İzni iptal ama satışa devam

Güncelleme Tarihi:

İzni iptal ama satışa devam
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2010 00:00

Eryaman’da Ankara Hürriyet’in altı ay önce gündeme getirdiği kooperatif yolsuzluğu iddiaları çözülmek bir yana, daha da karmaşık hale geldi. Kooperatifin, arazi tahsisi iptal edilmesine rağmen 101 kişiye daha daire sattığı ortaya çıktı.

ANKARA Hürriyet’in geçen nisan ayında gündeme getirdiği Eryaman’daki arazi yolsuzluğunun ardından, arsa tahsisi iptal edilen kooperatifin 101 kişiye daha daire sattığı ortaya çıktı. 1999’da TOKİ tarafından tahsis edilen araziyi usulsüz yöntemlerle müteahhide veren, ardından arsa tahsisi iptal edilerek inşaatı durdurulan kooperatifin önceden satılmış olan daireleri tekrar satmaya başlaması hak sahiplerini ayağa kaldırdı. Mağdurların iddialarına göre süreç şöyle gerçekleşti:

Amaç tamamen sosyal

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 1999’da sosyal konut inşası için Eryaman Toplu Konut bölgesinde bulunan 38 bin 414 metrekarelik alanı Türkkonut’a tahsis etti. Büyük çoğunluğu üst düzey emniyet mensubu olan 129 kişi S.S. Su Damlası adı altında bir kooperatif kurarak araziye talip oldu. Türkkonut da arsayı sosyal amaçlı 383 konut yapma şartıyla kooperatife tahsis etti.

Hayali üyeler çıktı

Hak sahiplerinin mükerrer satışı TOKİ ve Türkkonut’a bildirmesinin ardından, kooperatifin 325 kişilik üye listesindeki isimlerden 129 polis dışındakilerin hayali olduğu ortaya çıktı. TOKİ üyelerin hayali olması ve protokollere aykırı davranılması gerekçesiyle arsa tahsisini iptal etti.

Türkkonut, inşaatın hala kaçak olarak devam ettiğini belirleyerek Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı’na kooperatif üyeleri hakkında görevi kötüye kullanma ve ortakları zarara uğratma gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Etimesgut Belediyesi ise inşaatı mühürledi. Mührün kırılması ve inşaatın devam ettiğinin belirlenmesinin ardından daha öce satılan dairelerin 110 kişiye daha mükerrer olarak satıldığı ortaya çıktı.

254 mağdurdan biri olan emekli astsubay Yaşar Bakırcı, yapılan suç duyurularına rağmen dava açılmadığını, TOKİ ve Türkkonut arasında iletişim kurulamadığını ve her gün yeni mağdurlar oluştuğunu öne sürdü. Bakırcı, mağdur olan 254 kişiyle birlikte yeni bir kooperatif kurduklarını söyledi. TOKİ’nin arsa tahsisini Türkkonut vasıtasıyla kendilerinin kurduğu kooperatife vermesi halinde sorunun çözüleceğini savundu.

Şirketle davalık oldu satıldı

KOOPERATİF yönetimi, araziyi protokole aykırı olmasına rağmen kat karşılığı inşaat sözleşmesiyle bir inşaat firmasına verdi. Kooperatif üyesi 129 polis kendi dairelerini ücretsiz yaptırmak için kalan 254 daireyi müteahhit aracılığıyla aralarında kendi meslektaşlarının da bulunduğu kişilere sattı. Kooperatif yönetimiyle müteahhit arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu yönetim, inşaatı tamamlama işini ihalesiz olarak başka bir şirkete verdi. Kooperatif üyesi 129 polisin dairelerini tamamen bitiren şirket, önceki firmanın taksitle sattığı evleri, tekrar satmaya başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!