İthalat devleri yakın takipte

Güncelleme Tarihi:

İthalat devleri yakın takipte
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2010 00:00

Salonlarında işlem gören ürünlerin dünyadaki en büyük alıcılarını belirleyen İzmir Ticaret Borsası, “Haydi ihracata” diyerek üyelerine adres gösterdi.

Haberin Devamı

İZMİR Ticaret Borsası (İTB), üzüm, incir, pamuk gibi işlem yaptığı ürünlerin dünyada en çok hangi ülkeler tarafından ithal edildiğini belirledi, üyelerine de pastadan pay almaları için bu pazarları işaret etti. Listede yer alan Almanya, badem, ceviz, fındık, antep fıstığı, kuru incir, tereyağ ve bal gibi vazgeçilmez Türk lezzetlerinin en büyük ithalatçısı olmasıyla dikkat çekiyor.

En çok ithal

İTB salonlarında işlem görmekte olan tarım ürünlerinin dünyadaki en büyük alıcılarını Uluslararası Ticaret Merkezi’nin son beş yıllık verileri ışığında tespit eden yetkililer, Borsa üyesi Egeli ihracatçı firmaları da bu pazarların potansiyelinden haberdar etti. Borsa yetkilileri, kotasyonda bulunan ürünleri en çok ithal eden, dolayısıyla en önemli pazar konumunda olan ülkelerle ilgili derlemeyi de Borsa’nın yayın organı ve internet sitesinde paylaştı.

Soframızdaki bal güvenli

Haberin Devamı

ÇANAKKALE’nin ev sahipliği yaptığı Uluslararası Arıcılık Kongresi’ne katılan Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye’de bir ilk gerçekleştirerek, sofradaki balı, kovana kadar takip edebilecekleri “Arıcılık Kayıt Sistemi”ni kurduklarını açıkladı. Aktif olan 4 milyon 900 bin kovanın kayıt altına alındığını aktaran Yılmaz, “Bu sistemi 6-7 aylık bir sürede kurduk. Şu anda izlenebilir bir arıcılık yapıyoruz. Bu işi sürdürülebilir arıcılık için olmazsa olmaz bir faaliyet olarak ortaya koyduk” dedi.  Yılmaz, ülkemizdeki ballı bitkilerin geliştirilmesiyle ilgili bal ormanları projesinin faaliyete geçtiğini kaydetti.

ÇİN’E SOYA ABD’YE BULGUR

Çin, yün, soya, çiğitli pamuk ve palm yağı gibi ürünlerin en büyük ithalatçısıyken, Japonya buğday, kestane, mısır ve susamda, Hindistan ise kuru nohut, mercimek ve kuru fasulyede en büyük alıcı konumunu sürdürüyor. Türkiye’de üretimde ve kalitede iddialı ürünler olan kuru börülce, yulaf, anason, rezene, canlı büyükbaş hayvan, makarna ve bulgurun da en güçlü alıcısı ABD iken, İngiltere ise mahlıç pamuk, tavuk ve piliç etinde dünyanın bir numaralı ithalatçısı.

KİM NE ALIYOR

Haberin Devamı

Fransa bitkisel margarin ve küçükbaş hayvan etlerinde, İspanya keçi boynuzu ve çavdarda, İtalya zeytin ve büyükbaş hayvan etlerinde, Suudi Arabistan arpa ve canlı küçükbaş hayvanlarda, Mısır kuru baklada, Kanada pamuk yağında, Libya mısır yağında, Filipinler pirinçte, Irak unda, Rusya kuru kayısıda ve Meksika pamuk çekirdeğinde en büyük alıcı olarak tespit edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!