AB’ye 2011 sözü

Güncelleme Tarihi:

AB’ye 2011 sözü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2010 00:00

Hükümet, acısız kurban kesimi için AB’ye Aralık 2011 tarihini verdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “2011 Aralık’ından itibaren mezbahalar başta olmak üzere, her yerde, hayvanların acı çekmeden kesilmesi uygulamasına geçilecek. İkincil mevzuatın ve yönetmeliklerin hazırlıkları sürüyor” dedi. Acısız kesime destek veren Diyanet de, “Elektrik şoku ile bayıltılan hayvanın kurban olarak kabul edilmesinde dinen sakınca yoktur” diye açıklama yapmıştı.

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte tartışma konusu yapılan hayvanların acı çekmeden kurban edilmesiyle ilgili son tarihi 2011 Aralık olarak verdi. Eker, hayvan refahıyla ilgili yasayı çıkardıklarını, düzenlemeye göre, 2011 Aralık’ına kadar şoklamayla acı çektirmeden hayvan kesimine geçileceğini belirterek, şunları söyledi:

“AB ile müzakereler sırasında gıda başlığı açılırken, hayvanların acı çekmeden kesilmesi konusunda şoklama yöntemi gündeme gelmişti. 2011 Aralık’ından itibaren mezbahalar başta olmak üzere, her yerde, hayvanların acı çekmeden kesilmesi uygulamasına geçilecek. İkincil mevzuatın ve yönetmeliklerin hazırlıkları sürüyor.”Diyanet İşleri Başkanlığı da “Kurbanlık hayvanın kesimi esnasında hayvana fazla eziyet vermemek için elektrik şoku ile bayıltılması, bu hayvanın kurban olarak kabul edilmesinde dinen sakınca yoktur” açıklaması yapmıştı.

Istırap yasaklanıyor

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Yasası’nın hayvan refahı ile ilgili 9’uncu maddesinde, hayvanların “acı ve ıstırap” çektirilmemesi konusunda şu düzenlemeler yer alıyor:

Hayvanların kesimi ve hastalık kontrolü amacıyla öldürülmesi, hayvanlara gereksiz heyecan, acı ve ıstırap vermeden, türüne göre uygun araçlar kullanılarak, en seri şekilde yerine getirilecek.

Hayvanların sahibi veya bakımından sorumlu kişiler, barınma, bakım, beslenmelerini sağlamak, sağlıklarını korumak, acı ve ıstırap çekmelerini, kötü muamele görmelerini önlemekle yükümlü olacak.
Dövüştürmek de yasak

Hayvanlardan daha yüksek performans elde etmeyi amaçlayan doping uygulanması, eğitimlerinde acı ve ıstırap veren yöntemler uygulanması, hayvanların dövüştürülmesi yasak olacak.

Hayvanların barınma ve nakillerinde bulunacakları yerler, belli bir metrekarenin altında olamayacak. Hayvanların hareket etmelerine imkan sağlanacak. Hijyene dikkat edilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!