Yıldızlar SSS, 2 milyon aboneli Toroslar Elektrik’e 2 milyar dolar verdi

Güncelleme Tarihi:

Yıldızlar SSS, 2 milyon aboneli Toroslar Elektrik’e 2 milyar dolar verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2010 00:00

Dün yapılan 3 ihale arasından Toroslar Elektrik Dağıtım’da merkezi Ankara’da bulunan Yıldızlar SSS Holding öne çıktı. Yıldızlar, Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin ve Osmaniye’de bulunan 2 milyon elektrik abonesi için 2 milyar 75 milyon dolar teklif etti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de elektrik dağıtım sektörünün özelleştirilmesi, dün yapılan 3 ihale ile tamamlanırken, Toroslar Elektrik Dağıtım’a en yüksek teklif Yıldızlar SSS Holding’ten geldi. Ankara merkezli Yıldızlar, Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin ve Osmaniye’de 2 milyon abonenin elektrik dağıtımını yapan Toroslar Elektrik Dağıtım içir, 2 milyar 75 milyon dolar verdi.

Yarışa 13 firma girdi

Toplam 13 firmanın katıldığı ihalede 1 elemesiz, 6 elemeli tur yapıldı. Elemesiz turda en yüksek teklif 1 milyar 10 milyon dolar oldu. İlk elemeli turda en yüksek teklif 1 milyar 896 milyon dolar olurken, Fernas İnşaat elendi. İkinci elemeli turda en yüksek tutar 1 milyar 951 milyon dolar olurken Akfen Enerji Dağıtım ve Ticaret elendi. Üçüncüü elemeli turda en yüksek tutar 2 milyar 56 milyon dolar oldu ve Ayen Enerji veda etti. Dördüncü turda en yüksek tutar 2 milyar 62 milyon dolar olurken, Aksa Elektrik elenerek ayrıldı. Beşinci elemeli turda ise en yüksek teklif 2 milyar 65 milyon dolar olurken Enerjisa Elektrik Dağıtım elendi. En yüksek teklifin açıklanmadığı altıncı elemeli turda ise elenen teklif, IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Eren Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu’nunki oldu.

4 milyon dolarlık artış

Elemeli turların ardından açık artırmaya geçildi. Açık artırmanın başlangıç tutarı 2 milyar 71 milyon dolar, artırım aralığı 1 milyon dolar olarak belirlendi. Açık arttırmanın ilk turunda Elsan-Bereket-Karaçay Ortak Girişim Grubu, Emkat Ortak Girişim Grubu, Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim, Cengiz-Kolin-Limgaz Ortak Girişim Grubu ihaleden teşekkür ederek çekildi. Açık artırmanın ikinci turunda ise MMEKA ve Park Holding ihaleden teşekkür ederek çekildiler böylece ihaleye en yüksek teklif 2 milyar 75 milyon dolarla Yıldızlar SSS’den geldi. Böylece ihaleyi teknik olarak kazanan taraf Yıldızlar oldu.

Abone sayısı 2 milyon

Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin 2006 yılından itibaren 30 yıllığına özelleşmesi planlanmıştı, ancak ihale 2010 yılında yapıldığı için şu andan itibaren Toroslar Elektrik Dağıtım’ın 26 yıllığına özelleştirme ihalesi gerçekleşti. Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin, Osmaniye illerini kapsan bölgenin abone sayısı 2 milyon 742 bin 189. Bölgenin yıllık net tüketim miktarı 14 milyon 538 bin 958 MWh, kayıp kaçak oranı yüzde 8.3 ve Türkiye’deki dağıtım payı ise yüzde 10.7.

11 ilde 3.2 milyon aboneye hizmet verecek

TOROSLAR Elektrik’te 6 ilde, 2 milyon abonenin elektrik dağıtımına talip olan Yıldızlar, haziran ayında devraldığı Osmangazi Elektrik ile halen 5 ilde 1.2 milyondan fazla aboneye hizmet veriyor. Dünkü ihaleyle birlikte Yıldızlar, 11 ilde, 3.2 milyon abonenin elektrik dağıtımını yürütecek.

Biraz tecrübemiz var ortaklık düşünmeyiz

YILDIZLAR Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harun Güdeberk, ihale sonrası yaptığı açıklamada, “Fiyat fizibilitemizle örtüşüyor, Daha önceden Osmangaziyi aldık. O gerekçeyle sektörde biraz tecrübemiz var. Beklediğimiz gibi çıktı” diye konuştu. Güdeberk, finansmanla ilgili olarak çalışmalara başladıklarını, finansmanın yerli veya yabancı olabileceğini, bir ortaklığın söz konusu olmadığını kaydetti. Vatandaşın elektrik fiyatlarının zamlanacağıyla ilgili endişeleri olduğunu anımsatması üzerine Güdeber, “Bence yerinde değil. Zaten o konumda konuşabilecek bir konumda değiliz” dedi.

