'Akıllı beslenen'ler daha başarılı

Güncelleme Tarihi:

Akıllı beslenenler daha başarılı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2010 10:24

Yoğun rekabet ortamındaki yüksek çalışma temposu, motivasyonun sürekli canlı tutulmasını ve istikrarlı bir performans sergilenmesini engelliyor. Bilimsel çalışmaların da ortaya koyduğu üzere, dengeli ve düzenli beslenmenin çalışan verimliliği üzerinde önemli bir etkisi bulunuyor. Diyet ve Beslenme Uzmanı Gonca Güzel, “Akıllı Beslenme” yaklaşımı sayesinde hem çalışan sağlığının hem de iş performansının sürekli olarak yüksek seviyelerde tutulabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Günümüzde çalışan sağlığını korumak ve performansını arttırmak amacıyla birçok çalışma yapılıyor. Personeli uzun çalışma süreleri boyunca ofiste tutan, fiziksel ve ruhsal sağlığa zarar verici bir iş ortamını umursamayan ya da insanları sadece bir “çalışan” olarak gören anlayış artık geçmişte kaldı.

Modern yönetim anlayışında kurum sadakatini artırmak ve kaliteli bir ekibe sahip olmak için çalışanların mutluluğunu ve rahatını hedef alan yönetim modelleri uygulanıyor. Genel olarak “Kurumsal wellness" olarak adlandırılan bu yeni yönetim anlayışında; bir kurum içinde çalışanların tümünün daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi için gerekli organizasyonları yaparak, ihtiyaç duyulan rahat ortamı yaratmak hedefleniyor.

Hem yöneticilerin hem de çalışan personelin istenilen motivasyon seviyesinde, istikrarlı ve verimli bir tempoda çalışabilmesi için “Akıllı Beslenme” modelini öneren Diyet ve Beslenme Uzmanı Gonca Güzel, bu yaklaşımda temel faktörün “beyne faydalı gıdaların düzenli olarak tüketilmesi” olduğunu söylüyor. Beynin, tıpkı bir orkestra şefi gibi vücuttaki sinir iletilerinin bir hücreden diğerine taşınmasını sağladığını belirten Güzel, beynin bu önemli görevi yerine getirmesi için besinlere gereksinim duyduğunun altını çiziyor. Yediğimiz her gıdanın besin değerinin kan yoluyla tüm vücuda yayılmadan önce ilk olarak beyne ulaştığını belirten Güzel, “Beyin, hangi besinin ne kadar yararlı olacağını bildiği için bu konuda çok seçici davranır. Beynin bu seçici işlevinden yola çıkarak yapılan araştırmalarda bazı besinlerin beyin performansını artıran özellikler içerdiği kanıtlanmıştır. Son araştırmalarda ise gıdaların türü kadar miktar ve kalitesinin de zihinsel performansı ve insanın davranışlarını etkilediği daha belirgin olarak ortaya çıkmıştır.” diyor.

Haberin Devamı

Motivasyonu ve başarıyı artıran “Akıllı Besinler” 
 
Özellikle yoğun çalışma temposu altındaki yönetici ve personel için beynin sürekli aktif kalması, dikkat ve konsantrasyon açısından güçlü olunmasının yolu beslenmeden geçiyor. Protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerden oluşan bir beslenme programı ile beynin performansını artırmanın mümkün olduğunu söyleyen Gonca Güzel, özellikle kimi maddelerin bu anlamda çok önemli olduğunu vurguluyor. Örneğin kolin adlı maddenin hafıza depolanmasında önemli rol oynadığı, eksikliğinde ise unutkanlığın devreye girdiği kanıtlanmış bulunuyor. Dolayısıyla kolin açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, yumurta sarısı, lahanagiller özellikle de karnıbahar ve sakatatlarda bulunan lesitin maddesi tüketildiğinde daha güçlü bir hafızaya sahip olunabiliyor. Yine Omega 3 yağ asidinin hem beyin hem de kalp sağlığı için büyük yararı bulunuyor.  Antioksidanlar ise beyinde oluşan hasarları düzeltmede, beyin hücrelerinin korunmasında, yaşlanmaya bağlı beyin problemlerinde çok etkin rol oynuyor. Özellikle antioksidan içeriği yüksek olan yabanmersini ve üzüm çekirdeğinin beyin için çok yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Orman meyveleri denilen, böğürtlen, frambuaz, yabanmersini ve çilek ise antioksidan açısından çok güçlü gıdalar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

