Çadırdan doğan tatil imparatorluğu Club Med

Güncelleme Tarihi:

Çadırdan doğan tatil imparatorluğu Club Med
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2010 00:00

Club Med dünyanın en bilinen tatil köyü zinciri. 1967’den beri de Türkiye’de. Kuruluşunun 60’ncı yılını Mısır’ın Şarm El Şeyh bölgesindeki yeni tesislerinde kutladı. Şirketin CEO’su ve Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Valéry Giscard d’Estaing’in oğlu Henri Giscard d’Estaing bu özel kutlamanın baş aktörüydü. Türkiye pazarını yere göğe sığdıramayan yöneticisinin ağzından adım adım 60 yıllık Club Med serüveni

2. Dünya Savaşı yeni bitmiş, yıl 1949. Avrupa savaşın yıkıntılarıyla uğraşıyor. Herkes böyle bir dramının yeniden yaşanmaması dileğiyle var gücüyle yeniden yapılanma peşinde. Bir yaz günü Korsika’nın Calvi Olimpik plajında Gerard Blitz adlı genç bir güneşleniyor... Plajın yanında çadırlar kurulu. Bazı tatilciler kamp yapıyor, denize giriyor. Blitz boş boş denizi seyrederken kafasında bir şimşek çakıyor. Ertesi gün plaja gitmek yerine oturup bu fikrini geliştiriyor. Çok kısa zamanda düşünü gerçekleştirip, yepyeni bir tatil anlayışının doğmasına neden oluyor.

TEMELİ 1950’DE ATILDI

Blitz insanların açık havada tatil zevkini ve spor yapıp form tutma keyfini çok sevdiği düşüncesinden yola çıkarak bir tatil köyü kurma fikrini geliştiriyor. Ve bir tatil köyü kurmak için 11 Şubat 1950’de resmen başvuruyor. Adını da ‘Club Méditerranée’ koyuyor. Amacını; tatilcilere düşsel bir ortam sunarak spor yapmalarını, tabiatta rahatlamalarını ve insanlarla kaynaşmalarını sağlamak diye açıklıyor. Gérard Blitz’e arkadaşı Gilbert Trigano da katılıyor. 5 Haziran 1950’de çadırlarla Mayorka’da ilk tatil köyünü kuruyorlar. Önceleri arkadaşlarını ağılıyorlar, ardından küçük gazete ilanları vererek başka müşteriler edinmeye çlışıyorlar. 300 kişi geliyor.

DÜNYANIN ÖBÜR UCUNDA 4 AY TATİL

Club Med, 1955’te Tahiti’de Punaauia adlı bir cenneti keşfetti. Ancak bu tatil için üç ay ayırmak şarttı. Çünkü gemiyle gidiş dönüş iki ayı buluyor ve en az bir ay da konaklamak gerekiyordu. Bu nedenle dünyanın ‘öbür ucunda tatil’ fikrini hayata geçirdiler. İlk kez bu tesiste ‘her şey dahil’ konsept uygulandı. Ardından Club Med çadırlarını başka ülkelerde de kurmaya başladı. 1965’te artık konfor çağı da başlamıştı. Fas Club Med Agadir’de ilk kez hem yaz hem kış açık; beton binalardan oluşan bir tatil köyü kuruldu.
Bu yöntem Amerikalı ve Japon müşteriler tarafından çok beğenildi. Şirket Malezya’daki ilk tesisi ‘Cherating Beach’ ile Asya’yı keşfetti. Bunu Tayland, Meksika ve Bahamalar izledi. On yılın sonunda Club Méditerranée ‘Club Med’ oldu. 1950’de 300 kişiyle başlayan serüven, 1957’de 10 bin turiste ulaştı. Club Med 1957’de anonim şirkete dönüştü ve 1966’da Fransa’da halka açıldı.

