu, “Kar yağışı Denizli'de etkili oldu. Özellikle kent merkezinde yıllardır bu şeklide etkili kar yağmıyordu. 200 kişilik ekip yol açma ve kar temizleme çalışmalarını sürdürüyor” dedi. Meteoroloji yetkilileri Denizli'de kar yağışının bugün akşam saatlerinden itibaren yeniden başlayacağını belirtti.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!