Saç dökülmesi geçmiyorsa... Dikkat!

Mevsimsel değişikliler, güneş, kimyasallar, genetik özellikler, stres... Bunlar saç dökülmesini tetikleyecek birkaç önemli sebep... Fakat her saç dökülmesi sadece dış etkenlerden kaynaklanmayabilir. Günümüz koşullarında sıkça karşılaştığımız bu sorun, farklı hastalıkların işaretçisi de olabilir!

Saçın yüzde 90’ı keratin maddesinden oluşur ve saçlı deride bulunan ortalama 100 bin kıl kökü de saç üretiminden sorumludur.
Kadınların yaklaşık yüzde 40’ının yaşamları boyunca en az bir kez saç dökülmesi sorunuyla karşılaştığını belirten Dermatolog Dr. Burçak Bozdemir Aral, köke yeterli besinlerin ulaşamaması sonucu saçın beslenemeyerek incelip kırılgan hale geldiğini ve böylelikle saçın dökülmeye başladığını belirtiyor:
“Saçın yapısını etkileyen hasarlar genellikle dış etkiler sonucu oluşur. Nedenleri arasında tarama, aşırı fırçalama, sıkı toka ve bandaj gibi mekanik etkiler, boya, perma, renk açıcı gibi kimyasal etkiler, saç kurutucu, güneş, UV ışınlarına fazla maruz kalma gibi fiziksel etkiler vardır. Bu etkiler saçın mat ve kaba görünmesine neden olur. Saç elastik yapısını kaybederek daha kırılgan hale geldiğinden taramak ve şekil vermek zorlaşır, sık sık kırılır.”

SAÇIN DA VİTAMİNE İHTİYACI VAR

* Saç yapısını sağlamlaştırmak ve dökülmesini azaltmak için saçın ihtiyaç duyduğu vitaminleri içeren ilaçlar kullanılabilir.
* Bu vitaminleri uygun olan miktarda besinlerle almak zordur. Ama ağız yoluyla alınan takviye vitaminlerle saçın ihtiyaç duyduğu destek sağlanmış olur.
* Saçın ihtiyacı olan vitaminlerin saçlı deri içine çok ince iğnelerle enjekte edilmesi yöntemi olan saç mezoterapisi, haftada bir veya iki seans uygulandığında 6 ila 10 seans sonrasında başarılı sonuçlar alınabilir.

EDİTÖRDEN...

Kadınların yeni gözdesi
Yakışıklı şarkıcı Justin Timberlake’in yüzü olduğu Givencyh’nin “Play for Her” parfümü şehvetli, hareketli, açık fikirli ve çekici kadınlara hitap ediyor. Dünyaca ünlü heykeltıraş Serge Mansau’nun tasarladığı iki farklı şişe ve iki farklı içerikle “Play for Her”, kadınların yeni gözdesi olmaya aday.

Cilt yaşlanmasına karşı
“Newpeptin Advanced Wrinkle Repair”, cilt yaşlanmasının ana nedenleriyle savaşmak için üçlü peptit teknolojisini kullanıyor. Ürün, peptitler ile cildin nemlendirilmesinde hayati önemi olan hüyalüronik asidi birleştiriyor. Bu konsantre krem, ince çizgiler ve kırışıklıklarla savaşıyor, oluşumlarını engellemeye yardımcı oluyor.

Sağlıklı saçların sırrı
Saçlar yıprandığı ve yeterince bakım yapılmadığı takdirde uzayabilecekleri maksimum seviyeye hiçbir zaman ulaşamaz. Lee Stafford’un uzamayan saçlara bakım yapan “Hair Growth” ürünü, yatıştırıcı formülü sayesinde iritasyonları azaltıyor ve saç derisini nemlendiriyor. Bu lüks bakım ürünü saça hacim de kazandırıyor.

‘Yeşil’ güzelleştiriyor

Doğal kozmetikler yükselişte. Buna şaşırmamalı çünkü kimyasal içermeyen ürünler daha etkili ve gerçek bir bakım vaat ediyor.

