Annem iyice yeşil oldu

Güncelleme Tarihi:

Annem iyice yeşil oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2010 00:00

Dünya anneleri arasında artık yeni bir trend var: Yeşil annelik! Yeşil anneler aslında zaten hayatlarını her alanında çevreye duyarlı yaşamaya çalışan kadınlar. Çocuklarını da böyle yetiştirmek istiyorlar. Bebekler için kullandıkları her türlü ürünün çevreye ve insana en az zarar verenini ya da hiç zarar vermeyenini bulmaya çalışıyorlar

Yeşil anneliği merak ediyorsanız internette şöyle bir gezinmeniz yeterli: Bu konuda yazan onlarca yeşil anne bloguna rastlayabilirsiniz. Bahsettikleri ürünlerin büyük bölümünü Türkiye’de bulamayabilirsiniz ama kafayı takarsınız internet üzerinden Amerika’dan bile getirtebilirsiniz. Bu anneler çocuklarını her yönden çevreci yetiştirmek istiyor.
Kimileri, işi hazır bebek bezi kullanmayıp eski usül bez yıkamaya kadar vardırıyor ama epey su harcadığınız düşünülürse bu yöntem biraz tartışmalı.
Elbetteki yeşil denince ilk akla gelen bebeğinizin ve çocuğunuzun giysileri. Yeşil anneler bunların doğa dostu olanlarını kullanıyor ama iş sadece giysilerle bitmiyor. Yorganlardan yastıklarının dolgusuna kadar her yerde organik veya geri dönüştürülmüş malzeme kullanıyorlar.

SAĞLIKLI GIDA

Yeşil anneler çocuklarına almak için birbirlerine de genellikle çevreci yöntemlerle üretilmiş oyuncakları öneriyor. Organik iplikten üretilmiş oyuncak bebek, örgü ayıcıklar, tahta oyuncaklar gibi... Özellikle Noel’i kutlamaya hazırlanan Amerikalı yeşil annelerin güneş enerjili süsleme ampülleri gibi önerileri dikkat çekici.
Doğa dostu anneliğin en önemli esaslarından biri gıda tüketimi. Bu anneler özellikle fastfood tüketimi kültürünün yaygın olduğu batı ülkelerinde çocuklarına sebze yedirmeyi birinci sıraya koymuş durumdalar.
Homeopati gibi doğal tedavi yöntemlerini kullanmak da yeşil anneler arasında çok revaçta. Kendi bahçelerinde ürün yetiştirmekten unu veya şekeri azaltan beslenme yöntemlerine kadar her yolu deneyerek sağlıklı beslenmeyi sağlamaya çalışıyorlar.

ALTERNATİF HEDİYELER

Çocuğunuza alacağınız hediyenin mutlaka elle tutulur bir ürün olması gerekmiyor. İşte size ergenlik çağındaki çocuklarınıza alabileceğiniz yeşil hediye önerileri...
DiİJİTAL HEDİYELER: Amazon.com’dan satın alabileceğiniz bir e-kitap ya da bir elektronik hediye kartı.
DERSLER VE KURSLAR: Biliyoruz Türk çocukları eğitim sistemi gereği zaten dershanelere, ekstra derslere ve kurslara doymuş durumda. Ama neden bunların dışında onların ilgisini çekebilecek müzik, fotoğraf, spor, yemek pişirme, yazı gibi alanlarda kurslar hediye etmeyesiniz?
SİNEMA HEDİYE KARTI: Artık birçok film evlerde izlenir oldu. Çocuğunuza bir sinema bileti de iyi bir alternatif olabilir.
ZEHİRLİ OLMAYAN OJE SETİ: Genç kızların çoğu ojeleri sever. Ama sıradan ojeler ve asetonlar gelişen bir vücuda zarar verebilecek zehirli kimyasallarla dolu. Zehirli içeriği olmayan bir tırnak cilasını tercih edin. Toluene, formaldehit, DBP ve kamfor gibi maddeleri barındırmayan Zoya markası 300 kadar renk öneriyor.
KAYKAY VEYA SNOWBOARD: Bunların da çevreci materyalle üretilenleri var. Böylece çocuğunuzu spora da yönlendirmiş olursunuz.
İKEA’NIN GÜNEŞ ENERJİLİ LAMBASI: Bu lambalar birçok renk seçeneğine sahip ve güneş enerjisiyle çalışıyor. Çocuk odası için ideal olabilir.
YAZILI EKO-TŞÖRTLER: Organik pamuktan üretilmiş tekstil ürünleri giderek artıyor. Bunların üzerinde çevreci mesajlar olanlarını alabilirsiniz. Örneğin Türkiye’de Doğa derneğinden pek çok çevreci hediye temin edilebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!