İstanbul’un ‘Anadolu’sunda elektriğe 1.8 milyar dolar verdiler, 4 ihalede 7.9 milyar dolarlık ‘yük’e girdiler

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’un ‘Anadolu’sunda elektriğe 1.8 milyar dolar verdiler, 4 ihalede 7.9 milyar dolarlık ‘yük’e girdiler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2010 00:00

Mehmet Kazancı-Mehmet Emin Karamehmet’in ortak şirketi MMEKA, dün de İstanbul Anadolu yakası elektrik dağıtım ihalesini kazandı. 1 milyar 813 milyon dolar teklif eden MMEKA, toplam 6 milyon İstanbulluya elektrik götürecek. İstanbul’un elektriği için 4.8 milyar doları gözden çıkaran MMEK, 4 ihalede 7 milyar 934 milyon dolar vermiş oldu.

TÜRKİYE Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (TEDAŞ) bağlı son 3 dağıtım şirketlerinden biri olan İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım (AYEDAŞ) ihalesi dün yapıldı. Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı’nın ortak şirketi MMEKA, 1 milyar 813 milyon dolarlık teklifle bu ihaleyi kazandı. Böylece Kazancı-Karamehmet ikilisinin son 4 ayda kazandığı ihale tutarı 7.9 milyar doları aştı. Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu’nun komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesine 11 firma katıldı. İhalede 1 elemesiz, 5 elemeli tur yapıldı. Elemesiz turda en yüksek teklif 600 milyon dolar oldu. İlk elemeli turda en yüksek teklif 1 milyar 217 milyon dolar olurken, Palmet Enerji elendi. İkinci elemeli turda en yüksek tutar 1 milyar 410 milyon dolar olurken Alsim Alarko Sanayi elendi. Üçüncü elemeli turda en yüksek tutar 1 milyar 573 milyon dolar oldu ve IC İçtaş İnşaat elendi. Dördüncü turda Türkerler İnşaat Turizm, beşinci turda ise Emkat Ortak Girişim Grubu elendi.

Artırım 1.8 milyon dolardan başladı

Elemeli turların ardından açık artırmaya geçildi. Açık artırmanın başlangıç tutarı 1 milyar 810 milyon dolar, artırım aralığı 1 milyon dolar olarak belirlendi. Açık arttırmanın ilk turunda Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş., Yıldızlar SSS Holding, Enerjisa, Park Holding, Cengiz-Kolin-Limgaz Ortak Girişim Grubu, ikinci turunda ise Yıldızlar SSS Holding teşekkür ederek çekildi. Böylece ihale 1 milyar 813 milyon dolarla MMEKA’ya kaldı.

İstanbul için 4.8 milyar dolar

Karamehmet ve Kazancı’nın ortak olduğu MMEKA şirketinin, 26 yıllığına 1 milyar 813 milyon dolar verdiği AYEDAŞ’ın İstanbul Anadolu Yakası’nda 2 milyon 242 bin 189 abonesi bulunuyor. Elektrik tüketim miktarı 8 milyon 582 bin 325 megavat, kayıp kaçak oranı yüzde 7.5 civarında olan şirketin, dağıtım payı ise yüzde 6.3 civarında. MMEKA’ın İstanbul’da elektrik dağıtımı için teklif ettiği tutar, 4 milyar 803 milyon doları bulacak.

