Erdem’i kaybettik

Güncelleme Tarihi:

Erdem’i kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2003 01:51

TMOK Başkanı ve ünlü spor adamı dün sabaha karşı, tedavi gördüğü Paris'te hayata gözlerini yumdu. Sinan Erdem'in vefatı, Türk spor kamuoyunda büyük bir üzüntü yarattı.

Türk sporu bir büyüğünü daha kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi Sinan Erdem, tedavi gördüğü Fransa'nın başkenti Paris'te hayata gözlerini yumdu.

Bir süre önce ameliyat olan Erdem'in, dün sabaha karşı vefat ettiği açıklandı. 76 yaşında hayata gözlerini yuman Sinan Erdem'in karaciğerindeki tümör nedeniyle bir süre önce Fransa'da ikinci kez ameliyat olduğu öğrenildi. Önceki gece sağlık durumu ciddileşen Sinan Erdem'in yoğun bakıma alındığı, ancak doktorların bütün çabalarına rağmen bu sabaha karşı vefat ettiği bildirildi. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Erdem'in vefatı nedeniyle bir bildiri yayınladı. Bildiride şu ifadelere yer verildi; ‘‘Türkiye'de Olimpiyat fikrinin temelini atan, ülke sporu için hayatını vakfeden başkanımızı kaybetmekten üzüntülüyüz. O'nu sevgi ve rahmetle anarken, O'nun yaktığı Olimpiyat Ateşi'ni Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi üyeleri aynı heyecanla geleceğe taşıyacaklardır.’’

TMOK, Sinan Erdem'in cenaze töreni ile ilgili programı, cenazenin İstanbul'a gelişinden sonra açıklayacağını duyurdu. Öte yandan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı M.Ali Şahin, Sinan Erdem'in vefatı nedeniyle bir başsağlığı mesajı yayımladı.

KKTC'de büyük üzüntü

KKTC Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Eyüp Zafer Gökbilen, TMOK Başkanı Sinan Erdem'in vefatından büyük üzüntü duyduklarını söyledi. Gökbilen, ‘‘Sinan Erdem çok büyük bir spor adamıydı. KKTC'nin dünyada tanıtımında büyük uğraş verdi. KKTC sporcuları kendisine şükran borçludur. Üzüntümüz sonsuzdur’’ dedi.

SİNAN ERDEM KİMDİR?

Olimpiyat aşığı

TÜRKİYE'
de modern Olimpiyat komitesinin kurucusu olan ve İstanbul'un adaylığı için varını yoğunu ortaya koyan Sinan Erdem, 9 Mayıs 1927'de Manisa'da doğdu. G.Saray Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.

Spor hayatına 1943'de voleybol ve tenis oynayarak başlayan Erdem, Beyoğluspor ve G.Saray'da voleybol oynadı. Milli Takımı'nda uzun yıllar forma giydi ve 12 kez milli oldu. Milli Takım kaptanlığı ve antrenörlük yaptı.

Yöneticilik kariyerine Voleybol Federasyonu Genel Sekreteri olarak başlayan Erdem, Uluslararası Voleybol Federasyonu üyeliğinin yanı sıra, 1972'den 1984'e kadar Organizasyon Komitesi Başkanlığı yaptı. 1975-1982 yılları arasında TMOK Genel Sekreter Yardımcılığı, 1982-89 yılları arasında TMOK Genel Sekreterliği yapan Erdem, 1983'te Akdeniz Oyunları Teknik Komite üyeliği yaptı. 1988'de Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi oldu. Aynı yıl Akdeniz Oyunları Yönetim Kurulu'na seçildi.

Meksika, Münih, Montreal, Moskova, Los Angeles Olimpiyat Oyunları'nda teknik delege olarak, Seul, Barcelona, Atlanta ve Sydney Olimpiyat Oyunları'nda ise Uluslarasası Olimpiyat Komitesi Üyesi olarak görev yaptı. Sinan Erdem, 25 Şubat 1989 tarihinden itibaren TMOK Başkanlığı görevine devam etmekteydi.

G.Saray Kulübü Divan Heyeti üyesi olan ve bir dönem Yeşilyurt Spor Kulübü Başkanlığı'nı yapan Erdem'e Fransa Spor Bakanlığı altın madaya, Uluslararası Olimpiyat Komitesi liyakat, Japon Hükümeti tarafından Japon İmparataroru Akihito adına nişan verildi.

2004 yılında Atina'da yapılacak Olimpiyat Oyunları için kurulan koordinasyon komitesine de üye olan Sinan Erdem'e, Dünya Ordulararası Spor Birliği tarafından madalya verilmişti. Ayrıca, Anadolu ve Marmara Üniversiteleri fahri doktor ilan etti. Fransa'da yapılan resmi bir törenle Fransa Cumhurbaşkanı adına nişan verildi.

Evli ve iki çocuk babası Sinan Erdem, Fransızca ve İngilizce biliyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!