Haberin Devamı

Yıldızlar SSS, 2 milyon aboneli Toroslar Elektrik’e 2 milyar dolar verdi


1.5 milyon Akdenizli’nin elektriğini Park verecek

TÜRKİYE Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (TEDAŞ) bağlı Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş’nin yüzde 100 oranındaki hisselerinin özelleştirilmesinde en yüksek teklifi 1 milyar 165 milyon dolarla Park Holding A.Ş aldı. İhaleye 15 şirket katıldı. Antalya, Burdur ve Isparta illerinde faaliyet gösteren Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş’nin abone sayısı 1 milyon 550 bin 49, elektrik tüketim miktarı 5 milyon 927 bin 658 Megavat, kayıp kaçak oranı ise yüzde 9.2 civarında bulunuyor. Bölgenin Türkiye dağıtım payı ise yüzde 4.4’ü buluyor.

5 tur yapıldı

Toplam 5 tur olarak gerçekleştirilen elemeli yazılı turların ilk turunda en yüksek teklif 1 milyar 7 milyon dolar oldu. Bu turda Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş. en düşük teklifi vererek elendi. İkinci elemeli turda Palmet Enerji A.Ş. elendi ve en yüksek tutar 1 milyar 27 milyon dolar oldu. Üçüncü elemeli turda ise Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş. elenirken, bu turda 1 milyar 57 milyon dolar en yüksek teklif gerçekleşti. Dördüncü eleme turunda da Elsan-Bereket-Karaçay Ortak Girişim Grubu elenirken, en yüksek tutar da 1 milyar 162 milyon dolara ulaştı. Beşinci elemeli turda ise Fernas İnşaat A.Ş. elendi ve açık artırmaya geçildi.

1.1 milyar dolar

Açık artırmada başlangıç tutarı 1 milyar 163 milyon dolar, artırım aralığı ise 1 milyon dolar olarak belirlendi. İki tur olarak gerçekleşen açık artırmanın, ilk turunda Ayen Enerji A.Ş, MMEKA Elektrik Perakende Satış A.Ş, Yıldızlar SSS Holding A.Ş, Akfen enerji Dağıtım ve Ticaret A.Ş, Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş, Emkat ortak Girişim Grubu, Cengiz-Kolin-Limgaz Ortak Girişim Grubu, IC İçtaş inşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş-Eren Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu ihaleden çekildi. Bu turda en yüksek tutar ise 1 milyar 165 milyon dolar oldu. Açık artırmanın ikinci turunda Ayen Enerji A.Ş’nin ihaleden çekilmesi üzerinde nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 1 milyar 165 milyon dolar ile Park Holding A.Ş. vermiş oldu.

Geçen yıl da Osmangazi’yi kazanmıştı

ANA faaliyeti seramik, gümüş ve madencilik olan Yıldızlar, geçen yıl kasım ayında Osmangazi Elektrik Dağıtım ihalesine de bünyesindeki Eti Gümüş ile kazanmıştı. Yıldızlar Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerini kapsayan Osmangazi Elektrik Dağıtım için 485 milyon dolar vermişti.

Elektrikte ‘özel’ dönem başladı

Dün yapılan son 3 ihaleyle birlikte Türkiye’deki tüm elektrik dağıtım bölgeleri kamudan özel sektörün eline geçti. Kamunun toplam geliri 15.8 milyar doları buldu.

Bu aşamada, elektrik dağıtım piyasasında 9 özel elektrik dağıtım şirketi (Aydem, Başkent, Çamlıbel, Çoruh, Meram, Osmangazi, Sakarya ve Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. ile Kayseri ve Civarı T.A.Ş.) 38 ilde faaliyet gösteriyor ve piyasanın yüzde 39’unu oluşturuyor.

Daha önce ihalesi tamamlanan Boğaziçi, Dicle, Fırat, Gediz, Trakya, Vangölü ve Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin devir işlemleri tamamlandığında, 16 özel elektrik dağıtım şirketi toplam 62 ilde faaliyette bulunacak ve özel sektörün payı yaklaşık yüzde 75’e ulaşacak.

Akdeniz, İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin ihale ve devir işlemleri tamamlandığında ise 19 özel elektrik dağıtım şirketi toplam 72 ilde faaliyette bulunacak. Özel sektör payı yaklaşık yüzde 96’ya ulaşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!