Türkiye IPTV ile tanışıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye IPTV ile tanışıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2010 10:50

TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, abonelerine yönelik IPtivibu konusunda yaptıkları demolardan sonra aboneliği kabul etme oranının yüzde 95'lerde bulunduğunu belirtti.

Yılmaz, IPtivibu'nun özelliklerinin tanıtıldığı toplantıdaki konuşmasında, iletişimin üç unsuru olan internet, televizyon ve telefona “sahip çıkmak” istediklerini ifade etti.

İnternet servislerini uzun zamandır verdiklerini, televizyon alanında şubat ayında web TV servisini Tivibu adıyla faaliyete aldıklarını hatırlatan Yılmaz, internetin önemli bir yayıncılık mecrası olacağına ve öneminin artacağına işaret ederek, Tivibu'nun yakın zamanda yarım milyon aboneye ulaşacağını ve servisin yakında mobile de taşınacağını bildirdi.

Yılmaz, IPtivibu ile televizyon yayıncılığında kontrolün izleyicide olduğunu söyleyerek, IPtivibu'da internet üzerinden yüksek kalitede yayın hedeflediklerini belirtti.
IPtivibu ile “seçim”, “kontrol” ve “özgürlük” unsurlarının kullanıcıya sunulduğunu kaydeden Yılmaz, servis ile istenen içeriğin istendiği zaman izlenebildiğine işaret etti.

Yılmaz, IPtivibu ile burçlar, nöbetçi eczaneler, mesajlaşma, yemek tarifleri, yemek siparişi, maç skorları gibi interaktif servislerin yayın akışı etkilenmeden alınabildiğini, aynı şekilde Twitter'a bağlanılabildiğini, Anadolu Ajansı ile yapılan anlaşma ile son dakika haberlerinin verildiğini anlattı.

IPtivibu ile televizyonu internete bağladıklarını vurgulayan Yılmaz, servis üzerindeki anket sistemine ilişkin olarak da “Bir tartışma programında soru soruluyor. IPtivibu seyircisi o konudaki görüşlerini bildiriyor. Tartışma programı devam ederken tüm izleyiciler tarafından anket sonuçları görülebiliyor” örneğini verdi.
Yılmaz, IPtivibu'nun Ankara, İstanbul ve İzmir'de pilot uygulamasının başladığını, ocak ayı itibariyle daha yaygın uygulamaya geçeceğini belirterek, 7 megabit ve üzerinde hız alan hanelere bu servisi verdiklerini söyledi.

“ADSL KOTASINDAN BAĞIMSIZ OLACAK”

Türkiye'nin IPTV'yi devreye almakta geç kalmadığının altını çizen Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Uygulamaya alma süreci elbette çok uzun. Fransa'da 2010 birinci çeyrek itibariyle 20 milyon genişbant abonesi var. Bunların yarısı IPTV kullanıyor. Ülkede 10 milyondan fazla IPTV kullanıcısı görünüyor. Paris'te çanak antenin yasak olması IPTV kullanımı için de etkili. Almanya'da 25 milyon genişbant abonesinin yüzde 3'ü IPTV kullanıyor.”

Yılmaz, dünyada toplam IPTV abone sayısının halen az olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin yakın zamanda bu serviste üst sıralara çıkacağına inandığını ifade etti.

Soruları yanıtlarken, IPtivibu servisinin TTNET'in ADSL kotasından bağımsız olacağını, müşterilerin, ADSL kotasından tüketmeyeceğini bildiren Yılmaz, demo talepleri aldıklarını kaydederek, “Yaptığımız demolardan sonra aboneliği kabul etme oranı yüzde 95'lerde” dedi.

Yılmaz, abone sayısı konusunda rakam vermenin zor olduğunu belirterek, “Şu anda IPtivibu'yu anlatma dönemindeyiz. Böylesine güçlü ve çok yönlü servisin anlatılması bir süreç, anlattıklarımızın algılanması bir süreç. 6 milyon ADSL abonemiz var. Biz her yeni servisimizi çıkardığımızda 6 milyon abonemizi potansiyel yeni müşterimiz olarak görüyoruz, burada da öyle” diye konuştu.

Servis gelirinin, müşteriye sunulan hizmetler karşılığında, onlardan alınan ücretlerden oluştuğunu kaydeden Yılmaz, ADSL abonesi olanların, web tv ve IPTV abonesi olduğunu, farklı ADSL servis sağlayıcılara bu hizmeti sunmadıklarını söyledi.

Yılmaz, diğer servis sağlayıcılardan Tivibu servisini vermek istediklerine yönelik talep aldıklarını ifade ederek, “Sıcak baktık. Görüşmeler devam ediyor. Daha önce talep üzerine wifi servisini de açmıştık” dedi.

“SAYILI ARAYÜZLERDEN BİRİ”

TTNET Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Timur Ceylan da IPtivibu çalışmalarına 2008 yılında başladıklarını, 2009 sonunda ilk test kullanıcılarını aldıklarını ve bu yılın sonunda yavaş yavaş müşteri almaya başlayacaklarını anlattı.

Ceylan, 30'dan fazla şehirde IPtivibu testinin devam ettiğini belirterek, sistemin kullanıcı arayüzünün, TTNET mühendisleri tarafından ODTÜ laboratuvarlarında hazırlandığını ve dünyadaki “sayılı” arayüzlerden biri olduğunu kaydetti.
"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!