TÜRKİYE’YE 1967’DE GİRDİLER DÖRT TATİL KÖYÜ KURDULAR

1967’de Mini Club’un doğuşuyla yeni bir ilke imza atıldı. Çocuklarla beraber aile tatilleri başladı. ‘En güzel çocuksuz tatilinizi bizimle beraber geçirin’ sloganı çok tuttu. Çocuklar için hazırlanan hizmet ve etkinlikler aile tatillerinde adeta devrim yaptı. Club Med Türkiye’deki ilk şubesini tam 43 yıl önce açtı, şu an dört tane tatil köyleri var. Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Özlem Tosun; dünyanın beş kıtasında 80’in üstünde tatil köylerinin bulunduğunu söyleyerek devam ediyor:
“Her zevke göre ve yalnızca ‘size özel’ bir tatil için farklı seçenekler sunuyoruz. Türkiye’de Antalya’da Palmiye Kemer, Beldibi ve Kemer’in yanı sıra Bodrum’da da Palmiye Club Med var. Her sezon değişen zevkler, yaşam ritmi, beklentiler ve tatil anlayışlarına bambaşka serüvenler ekliyoruz” diyor.

BİR BUÇUK MİLYON KONUĞUN 8 BİNİ TÜRK TURİSTLER

Clup Med’in en üst düzey yöneticisi Türkiye karşıtı tutumuyla bilinen eski Fransa Cumhurbaşkanı Valéry Giscard d’Estaing’in oğlu Henri Giscard d’Estaing. Paris Siyasi Bilimler Enstitüsü’nden sonra ekonomik bilimler yüksek lisansı yaparak iş hayatına atılan Henri Giscard d’Esting, 1997’de Club Med’e katıldı. Şirketini şöyle anlatıyor: “1950’de 300 kişiyle başladık, 1957’de 10 bin üyeye çıktık. İlk on yılda, dünyanın çeşitli yerlerinde 20 köy kuruldu. Bugün 40 ülkede, 81 tesisimiz var. Her yıl, dünyanın dört bir yanında 7 bin GO çalıştırıyoruz. 2010’da 1 milyon 477 bin turist ağırladık. Bunların 8 bin 200’i Türktü. 4 bin 500’ü yurtiçi, 3 bin 700’ü de yurtdışındaki Club Med’lerde tatil yaptı. Türkiye’deki Clup Med tatil köylerinin yaz-kış doluluk oranının yüzde 80, müşteri memnuniyetiyse yüzde 94. Club Med Türkiye grubumuzun yüz akları arasında.”

GO BU İŞİN OLMAZSA OLMAZI

Tesislerde 30’dan fazla farklı lisan konuşan 96 değişik kültür ve milliyetten 7 bin personel var. Çalışanlara GO deniliyor (Gentil Organisateur). GO’lar tesislerin olmazsa olmazları. Bu gençler en az iki lisan konuşuyor. GO’lar misafirlerle en iyi şekilde ilgilenmek ve onlara hoş tatil deneyimi yaşatmak için yetiştiriliyor. Konuklara eşlik ediyor, yol gösteriyor, yeni aktiviteler keşfetmesine yardımcı oluyor ve çocuklarla ilgileniyor. GO’lar hem profesyonel hem de sanatçı ruhlarıyla hizmet veriyor. Her tatil köyünde dört bebek, altı çocuk ve sekiz misafir başına birer GO düşüyor. 7 bin çalışandan 350’si Türk GO. Diğer bölümlerde de 1.060 Türk personel var.

KUTLAMA KÜRSÜDE BAŞLADI HAVUZDA BİTTİ

Mısır’ın Şarm El Şeyh bölgesinde yeni açılan Sınai Bay adlı tesislerde yapılan kutlamalar kürsüden başladı. Yöneticiler şirketlerini anlattı; yapılanlardan ve planlardan söz edildi. Yemeğin ardından, tüm katılanların beyaz giymeleri istenen gecede dans pisti bir dakika boş kalmadı. Başta Henri Giscard d’Estaing olmak üzere herkes coştu. İlerleyen saatlerde elbiseleriyle havuza girenlerin yaptığı dans izlemeye değerdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!