TEB'den dokunmatik banka kartı

Güncelleme Tarihi:

TEBden dokunmatik banka kartı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2010 00:00

Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve MasterCard işbirliğiyle geliştirilen ekranlı banka kartı, üzerinde yer alan entegre pil, dokunmatik klavye ve dijital ekran ile internete giriş için tek kullanımlık şifre üretme imkanı sunuyor.

Yeni ekranlı banka kartının tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan TEB Genel Müdürü Varol Civil, Türkiye'de banka kartı kullanımının yeterince yaygınlaşmadığını belirterek, bu ürünle banka kartı kullanımının artırılmasını amaçladıklarını söyledi.

Civil, üzerindeki dijital ekran ve dokunmatik klavye ile kartın internet şubesine giriş için tek kullanımlık şifre ürettiğini belirterek, “Bu ürün 2 yıldır gündemimizde bulunuyor. 2011 yılında karta yeni özellikler ekleyeceğiz ve TEB Bonus kredi kartını da ekranlı hale getireceğiz” diye konuştu.

Rekabet ortamında kendilerini dayanıklı kılacak gücün yenilikçi ve yaratıcı olmaktan geçtiğine işaret eden Civil, banka içinde yenilikçi ürünler yaratılması için uygun bir ortam yarattıklarını kaydetti. Civil, bu yıl dördüncüsü düzenlenen TEB Akıl Fikir yarışması için başvuruların da başladığını anımsattı.
MasterCard Güneydoğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney de, dünyada elektronik ticaretin 2010-2017 arasında 3 kat artacağının düşünüldüğünü, Türkiye'de geçen yıla göre büyümenin ise yüzde 55 seviyesinde gerçekleştiğini belirtti.

Öte yandan dünyada alışverişlerin yüzde 85'inin halen nakit üzerinden yapıldığını söyleyen Güney, dünyada banka kartlarının alışverişte kullanım oranının yüzde 55, 67 milyon banka kartı, 27 bin ATM ve 1,8 milyon pos cihazının bulunduğu Türkiye'de ise yüzde 4 olduğunu kaydetti.

Güney, tüketicilerin ürünlerden, kolaylık, güvenlik ile harcama ve hesaplarını kontrol edebilme özelliklerini istediğini, ekranlı banka kartının da bu ihtiyaçlara hitap ettiğini söyledi.

“150 BİN İNTERNET BANKACILIĞI KULLANICISINI HEDEFLİYORUZ”

TEB Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir ise, TEB'in halihazırda 800 bin kredi kartı ve 600 milyon liralık kredi kartı alacağı hacmine ulaştığını belirterek, ekranlı banka kartının çalışma prensiplerini şöyle açıkladı:

“Önce açılış butonu ile kart açılır. Kart talebi sırasında müşteri tarafından belirlenen şifre dokunmatik klavye vasıtasıyla girilir. Üretilen tek kullanımlık şifre (OTP) ekranda belirir. Ekranda görüntülenen şifre internet bankacılığı girişi için kullanılır.”

Şimdiye kadar OTP cihazları ya da cep telefonları üzerinden verilen tek kullanımlık şifre üretme işlevinin kartın üzerine taşınmasıyla ayrı bir cihaz taşıma ve cep telefonunda şarj bitmesi, kapsama alanı dışında kalma gibi sorunların üstesinden gelindiğini söyleyen Kişmir, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde ekran özelliğinin kredi kartlarına taşınmasıyla birlikte kredi kartı ekstresinde yer alan bonus bilgisi, kalan limit, borç bilgisi, hesap kesim tarihi gibi tüm verilere kredi kartı üzerinden ulaşılabileceğini anlattı. Kişmir, ekranlı banka kartının standart banka kartı boyutlarında ve inceliğinde olduğunu vurguladı.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Kişmir, bu kartı talep eden müşterilerin bir kereliğine, OTP cihazlarından da alınan 25 liralık bir ücret ödeyeceğini belirtti.

Visa Europe ve Yapı Kredi Bankası'nın da benzer bir ekranlı kart projesinin bulunduğunun hatırlatılması üzerine Kişmir, TEB ekranlı banka kartının, ticari anlamda herkese açık olarak satışa sunulması ve bir banka kartı üzerinde uygulanması ile farklı olduğunu, bu anlamda dünyada bir ilki hayata geçirdiklerini söyledi.

Halihazırda 1,2 milyon TEB banka kartı bulunduğunu, internet bankacılığını kullanan müşteri sayısının ise 150 bin seviyesinde bulunduğunu belirten Kişmir, öncelikle bu 150 bin müşteriye ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Kişmir, bir soru üzerine kart içerisinde yer alan pilin minimum 3 sene kullanım ömrü bulunduğunu ve bu süre içerisinde kartların da yenilendiğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!