1.8 milyar dolar peşin ödenecek

Kazancı: Oğlumun yanımda olmasını isterdim, devlet basiretli tüccar gibiydi
Merve ERDİL
MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, ihalelerde duygusal anlar da yaşayarak, geçirdiği bir trafik kazası sonrasında yoğun bakıma alınan ve durumu ağır oğlu Kaan Kazancı’nın yanında olmasını çok istediğini belirtti. Kazancı, “Allah ona İnşallah ömür verecek ve birlikte bu yatırımların gerçekleştiğini göreceğiz. İhaleleri kazanırken yanımda olmasını çok isterdim” diye konuştu. Kazancı, şu değerlendirmeleri yaptı:
Bir tur daha dönse
Finansman çalışmaları sürüyor. Ortağım Karamehmet bu konuda duayen. Fiyatımız normal ama biraz zorlandığımızı söyleyebilirim. Devlet milyarlarca dolarlık kayıp kaçaktan gelen yükü özel sektörün üzerine atmış oldu. Bunlar tüketiciye vergi olarak yansıyordu. Bir de üstüne para aldı. Hem fiyat kılıcı, hem kalite kılıcının özel şirketlerin üzerinde çalışma mekanizması da daha kolay.
Tüketici rahat olsun
Biz mal sahibi değil kiracıyız. Yatırımlar, tarifeler, tüketici hakları, hizmet kalitesi gibi tüm konular devletin düzenlemesi altında. Biz zam yarışı değil, hizmet yarışı yapmak zorundayız. Elektrik piyasası rekabete açık bir alan. Bu nedenle tüketiciler kesinlikle tedirgin olmasın. Özelleştirmelerde çıkan fiyatlar devletimizin Hazine’sine bir kazançtır, bizim de 30 yıl boyunca hizmet vermemiz için kazandığımız hakkın bedelidir.
Vuruşa vuruşa
Bizim verdiğimiz fiyatları eleştirenler vardı, biz dün de benzer teklifler verdik. Ama vuruşa vuruş herkes bizim fiyatlarımıza çıkıyor. Bizim verdiğimiz fiyatları eleştirenlerin de o fiyatlara çıkmış olduğunu gördük.



MMEKAA, AYEDAŞ’ın ihale bedelini peşin olarak ödeyecek. MMEKA’nın bugüne kadar Gediz Elektrik Dağıtım için verdiği 1 milyar 920 milyon dolarla birlikte toplam, 6 milyar 616 milyon lira olacak. İstanbul’da toplam 6 milyon abonenin elektrik dağıtımı yapmaya hazırlanan MMEKA’nın İzmir’le birlikte elektrik abone sayısı 8.4 milyon kişiyi bulacak.

Anadolu yakası abonesi 20 dolar daha değerli

İSTANBUL’un Avrupa yakasını kapsayan Boğaziçi Elektrik Dağıtım bölgesinin ağustos ayında yapılan ihalesinde, abone başına fiyat 780 dolar olurken, Anadolu yakasında bu rakam 808 doları buldu. Avrupa yakasında 3 milyon 832 bin abone toplam, 18 milyar 947 milyon megavat tüketirken, Anadolu yakasında 2 milyon 242 bin abone 8 milyon 582 bin megavat tüketim yapıyor. Bu rakamlara göre Anadolu yakasında, abone başına tüketim çok daha düşük görünüyor. Ancak bu da var olan potansiyeli gösteriyor. Anadolu Yakası’nın dağıtımı daha önce de birkez özelleştirilmiş, ancak başarısızlık üzerine devletleştirilmişti.

4 ayda 4 ihaleden lider olarak çıktı

9 Ağustos: Boğaziçi Elektrik Dağıtım ihalesini 2 milyar 990 milyon dolara kazandı. Aynı gün yapılan bir ihalede de Gediz Elektrik’i 1 milyar 920 milyon dolar vererek İzmir’in de dağıtımını aldı.
16 Ağustos: Başkent Doğalgaz Dağıtım ihalesinde, 1 milyar 211 milyon dolarla en yüksek teklifi veren şirket MMEKA oldu.
7 Aralık: İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım ihalesinde 1 milyar 813 milyon dolarla ipi gögüsleyen MMEKA oldu.
/images/100/0x0/55ea8137f018fbb8f88451d6


Kimler teklif verdi

Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş.
MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş.
Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş.
Yıldızlar SSS Holding A.Ş.
Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş.
Park Holding A.Ş.
Emkat Ortak Girişim Grubu
Palmet Enerji A.Ş.
Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş.
Cengiz-Kolin-Limgaz Ortak Girişim Grubu
IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Eren Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!