Kılıçdaroğlu, ‘aile maaşı’ önerdi hükümet, ‘sosyal koruma’ getiriyor

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu, ‘aile maaşı’ önerdi hükümet, ‘sosyal koruma’ getiriyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2010 00:00

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Geliri olmayan ailelere maaş” projesinin bir benzerini hayata geçirme kararı alan hükümet, geliri asgari ücretin 3’te birinden az olan ailelere, “sosyal koruma” adı altında sabit maaş verecek.

Haberin Devamı

HÜKÜMET, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Geliri olmayan ailelere maaş” projesinin bir benzerini hayata geçirme kararı aldı. İlgili bakanlıklar, “aile gelir testi” çalışması başlattı. Geliri asgari ücretin 3’te birinden az olan ailelere, “sosyal koruma” adı altında sabit maaş verilecek. Maaş, emeklilerdeki gibi bankadan çekilecek. Ancak çalışma seçimlerden sonra hayata geçirilebilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, “Eğer Sayın Kılıçdaroğlu ‘Her aileye ayrıca yardım yapacağım’ diyorsa bunun kaynağını açıklamalı” derken, yürüttükleri çalışma için uzun süreden beri kaynak ve gelir analizi yaptıklarını açıkladı. Dinçer, bu konuda şu bilgileri verdi:
Çok yardım yapıyoruz
Türkiye’de, “Aile yardım ödeneği, doğum yardımı ödeneği, ölüm yardımı ödeneği, cenaze gideri, asgari geçim indirimi, primden muaf tutulan çocuk ve aile zamları, özürlü yakını aylığı, özürlü bakım parası” olarak pekçok yardım yapılıyor. Tüm Avrupa ülkelerindeki aile yardımlarını, “primsiz yardım” sistemine ilişkin örnekleri inceledik. Biz şimdi yeni bir çalışma yapıyoruz.
Gelir testine başlandı
Bu kapsamda, yapılan tüm yardımları “sosyal yardım” kapsamından çıkarıp “sosyal hak” anlayışına kavuşturmak istiyoruz. Bunun için Türkiye’de bütün ailelere yönelik bir gelir testi yapmaya başladık. Bu testi ‘asgari ücretin altı veya üçte biri’ gibi kriterlere göre yapıyoruz.”
Her ay bankadan alacaklar
Eğer ailenin geliri, belli kriterlerin altında ise devletin onlara düzenli maaş vermesi söz konusu olacak. Bu mekanizmayı oluşturmaya çalışıyoruz. Tıpkı emekli maaşları gibi ailelerin bankada hesapları olacak ve her ay o hesaba maaşları yatırılacak. Düzenleme seçimden sonra gündeme gelecek. Biz bu sistemi ‘sosyal koruma’ olarak adlandırıyoruz.

Haberin Devamı

Çok güzel işler yaptık, görmediniz

ÖMER Dinçer, “İlgi göstermediniz, gün yüzüne çıkmayan çok güzel işler yaptık” diye konuştu. Dinçer, bu işleri şöyle anlattı:
Tarım sigortalısının eşleri, çocukları ve anne-babası sağlık güvencesinden yararlanacak.
Yeni istihdam paketi ile çıraklar, mesleki eğitim görenler Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak.
Zorunlu trafik sigortası için vatandaştan prim kesiliyor. Vatandaş primini ödüyor, devlet de tedavisini sağlıyor ama özel sigorta şirketi bunu devlete vermiyor. Tedaviyi biz üstleneceğiz, sigorta şirketinden tahsil edecek.
Kısmi çalışma ödeneğinin kapsamı genişliyor. Bölgesel veya sektörel bazda kriz olursa da yararlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!