ABD’de ‘Kara Cuma’ 2 saat erkene çekildi, 41 milyar doları bulacak

Güncelleme Tarihi:

ABD’de ‘Kara Cuma’ 2 saat erkene çekildi, 41 milyar doları bulacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2010 00:00

Dün ABD’de her yıl olduğu gibi yine alışveriş çılgınlığı yaşandı. Şükran Günü’nün hemen ertesindeki ‘Kara Cuma’da (Black Friday) 310 milyonluk ülkede 138 milyon kişi alışverişe çıktı.

Haberin Devamı

2008-2009 yıllarında ekonomik kriz nedeniyle sönük geçen iki sezonun acısını bu yıl çıkartmak isteyen mağazalar, özellikle oyuncak ve elektronik eşyalarda büyük indirimlere gitti. Yaşanan ilgi, “Ekonomik kriz etkisinde sona yaklaşıldı” yorumları yapılıyor.
41 milyar dolar ciro
Diğer yandan, tatil sezonunun mağazalar için oldukça önemli olduğu belirtilirken, Kasım ve Aralık ayında gerçekleştirilen satışların, pek çok şirketin yıllık satış ve kârının yarısına eşit olduğu ifade edildi. ABD Perakendeciler Federasyonu, 2008 yılındaki yüzde 3.9’luk düşüşün ardından bu yıl satışların yüzde 2.3 oranında artış göstermesini bekliyor. Kara Cuma’nın hasılatının ise 41 milyar dolara ulaşacağı belirtiliyor. ABD Perakendeciler Federasyonu da (NRF) bu yıl 138 milyon ziyaretçi beklediklerini açıklarken, gece yarısı soğuğuna rağmen binlerce kişinin akın ettiği alışveriş çılgınlığında, özellikle oyun konsollarındaki indirimli fiyatlar uzun kuyruklara neden oldu. Sony’nin Playstation 3’ü, Nintendo’nun Wii’si ve Apple’ın iPad ve iPod aksesuarları yoğun ilgi gördü. Giyim ve  teknoloji ürünlerinin ardından geldiği belirtilirken, özellikle H&M, Forever 21 ve Victoria’s Secret markalarının da öne çıktı.
Yıllık satışın yarısı
Ugg botlar, oyuncak mağazası Toys ‘R’ Us, Tommy Hillfiger, Gap, Timberland, Nike, Adidas gibi önde gelen markalar mağazalarını perşembe akşamı 22:00’de açarak sabaha kadar müşteri kabul etti. Toys R Us CEO’su Gerald Storch, “Mağazalarımızın önünde en az 500-1000 kişi kuyruğa girdi. Bu nedenle kapıları erken açtık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kişi başına 689 dolar

Kara Cuma’da kişi başına düşen harcama karşılığı 689 dolar.
Saat 04.00’te New York’taki Macy’s’in önünde 7 bin kişi birikti.
Best Buy’ın Union Square mağazasında ise 700 kişi vardı.

iPad’in fiyatı 399 dolara indi

KARA Cuma’sının en çok talep edilen ürünlerinden biri elektronik eşya satan mağazalarda fiyatı 399 dolara kadar inen iPad’ler oldu. LCD televizyonlardaki indirimler de yüzde 50’yi geçti. Piyasa
fiyatı 499 dolar olan iPad’in üreticisi Apple ise, Kara Cuma’ya özel olarak internet mağazasında
bu ürüne 41 dolarlık bir indirim yaptı.

Haberin Devamı

Adını trafik yoğunluğundan alıyor

ABD’de ilk olarak Philadelphia’da kullanılmaya başlanan “Kara Cuma” terimi, Şükran Günü’nden bir gün sonra sabahları yaşanan yaya ve araç trafiğine vurgu yapmak için 1966’da ortaya çıktı. Ancak perakende şirketleri bu terimi bilânçolarında kâr yazmaya başladıkları zamanı tanımlamak için kullanmaya başladı. Bazılarına göre bugüne ‘kara’ denmesi şirketlerin, yılın ilk kârını bugün yapmaya başlamalarından kaynaklanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!