Elektriğin üçte biri özelleşiyor fiyatta rekabet inişi bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Elektriğin üçte biri özelleşiyor fiyatta rekabet inişi bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2010 00:00

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından daha önce açıklanan dört elektrik üretim şirketinin özelleştirilmesi için ilk adım atılıyor.

ÖİB Başkan Vekili Ahmet Aksu, “Hamitabat’ın ilanı 2010 içinde çıkacak. Büyük üretim özelleştirmeleri Hamitabat’la başlamış olacak” dedi. Özelleştirme Yüksek Kurulu, Hamitabat Elektrik Üretim Şirketi’nin tamamının özelleştirilmesi kararı aldı. Resmi Gazete’de dün yayımlanan karara göre şirketin özelleştirmesi blok satış yöntemiyle 2012 yılı sonuna kadar tamamlanacak. ÖİB Başkan Vekili Ahmet Aksu, elektrik üretim özelleştirmelerinde ilk etapta dört termik üretim tesisinin özelleşeceğini, bunların Hamitabat (1.120 MW), Soma A-B (1.034 MW), Çan (320 MW) ve Seyitömer (600 MW) olduğunu hatırlattı.
Dokuz portföyde toplam 16 bin MW’lık bir özelleştirme yapacaklarını kaydeden Aksu, “Türkiye’nin kurulu gücü 2010 itibariyle toplam 47 bin MW. Bunun 24–25 bini EÜAŞ’a ait. Biz bu 25 binin 16 bin MW’ını 2011 ile 2012 arasında özelleştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu. Bunun da üretimde kurulu gücün 3’te 1’ine tekabül ettiğini söyleyen Aksu, daha sonraki aşamalarda ise yeni özelleştirmelerle bu oranı arttıracaklarını belirtti.
100 yıllık sistem değişiyor
Elektrik üretim özelleştirmelerinin Avrupa’nın en büyük özelleştirmesi olacağını kaydeden Aksu, “100 yıllık bir sistemden, yeni bir sisteme geçiyoruz. Tek alıcı ve satıcıdan, çok alıcı-satıcılı bir piyasaya doğru hızla ilerliyoruz. Hedefimiz bu. Geçiş sürecinde 2001’de çıkardığımız Kanunun uygulanacak olmasının da mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.
Aksu, Kanundaki en önemli konunun rekabetçi bir ortamda elektrik hizmetinin tüketiciye götürülmesi olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Bir geçiş süreci olacağı aşikâr. Ancak gelişmeler tüketiciye hep olumlu yansıyacak. Hizmet olsun, fiyatlar olsun… Piyasa rekabeti sayesinde fiyatlara da olumlu tesir edecek. Elektrik fiyatlarında düşüşe sebep olacak. Ancak bu bir süreç. Dağıtımda yapılacak iyileştirmelerle birlikte, üretimde de yapılacak özelleştirmelerle fiyatların düşeceğine inanıyorum.”
Tam liberal piyasa
Aksu, elektrik piyasasında liberasyona geçişin en önemli ayağının özelleştirme olduğunu söyleyerek, “Dağıtımdaki özelleştirmeleri tamamladık. Tam liberal piyasa için üretimde de özelleştirmeler gerekiyordu. Daha önce 52 akarsu ve Zorlu’nun aldığı 9 elektrik üretim tesisiyle bu süreci başlatmıştık. Şimdi büyük özelleştirmeleri başlatmış olacağız” dedi. Aksu, yerli ve yabancı şirketlerin yoğun ilgisini beklediklerini de ifade ederek, “Özellikle dağıtım ihalelerine de giren şirketlerin bu ihalelerde kıyasıya rekabet etmesini bekliyoruz. Dağıtımla güçlü alıcılar oluştu, bu sürecin bitmesiyle şimdi güçlü satıcıların oluşması sürecine geçtik” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!