4 ay sonra ‘PARDON’ deyip bıraktılar

Güncelleme Tarihi:

4 ay sonra ‘PARDON’ deyip bıraktılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2010 00:00

Hasta babasını son bir kez görmek amacıyla Erdoğan Akhanlı Almanya’dan Türkiye’ye geldi. 21 yıl önce işlenen bir cinayete karıştığı iddiasıyla yakalanarak tutuklandı. 4 ay tutuklu kaldıktan sonra ilk kez hakim karşısına çıktığı duruşmada serbest bırakıldı.

Yazar Erdoğan Akhanlı, 1991 yılında Türkiye’yi terketmek zorunda kaldı ve 2001 yılında Almanya vatandaşı oldu. 19 yıl sonra sağlık problemleri yaşayan babasını ziyaret etmek için İstanbul’a geldi. Ancak Akhanlı, Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı ve 1989 yılında bir döviz bürosunda İbrahim Yaşar Tutum’un öldürüldüğü soyguna katıldığı iddiasıyla 10 Ağustos’ta tutuklandı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, dün davanın ilk duruşması görüldü.

Babamızın katili Akhanlı değil

Duruşmaya katılan İbrahim Yaşar Tutum’un çocukları Mustafa ile Ünay Tutum söz alarak cinayeti detaylı olarak anlattı. Ünay Tutum, “Yüzde yüz olarak söyleyebilirim ki, olayı gerçekleştiren kişilerden biri Erdoğan Akhanlı değildir. Akhanlı’dan şikayetçi değilim” dedi. Mustafa Tutum da Erdoğan Akhanlı’yı tanımadığını belirterek şikayetçi olmadı. Aynı olaya ilişkin hakkında daha önce açılan davadan beraat eden ve Akhanlı’yı suçlayıcı ifade veren Hamza Kopal ise olaydan sonra emniyette işkence gördüğünü belirterek eski ifadelerini kabul etmedi.

Babasını son kez göremedi

Mahkeme heyeti, mevcut delil durumu ve suç vasfının değişmesi ihtimalini göz önünde bulundurarak Erdoğan Akhanlı’yı tahliye etti. Mahkeme heyetine hitaben yazdığı mektupta “Şimdi verilmesi muhtemel tahliye kararı benim için bir özgürlükten ziyade yeni ve son sürgünümün başlangıcı anlamını taşıyacak” diyen Akhanlı, tahliye olmasına rağmen yaklaşık iki hafta önce ölen babası Nedim Akhanlı’yı ise son kez göremedi.

Türkiye’ye gelen yazar, gazeteci, politikacı, avukat ve insan hakları örgütlerinden 21 kişilik uluslararası bir heyet duruşmayı izledi. Alman yazar Günter Wallraff, “Erdoğan Akhanlı çok mütevazi olmasından dolayı kamuoyunda çok fazla bilinen biri değil. Adalet sisteminin yaptığı en iyi şey artık Erdoğan’ın tanınıyor olması. Belki bu sayede kitapları daha fazla satılır. Biz ‘2 gün gözaltında kalır, ifadesi alındıktan sonra serbest kalır’ diye düşünüyorduk. Tutuklanmasını beklemiyorduk” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!