Maliye, ‘e-kitap’ı lüks saydı yüzde 18 KDV’yi uygun gördü

ELEKTRONİK kitapta öncülük yapan D&R ve İdefix’in sözleşme imzaladığı yayınevi sayısı 128’e ulaşırken, pazarladıkları e-kitap sayısı da 1313’ü buldu. Ancak, Maliye’nin e-kitabı yazılımla aynı kategoride değerlendirmesi, yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 18’e çıkmasına yol açtı.

Haberin Devamı

OKUMA ve satın alma deneyimini dijital ortama taşıyan elektronik kitap uygulamasının, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yaygınlaşması, sadece internet üzerinden satış gerçekleştiren kitapevlerinin değil aynı zamanda yayınevlerinin de iştahını kabartıyor. Kağıt, baskı, stoklama, dağıtım gibi masrafları ortadan kaldıran, tek bir tuşla bilgisayar, cep telefonu, tablet PC ya da dijital okuma cihazlarına binlerce kitabın indirilmesine imkan sağlayan bu uygulamanın Türkiye’deki öncülüğünü D&R ve İdefix gibi internet üzerinden satış yapan kuruluşlar yapıyor. Bu iki kuruluşun sözleşme imzaladığı yayınevi sayısı daha şimdiden 128’e ulaşırken, elektronik ortama taşınan kitap sayısı da 1313’ü buldu.
Lüks ürün KDV’si
Ancak, bu da kitaplarda farklı vergi uygulamasını beraberinde getirdi. Basılı kitaplarda yüzde 8 olan KDV oranı, elektronik kitapta lüks ürünlerdeki gibi yüzde 18’e çıktı. Bu da, Maliye Bakanlığı’nın e-kitap uygulamalarının vergilendirilmesiyle ilgili henüz bir düzenleme yapmamasından kaynaklandı. Bilgisayar yazılımıyla aynı kategoride değerlendirilmesi, elektronik kitabın KDV’sini basılı kitaplardan yüzde 10 daha yüksek olmasına neden oldu.
Hedef 100 bin üye
Bundan iki yıl önce dijital kitap okuyucuların piyasaya sürülmesiyle birlikte başlayan e-kitap satışını Türkiye’de, 8 aydan buyana D&R ve idefix’in internet siteleri gerçekleştiriyor. İdefix Genel Müdürü Mehmet İnhan, 15 Nisan’dan bu yana e-ink adlı dijital okuyucular için e-kitap satışı gerçekleştirdiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Bu süre içerisinde e-ink ekranlı cihaz kullanıcı üye sayımız 1775 olmasına karşın, Apple’ın App Store mağazası üzerinden faaliyet gösteren kitaplık uygulamamızın devreye girmesiyle birlikte, 5 günde toplam e-kitap üye sayımıza 2 bin 351 IPad kullanıcısı eklendi. Buna IPhone ve android cihazlar için geliştireceğimiz uygulamalar da eklendiğinde 100 bin üye hedefini yakalamayı planlıyoruz.”
Hangi yazarlar var
Elektronik kitap uygulamasına e-ink cihaz ve bilgisayarlar üzerinden başlayan D&R’da iPad, iPhone ve android işletim sistemlerine yönelik uygulamalarını da önümüzdeki günlerde devreye sokmaya hazırlanıyor. Şu anda sayıları 30’u bulan yayıneviyle yaptığı sözleşmeler sonucunda e-kitap sayısı 500’e ulaşan D&R, Ertuğrul Özkök, Adam Fawer, Soner Yalçın, Nermin Bezmen gibi sadece kendi kataloğunda yer alan yazarların güncel kitaplarıyla e-kitap rekabetinde ön plana çıkmaya çalışıyor. İdefix de bu rekabette, Yapı Kredi, İş Bankası, Tarih Vakfı, Can, Varlık gibi sözleşme imzaladığı 98 yayınevinin 813 e-kitabıyla yer alıyor.
İlk 8 kitap bedava
İdefix’in iPad cihazları için geliştirdiği “Kitaplık” uygulaması, aralarında Erhan Afyoncu’nun Osmanlının Hayaleti, Tolstoy’un Gizli Raporlarında Osmanlı İmparatorluğu, Ahmet Cemal’in Dokunmak, Jules Verne’nin Denizler Altında 20 bin fersah, Nietzsche’nin İnsanca, Pek İnsanca gibi farklı kategorilere ait 8 kitabı da ücretsiz hediye ediliyor. Kitaplık uygulamasını indirenlerin yüzde 67’si e-kitap deneyimini ilk kez denerken, cihaz çökse ya da kullanılamaz hale gelse dahi, e-kitap arşivleri zarar görmüyor.

Yazarın Tüm Yazıları