3-4 günde serbest kalırım sandım

Güncelleme Tarihi:

3-4 günde serbest kalırım sandım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2010 00:00

Hasta babasını son bir kez görmek için Almanya’dan Türkiye’ye gelen ancak 21 yıl önce işlenen bir cinayetle ilgili tutuklanıp 4 ay cezaevinde kaldıktan sonra önceki gün ilk duruşmada tahliye edilen Yazar Erdoğan Akhanlı, kendisi cezaevindeyken ölen babasının acısını yaşıyor.

Tutuklanacağını bile bile Türkiye’ye geldiğini belirten Akhanlı şunları söyledi: “3-4 gün tutuklu kalacağımı ve suçsuzluğum anlaşılınca serbest bırakılacağımı düşünüyordum. Ben 4 ay cezaevindeyken babam Mahmut Nedim Akhanlı hayatını kaybetti. Bu benim için çok ağır ve travmatik bir şeydi. Altından kalkabileceğim bir şey değildi. Babamın ölümünden sonra susma kararı aldım. Mahkemede konuşmadım. Birkaç gün içinde köye gideceğim. Doğduğum evde kalacağım. İlk işim babam, annem ve ağabeyimin mezarlarını ziyaret etmek olacak.” Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nden çıktıktan sonra gece İstanbul’da bir akrabasının evinde kalan Akhanlı, şunları anlattı:

Beni tanımayan kişi nasıl belge verebilir?

“Döviz bürosuna yönelik soygun ve cinayetin ardından polis, saldırganların döviz bürosunda unuttukları çantanın içindeki evrakı incelemiş. Evrakta bir fabrikayla ilgili istihbarat bilgileri ve fotoğraflar bulunmuş. Bu yazıyı yazan fabrika çalışanı sorgulanmış, olaydan 3 yıl sonra. ‘Bu belgeyi Hamza Kopal’a verdim’ demiş. Hamza Kopal yurt dışına çıkarken yakalanmış. Polis sorgusunda ‘Bu belgeyi aldım. Fakat Erdoğan Akhanlı’ya verdim’ demiş. Bu ifade nedeniyle suçlandım. Hamza Kopal ifadelerinde beni 1990 yılının başında tanıdığını söyledi. 1989’daki olayla benim ne alakam olabilir? Tanımadan bana nasıl bir belge verebilir? Bu olayın gerçek tanıkları ‘Olaya karışan kişi bu değil’ dediler. Bir adamın öldürülmesi çok büyük bir suç. Fakat bu suçun işlenmesi sırasında başka suçlar da işlenmiş. İşkence suçu işlendi, düzmece evrak düzenlendi. Kriminalistler parmak izi toplamamış. Bunlar da suç. Mahkemenin bu suçlara tepki göstermesi gerekiyor. Beni tutuklamaları doğru bir karar. Ben de yargıç olsam bunu yapardım. Ciddi bir iddiayı araştırmak için tutuklanmalıyım tabii ki ama teşhis yok, delil yok. Bunu anlayamıyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!