Ä°ran toplantıya nükleer uzmanın fotoÄŸrafıyla geldi

Güncelleme Tarihi:

İran toplantıya nükleer uzmanın fotoğrafıyla geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2010 00:00

İsviçre'nin Cenevre kentinde İran ve Batılı devletler, Tahran'ın nükleer programını görüştü. Taraflar bir sonraki görüşmenin İstanbulda olması konusunda anlaştı. Toplantıyı İran temsilcisi Said Celili'nin geçtiğimiz hafta öldürülen İranlı nükleer uzmanı Macid Şariri'nin fotoğrafıyla gelmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

TOPLANTIYA BU FOTOÄžRAF DAMGA VURDU

İran temsilcisi Celili'nin arkasında Batılı ülkelerin bayrakları yer alırkan konuştuğu kürsünün hemen önünde de öldürülen İranlı nükleer uzmanın fotoğrafı yer aldı.

ABD TÜRKİYE'NİN EV SAHİPLİĞİNE MİNNETTAR

ABD, Türkiye'nin İran ve 5 artı 1 ülkeleri arasındaki nükleer görüşmelere ev sahipliği yapma arzusuna minnettar olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, İran'ın nükleer programıyla ilgili Tahran ile Batılı ülkelerinin Ocak ayı sonunda İstanbul'da yeniden bir araya gelecek olmalarına ilişkin olarak, "Bunun, İran ve 5 artı 1 temsilcileri arasındaki görüşmeler için ciddi bir sürecin başlangıcı olacağını umuyoruz" dedi.

Crowley, Türkiye'nin İran ile 5 artı 1 arasındaki ikinci toplantıya ev sahipliği yapma arzusuna minnettar olduklarını belirtti.

Haberin Devamı

Cenevre'deki toplantının devamının gelecek olmasının cesaret verici olduğunu ifade eden Crowley, "Bu ilk toplantıdan önce de söylediğimiz gibi, birden çok mekanda birden çok toplantının yapılmasına açıktık ve gelecek ay İstanbul'da görüşülmesi kararı da tabii ki bunun bir yansıması" şeklinde konuştu.

İsviçre'nin Cenevre kentinde İran ve Batılı ülkeler, Tahran'ın nükleer programını görüşmek için 6-7 Aralık tarihlerinde bir araya geldi.  İran devlet televizyonuna konuşan bir yetkili, "İran ve 5 artı 1 ülkeleri arasında Cenevre'de yapılan görüşmeler sona erdi. Taraflar Ocak ayı sonunda İstanbul'da tekrar buluşma konusunda anlaştı" ifadesini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya'dan oluÅŸan 5 artı 1 ülkeleri ile Ä°ran'ın temsilcileri, bir yılı aÅŸkın süreden sonra ilk kez dün Ä°sviçre'nin Cenevre'nin kentinde bir araya geldi. Taraflar bir sonraki görüşmenin Ocak ayı sonunda Ä°stanbul'da yapılması konusunda anlaÅŸtı.Â
 
Ä°RAN YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASINI Ä°STEDÄ°

Görüşmelerin ardından bir açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, nükleer müzakerelerin başarıya ulaşması için Batılı devletlerin Tahran'a uygulanan uluslararası yaptırımları kaldırması gerektiğini söylemişti.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İstanbul'daki görüşmelerde İran'ın nükleer programına ilişkin temel kaygıları gidermeye çalışacaklarını belirtmişti.

Ashton, ayrıca Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu arayarak, "Cenevre’de İran ile P5 artı 1 arasında gerçekleştirilen görüşmelerin olumlu bir atmosferde seyrettiğini ve Türkiye’nin sürece katkılarının takdir edildiğini" belirtti.

TÜRKİYE GÖRÜŞMENİN İSTANBUL'DA OLMASINDAN MEMNUN

Dışişleri'nden yapılan açıklamaya göre, Davutoğlu da, "Görüşmelerin yapıcı bir çerçevede başlamasından memnuniyet duyulduğunu, Türkiye’nin küresel ve bölgesel barışa katkıda bulunmayı sürdüreceğini" ifade etti.

Haberin Devamı

Davutoğlu ayrıca, toplantının Türkiye’de yapılması kararından memnuniyet duyulduğunu ve Türkiye'nin katılımcılara ev sahipliği yapmaktan mutlu olacağını belirtti.

Müzakereci ülkeler uzun süredir İran'dan uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmasını talep ediyor. İran ise bunu reddediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!