İşte akıllı beslenmenin reçetesi

Akıllı beslenmenin reçetesini açıklayan Güzel, “Beynimizin yüzde 80’i sudan oluştuğu için öncelikle su alımını artırın. Özellikle saf su içmeye çalışın. Alkolden, tatlandırılmış içeceklerden, kahveden uzak durun. Bunun yerine, bitki çayları ve yeşil çayı tercih edin” diyor. Kalori kısıtlamasının da hem beyin fonksiyonları hem de uzun ömür için çok yararlı olduğunu söyleyen Güzel, kalp hastalığı, kanser, şişmanlık, diyabet gibi birçok hastalığın önlenmesi için kalori kısıtlanmasının gerekli olduğunu, aç kalmanın beyindeki sinir hücrelerini geliştirdiğini söylüyor. Akıllı Beslenme reçetesinde balık yağının da önemine dikkat çeken Güzel, balık yağında bulunan DHA’ın beyin gelişimi için gerekli olduğunu Omega 3 içeriği yüksek besinlerle beslenmenin ruh halini iyileştirip, beyin sağlığını düzelteceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Antioksidanların da hücre yaşlanması ve hasarına karşı koruyucu olduğunun altını çizen Güzel, Akıllı Beslenme programında antioksidan içeriği yüksek sebze ve meyvelerle beslenerek, birçok hastalığın ve beyin fonksiyonlarında bozulmanın engellenebileceğini söylüyor. Gonca Güzel’in sunduğu Akıllı Beslenme yaklaşımında dengeli beslenmek de çok önemli. Güzel, son yıllarda ortaya çıkan karbonhidrat içermeyen diyetlerin hem sağlık için hem de beyin için zararlı olduğunu vurguluyor.  Karbonhidratların içerdiği enerjiden dolayı kilo almayı sağladığı bilinse de birçok karbonhidratın da beyin için gerekli olan B vitaminleri, folik asit ve magnezyum gibi besin öğeleri bulunduğunu söyleyen Güzel, “Bu yüzden her öğünde hem karbonhidrat hem de protein almaya özen göstermelisiniz. Karbonhidratları seçerken, şeker içermeyen ve rafine edilmemiş bol tahıllı olanları seçmek besin öğesi almak açısından daha yararlıdır.” diyor.

Haberin Devamı

Akıllı Beslenme seçimlerinde, alınacak gıdaların doğru seçilmesi gerektiğini söyleyen Gonca Güzel, “Besinleri seçerken beynimize yararlı olanları seçmemiz gerekir. Bunları sınıflandırırsak; balık, tavuk, hindi, dana eti, kuzu eti, yağsız süt, yağsız yoğurt, yağsız peynir, kurubaklagiller, kuruyemişler iyi protein kaynaklarıdır. Yine yulaf, tam tahıllı ürünler, sebzeler ve meyveler iyi karbonhidrat içerirler. Zeytin, zeytinyağı, avakado, somon, kuruyemişler, kanolayağı, fındıkyağı iyi yağ kaynaklarıdır. Sıvı olarak da su, yeşil ve siyah çay, bitki çayları sağlıklı içecek alternatifleridir.

Bu süreçte ara öğünlerin önemine de dikkat çeken Güzel, hem metabolizmanın çalışmasını hem de enerji seviyemizi korumak için sağlıklı ara öğünler yapmak gerektiğini söylüyor. Beyin sağlığı için de ara öğünlerin çok gerekli oluğunu söyleyen Güzel, “Öğün aralarında kuruyemiş ve kuru meyveler, süt, ayran, meyve, kepekli krakerler sağlıklı tercihler olacaktır”. diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!