'Kendilerine güvenen dindarlar laiklere meydan okuyor'

Güncelleme Tarihi:

Kendilerine güvenen dindarlar laiklere meydan okuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2010 00:00

Dış basın organları ve haber ajansları dün akşamki Cumhuriyet resepsiyonu krizine büyük yer ayırdı. Dış kaynaklar bu yıl tek resepsiyon düzenlenmesini bir 'meydan okuma' olarak nitelendirirken, durumu dindarların laik normları değiştirebilecekleri yönünde artan güvenle açıkladı.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

FINANCIAL TIMES: Türban Türkiye’de laikliğe meydan okuyor

Cuma günü Ankara sokaklarından tanklar geçerken politikacılar Cumhuriyet’in kuruluşunun 87’nci yıldönümü şerefine Anıtkabir’de bir araya geldi. Ancak asıl hikaye bir başka yerdeydi: Çankaya Köşkü’nde yapılacak resepsiyona kim katılıp kimin katılmayacağını tahmin etmekte.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına bir değişiklik getirerek, eşi Hayrünnisa Gül dahil türbanlı kadınların da katılacağı tek bir resmi resepsiyon organize etti.

 

Muhalefetten birçok politikacının ve subayın, Atatürk’ün laik devletinde İslam’ın kamusal alana kabul edilemez bir biçimde girişi olarak gördüğü bu durumu protesto ederek resepsiyona gitmeyi reddetmeleri bekleniyordu. Değişiklik, Türkiye’nin dindar başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın türbanla ilgili kısıtlamaları gevşetmek adına attığı son adımların ardından geldi.

 

Haberin Devamı

Türban Türkiye’de laiklik tartışmalarının kalbinde yer alıyor. Türkiye’deki kadınların yarısından fazlası başını örtse de okullarda, üniversitelerde, siyasette ve devlet kurumlarında başörtüsü yasak. Bu kısıtlamalar dindar kız öğrencilerin derslere girebilmek için peruk ya da şapka takmaları ya da özel okullara gitmeleri gibi tuhaflıklar da doğurdu.

 

Muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinden gelen baskılar sonucu resepsiyona katılmazken kararının Hayrünnisa Gül’ün türbanıyla alakası olmadığı konusunda “Nasıl giyineceğini kendi bilir” diyerek ısrar etti.

 

Öte yandan siyasi süreçler tıkanmış olsa da Türkiye’de türbanla ilgili kamuoyu değişiyor.

 

BBC: Türban tartışması yıldönümü kutlamasına gölge düşürdü

Haberin Devamı

Ana muhalefet lideri ve subaylar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün verdiği Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna katılmadı.

 

Gül eşinin Ankara’da yapılan organizasyonda türban takmasına izin verdi. Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanı iki farklı resepsiyon düzenliyordu.

 

Laik ordu, Cumhurbaşkanı’nın resepsiyonundan hemen önce kendi resepsiyonunu düzenledi.

 

Gül’ün kararı kamusal alanda türbana uygulanan yasaklamalara karşı sembolik bir meydan okuma olarak görüldü. Dahası bu yeni uygulama hükümetin kısıtlamalara son verebileceğine dair kendine güveninin artışı olarak algılandı.

 

Ana muhalefet partisi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı resepsiyonuna katılmadı ve “Bayramı halkın arasında kutlayacağım” açıklaması yaptı. Ancak Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanı’nın eşine haksızlık ediyorz. Kendisi türbanlı olduğu için resepsiyona gitmediğimizi söylemek yanlış olur. Nasıl giyineceğini biz değil kendisi bilir” dedi.

 

Haberin Devamı

BBC’nin İstanbul muhabiri Jonathan Head, türbanın Türkiye’de büyük bir mesele olduğunu ve Cumhurbaşkanı’nın meydan okur nitelikteki kararının hükümetin türban yasağını kaldırabileceği yönündeki güveninin arttığı şeklinde yorumladı.

 

ASSOCIATED PRESS: Türkiye’deki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları bölünmelerin altını çizdi

Türkiye’de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında bütün gözler Cumhurbaşkanı’nın eşinin başındaydı. Laiklikle dindarlık arasındaki büyük tartışmayı tam on ikiden vuran bir hareketle, Hayrünnisa Gül Cuma günü yapılan resepsiyona türbanıyla katıldı.

 

Aynı anda Ankara’nın diğer ucunda kendisini Atatürk’ün mirasının koruyucusu olarak gören ordu kendi Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunu düzenleyerek hükümetle laikliğin tehlikede olduğunu düşünen hükümet karşıtları arasındaki bölünmeyi ortaya koydu.

 

Haberin Devamı

Bu felsefi tartışmanın iki tarafındakiler için de Hayrünnisa Gül’ün laikliğin yatağı olarak görülen Çankaya Köşkü’nde türbanıyla görünmesi ülkedeki değişimin etkili bir işaretiydi.

 

Resepsiyon hem 2007’den bu yana dikkat çekmeme siyaseti uygulayan Hayrünnisa Gül’ün ortaya çıkış töreni hem de Müslüman Türkiye’nin ordunun askerlerini siyasi yetkilerinden sıyıran dindar sivil liderlerin yönetiminde ne kadar değiştiğinin işareti oldu.

 

REUTERS: Türk ordusu first lady’li resepsiyona katılmadı

Türkiye’nin laik ordusunun subayları, Cuma günü, Cumhurbaşkanı’nın eşinin de katıldığı Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna gelmeyerek ülkenin dindar yöneticilerini hiçe saymış oldu.

 

Haberin Devamı

Geçmişte, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül iki farklı resepsiyon vererek, laiklerin hassasiyetlerine yanıt veriyordu. O dönemde üst düzey isimlerin katıldığı resepsiyona eşler katılmıyordu. Ancak bu yıl Gül çifti düzenlenen tek resepsiyonun ev sahipliğini birlikte yaptı.

 

Gül’ün sadece bir resepsiyon verme kararı dindar Müslümanların, eski laikçi normlara meydan okuyabilecekleri yönünde artan güvenin yansıması oldu.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:                          
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!