* Yumuşak yüz bakımı: Doğal kremlerin içeriğinde kimyasal renklendirici, mineral ve silikon yağları bulunmadığından, cilt bakımı tamamen bitkisel özlerle gerçekleşiyor. Bu ürünlerin içeriğinde, kuru cilt tipleri için zeytin yağı, karma ciltler için nem depolayıcı aloe vera ve hassas ciltler için papatya öne çıkıyor.
* Hafif bodyguard’lar: Vücut derisi yüz derisinden çok daha ince olduğundan, özellikle çok kuru bölgelerde jojoba, badem ve susam yağı gibi zengin içerikli bitkisel yağlar, shea yağı kullanmak gerekiyor. Bitkisel yağlar cildin nefes almasını sağlarken, endüstriyel parafin yağları gibi cilt yüzeyinde bir film tabakası da oluşturmuyor.
* Koruyucu saç profesyonelleri: Doğal içerikli şampuanlar saçlarda derin bir temizlik sağlıyor. Su teresi, doğal bal gibi tahriş azaltıcı bitkisel maddeler, yıkama sırasında saç derisine zarar da vermiyor. Pantenol ve buğday tohumu yağı gibi etkili maddeler de saçlara belirgin bir parlaklık kazandırıyor.
* Doğal makyaj ürünleri: Bio-kozmetik, özellikle hassas ciltler için iyi bir alternatif. Yeşil çay ve bitkisel ekstreler, nikel ve krom gibi alerjik renklendiricilerin ciltteki etkisini azaltıyor.
* Mini gençlik pınarı: Anti-aging bakımında da bio-kozmetiklere rastlamak mümkün. Sardunya çiçeği yaşlanmayı geciktirici retinol içeriğiyle öne çıkıyor. Tabii son dönemde kozmetik dünyasının trend meyvelerini de es geçmemek lazım; ince çizgilerin kalbine ulaşarak onları engelleyen C vitaminli goji meyveleri ve nar, doğal bileşenleriyle şu sıralar kremlerin gözdesi...

Küçük kusurlara S.O.S öneriler

Saçlarınız bakımsız bir şekilde omuzlarınızdan dökülüyor, göz çevrenizde oluşmuş morluklar hoşunuza gitmiyor ve alın bölgenizdeki sivilceleriniz sinirlerinizi bozuyorsa, acil yardıma ihtiyacınız var demektir. Bunun için uzun saatlerinizi de harcamanız gerekmez. Güzellik kusurlarınızı küçük dokunuşlarla gizleyip mükemmel görünebilirsiniz.

1- Göz çevresi halkaları: Göz çevresindeki koyuluklar her ne kadar daha çok genetik olsa da sigara, alkol ve uykusuzluk bu sorunu iyice tetikler. Göz çevresindeki halkalar için evde yapılabilecek en kolay uygulama, yorgun göz kapakları üzerine çiğ patates dilimleri koymaktır. Demleme ya da papatya çayı kompresi de koyu rengin açılmasına yardımcı olur.
Kozmetik markalarının da bu sorun için geliştirdiği ürünler var tabii. Rahatlatıcı göz maskeleri, hassas gös çevresindeki kan dolaşımını harekete geçirerek şiş ve yorgun gözlere etki eder.
Ve göz makyajı öncesinin olmazsa olması kapatıcılar... Bunlar yorgun görünüm ve mor halkaları kamufle etmek için bire birdir.
2- Sivilceler: Sivilceler ve siyah noktalar maaselef sadece bir ergen sorunu değil. Stres, kötü beslenme, dış etkenler ve hormon değişimleri, sivilcelerin 30 yaş üzerinde de görülmesinin en önemli nedenlerinden.
Yağsız sivilce jelleri, özellikle kızarık görünümlü ivilcelerde etkili. Antibakteriyel ürünler de tahriş olmuş cildi rahatlatır.
Peki evdeki malzemelerle ne yapılabilir? Papatya ekstreleri ya da çinko içerikli macunların yanı sıra antiseptik kapatıcı kalemler, sivilceleri kurutmada yardımcıdır.
3. Tırnaklar: Yine oje sürerken altına cila sürmeyi unuttunuz ve şimdi tırnaklarınızın sarı görünümünden rahatsız oluyorsunuz. O halde tırnaklarınıza taze kesilmiş bir limonun yarısını sürün, mucizeye inanamayacaksınız.
Peki, kırılmış tırnaklar için ne yapmalı? Öncelikle o tırnağın bir törpü yardımıyla düzeltilmesi ya da tırnak makasıyla dikkatlice kesilmesi gerek. Tırnağı kurtarmak için de çatlağın yapıştırılması şart. Bir tırnak yapıştırıcı ile bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Evdeki tırnak cilası da aynı işi görecektir.

GEÇEN HAFTANIN KAZANANLARI

Clinique kazananlar
1- Çiğdem Aşkın
2- Derya Olaş
3- Ersin Dönmez
4- Gülnur Biçare
5- Melisa Kara
6- Nuray Kızılay
7- Oya Özkul
8- Ülgen Özmen Kuru
9- Zeynep Tuğrul
10- Zeynep ıkbal Karakaş
B.Spears kazananlar
1- Can Adıgüzel
2- Fatma Zahra Acar
3- Gülgülü Apaydın
4- Hatice Özkan
5- Levent Us
6- Necmiye Karatay
7- Nimet Kurşun
8- Selda Ergün
9- Tuba Elmacı
10- Yelda Akpınar
Yazarın Tüm Yazıları