Sokakta başlayan hayat kariyerle devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Sokakta başlayan hayat kariyerle devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2010 00:00

Danimarka Kurtarma Köpekleri Derneği (RDA) tarafından Aalborg kentinde düzenlenen IRO (International Rescuedog Organisation) Uluslararası Arama Köpekleri sınavında, AKUT Arama Kurtarma Derneği Ankara Ekibi K9 Köpekli Arama Birimi’nden Kömür ve Tarkan Özvardar enkaz arama dalında B sınavını geçerek Türkiye’de bir ilke daha imza attılar.

Geçtiğimiz haziranda İstanbul’da düzenlenen IRO sınavında enkaz A branşını başarıyla tamamlayan Kömür, çalışmalarına devam etti. Almanya’dan aktarmayla Danimarka’ya uçakla giden Kömür, yorucu yolculuğun ardından enkaz arama alanında en üst düzey olan B sınavını da başarıyla geçti. B sınavına katılan köpeklerin zorlu itaat ve çeviklik parkurunu tamamlayıp, bin 200 metrekare enkazda 3 kazazedeyi yarım saat içerisinde bulması bekleniyor. İtaat ve çevikliği başarıyla geçen Kömür 3 kazazedeyi 19 dakikada bularak sınavını başarıyla tamamladı.

Önce Ruina

Haziranda düzenlenen sınavda Kömür’ün ekip arkadaşı Ruina 35 derece sıcakta enkaz B sınavını başarıyla tamamlayarak Türkiye’de bu sınavı geçen ilk köpek olmuştu. Danimarka’nın kuzey kenti olan Aalborg’da ise sıfırın altındaki sıcaklıkta sınavını tamamlayan Kömür, sokak kökenli bir köpek olarak bir ilk olurken, Türkiye’de bu alandaki 2. köpek oldu. Böylece AKUT Ankara K9 Köpekli Arama Birimi’nin yaz kış her havada, her koşulda başarıyla çalışan köpekleri tescillenmiş oldu. Tarkan Özvardar, şunları söyledi:
/images/100/0x0/55eb18d1f018fbb8f8aad5d7

Gerçek dost

“Kömür’ün geçmişini hiç bilmiyoruz kim bilir sokakta ne travmalar yaşadı. Onu bu travmalardan kurtarmak benim için hiç kolay olmadı. Başlarda bu benim için de Kömür için de zorlu bir süreçti. Artık yurtdışında hiç tanımadığı bir ortamda ve farklı hava koşullarında bile işini başarıyla yapabilen Kömür, bir köpeğin sokak köpeği olması eğitim açısından hiç bir şeyi değiştirmediğine bir kez daha ikna etti. Çalışıldığı ve düzgün şekilde ilgilenildiği sürece verimli sonuçlar alınabiliyor. Bundan daha önemlisi dostluk için köpek edinmek isteyenler barınaklarda sıcak bir yuva bekleyen binlerce cevhere yönelmeliler. Kömür’ün bu başarısı diğer sokak köpeklerinin ev bulma şansını yükseltmeli.”
AKUT Ankara Ekip Lideri Hakan Korkut ise, ”Operasyonlarda köpeğin gerekliliği kaçınılmazdı. Buna istinaden bünyemizde köpekli arama birimi kurulmasına karar verdim. Şimdi bu kararın ne kadar isabetli olduğunu görüyorum.
Ekibim ve köpeklerimizle gururluyuz” diyerek ekibi kutladı.

Hayatını değiştiren o proje

AKUT Arama Kurtarma Derneği Ankara K9 Birimi Sorumlusu ve Ankara Canine College Köpek Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Veteriner Hekim Tarkan Özvardar koordinatörlüğünde Çankaya Belediyesi ile yapılan sokak köpekleri rehabilitasyonu projesi Kömür’ün hayatını değiştirdi.
Her şey belediyenin barınağından proje için köpekleri seçmeye gittiğinde, Kömür’ün 60 köpeğin bulunduğu bir kafes içerisinde Tarkan’ın üstüne atlamasıyla başladı. Bu hareketiyle projeye seçilen Kömür, belediyenin rehabilitasyon merkezindeki ilk eğitimlerine başladı. Belediyenin projeyi iptal etmesiyle tekrar barınağa dönmesi söz konusu olan Kömür’ü sahiplenen Tarkan, Kömür’ün eğitimlerine devam ederek arama köpeği olması yönünde çalıştırdı. Eğitimlerdeki başarıları üzerine operasyonlara katılan Kömür sınavlara girmeye başladı ve sokakta doğup barınakta büyüyen ve sonrasında uluslar arası sınav geçerek arama köpeği olan Türkiye’deki ilk sokak köpeği oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!