‘Dıt Mobil’e geçti ödeme ‘cep’e girdi

Güncelleme Tarihi:

‘Dıt Mobil’e geçti ödeme ‘cep’e girdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2010 00:00

Temassız kredi kartı AsyaCard Dıt ve temassız ön ödemeli Dıt Pratik ile yaklaşık 1 milyon temassız kart müşterisi bulunan Bank Asya, bu alanda bir adım daha atarak, temassız ödeme uygulamasını ‘Dıt Mobil’ adıyla cep telefonlarına da taşıdı.

Haberin Devamı

Çinli Watchdata’yla ile işbirliği yaparak, bu uygulamayı gerçekleştiren Bank Asya, Fransa Paris’te düzenlenen dünyanın en büyük Uluslararası Kart Teknolojileri ve Uygulamaları Fuarı olan Cartes 2010’da ilk ödeme işlemini yaptı. Uygulama sayesinde, artık kredi kartına gerek kalmadan cep telefonlarından ödemeler yapılabilecek. Bir hafıza kartı şeklinde üretilen ‘Dıt Mobil’in telefona takılmasıyla uygulama kullanılmaya başlanacak ve telefon ya da sim kartın değiştirilmesine gerek kalınmayacak. NFC yani yakın alan iletişim teknolojisinin, hafıza kartına ‘kuyruk’ gibi eklenerek hazırlanan uygulama sayesinde tek seferde 35 TL’ye kadar olan ödemelerin kart kullanılmadan cep telefonuyla gerçekleştirilmesi sağlanıyor.
Hafıza kartı ile ilk uygulama
Bank Asya Genel Müdürü Cemil Özdemir, Dıt Mobil’in dünyada hafıza kartı (mikro sd) ile gerçekleştirilen ilk temassız uygulama olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Dıt Mobil, Bank Asya’nın temassız kartlarıyla yapılabilen herşeyin cep telefonu ile yapılmasına olanak sağlıyor. Dıt Mobil, tüm dünyada PayPass logosu bulunan pos cihazlarında şifresiz 35 liraya kadar alışveriş imkanı tanıyor. Bunun dışında Bank Asya’nın otobüs validatörleri, feribot turnikeleri, Dıt taksiler, otoyol ve köprü KGS gişelerinde de kullanılabiliyor. Bank Asya müşterisi olanlar da olmayanlar da bu uygulamadan yararlanabilecek.”
Alternatif çözüm geliştirdik
Dıt Mobil’in ödeme sistemlerinin geleceğine dair bakış açılarının bir göstergesi olduğunu ifade eden Özdemir, “Cep telefonları ile ödeme ve diğer finansal uygulamaların birleşmesi kaçınılmaz oldu. Yakın alan iletişimi (NFC) teknolojisini kullanan çözümler şu anda gelişme sürecinde. NFC uyumlu telefonların piyasada bulunmaması bizi alternatif çözümlere yöneltti. Bu projede Watchdata ve Smartsoft’un katkıları oldu. NFC teknolojisini hafıza kartı ile buluşturarak, uygulamayı başlattık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bankalar KOBİ’lere yöneldi

BANK Asya Genel Müdürü Cemil Özdemir, bankaların yönünü KOBİ’lere çevirdiğini belirterek, 2011 yılı için şu değerlendirmeyi yaptı: “Biz de bu alanda Çoban Yıldızı projesini başlattık. KOBİ’lere yönelik teşvik takip kartı, kredi paketleri geliştirdik. 8 ayrı kredi paketimiz var. Her bir müşteriye özel bir kredi tahsis etmek yerine genel tahsisler yapılarak müşterinin daha kolay krediye ulaşmasını sağladık. Bu uygulama önümüzdeki sene daha da yaygınlaşacak. Bizim amacımız kredi portföyümüz içindeki orta ölçekli ve mikro ölçekli firmaların riskinin daha yukarılara çekilmesini sağlamak. Bankanın büyümesini bu kesim üzerinden yapmaya çalışıyoruz.
Gelecek yıl herkesin arkasından koşturduğu KOBİ’Ler var. Bireysel bankacılıkta rekabet artacak. 2011’de büyük bir rekabet olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!