Çocuk haklarında aşama

Güncelleme Tarihi:

Çocuk haklarında aşama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2010 00:00

Aydın Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Huriye Moral, 20 Kasım 1989’da kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle ilgili açıklamalarda bulundu. Moral, Aydın Çocuk Mahkemesi’nin hakimi ve savcılarıyla yapılan temaslar ve karşılıklı duyarlılık sonucu önemli adımlar atıldığını vurguladı.

Haberin Devamı

AYDIN Barosu Çocuk Hakları Komisyonu  Başkanı Huriye Moral, 20 Kasım 1989’da kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle ilgili açıklamalarda bulundu.
Aydın’daki çocuk mahkemelerinde suç işlemiş çocukların iddianame ve zabıtlarda yasadaki düzenlemenin gereği olarak ‘suçlu’ veya ‘şüpheli’ olarak değil, ‘suça sürüklenmiş çocuk’ ibaresi ile anıldıklarını vurgulayan Moral, “Türkiye’nin pek çok yerinde bu tür çocuklar çocuk mahkemelerinde halen suçlu ve şüpheli olarak ifade ediliyor. Oysa bunun böyle olmaması gerektiğine dair yasal bir düzenleme var. Komisyonumuzun geçen dönemki çalışmaları sonucu 6 aydır Aydındaki çocuk mahkemesinde suça sürüklenmiş çocuk ibaresi kullanılıyor” diye konuştu.
Duyarlılık gösterildi
Moral, yasal olarak tüm çocuk mahkemelerinde ‘suça karışmış çocuk’ ifadesinin kullanılması gerektiğini belirtirken, “Fakat bu yasal düzenleme hakim ve savcılara sadece tavsiye niteliğinde. İnisiyatifi hakimlere bırakmış durumda. Komisyonumuz geçen dönem Aydın Çocuk Mahkemesi’nin hakimi ve savcıları ile yaptığı temaslar ve karşılıklı duyarlılık sonucu Aydın bu yasal düzenlemeyi Türkiye’de uygulayan illerden birisi oldu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!