ATM’den 200 milyar lira çektik 7 milyarını ‘doğrudan’ harcadık

Güncelleme Tarihi:

ATM’den 200 milyar lira çektik 7 milyarını ‘doğrudan’ harcadık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2010 00:00

Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, Türkiye’de bir yılda ATM kartlarıyla çekilen nakit tutarının 200 milyar lira olduğunu belirterek, “Bunun 7 milyar lirası alışverişten oluşuyor. Önümüzdeki birkaç yılda bunu 50 milyar liraya çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ülman, Visa Europe’un Avrupa pazarlarının kart kullanımları açısından; “banka kartlarının ağırlıklı kullanıldığı pazarlar”, “kredi kartlarının ağırlıklı kullanıldığı pazarlar” ve “her iki kartın dengeli kullanıldığı pazarlar” olarak gruplandırılabileceğini bildirdi.
Banka kartına taksit ilk
Ülman, Türkiye’nin kart adetleri bakımından üçüncü gruba girerken, banka  kartlarının alışverişlerde kullanımı bakımından ikinci grupta yer aldığını belirterek, “Visa Türkiye olarak amacımız banka kartlarının alışverişlerdeki kullanımını artırarak üçüncü gruba girmektir” dedi. Türkiye’nin ödeme kartlarındaki yenilikçi uygulamalarının banka kartları alanında da sürdüğünü vurgulayan Ülman, “Avrupa’da standart kullanımı olan banka kartlarına bile ülkemizde taksitlendirme özelliği kazandırılarak bir ilke imza atıldı. Kredi kartlarında olduğu gibi önümüzdeki yıllarda banka kartları alanında da temassız ödeme, ulaşım ve mobil ödemeler gibi yenilikçi ve
yaratıcı  uygulamalar göreceğimize inanıyorum” diye konuştu.
Türkiye’de 2005 yılında her 100 liralık alışverişin 15 lirasının  kartlarla yapıldığını, 2010’da ise her 100 liralık alışverişin 29 lirasının’sinin  kartlarla gerçekleştirildiğini kaydeden Ülman, Türkiye’de kartlarla yapılan  tüketim harcamalarındaki artışın 5 yılda yüzde 86 olduğunu bildirdi.
Büyümemiz yüzde 16
Ülman, son çeyrek büyümelerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 olduğunu, bunun yüzde 15’inin Visa kredi kartlarından, yüzde 72’sinin Visa Electron banka kartlarından geldiğini ifade etti. Visa Electron kartlarının alışverişlerde kullanımının artmasının ekonomiye faydalarına da değinen Ülman, nakit çekimi yerine banka kartlarının alışverişte kullanıldığında paranın sistem içinde kaldığını, bu sayede oluşan fonların yatırım, istihdam ve üretim yoluyla ekonominin büyümesine olumlu katkı sağladığını ifade etti.

Haberin Devamı

Türkiye’de banka kartı profili

Dolaşımda olan 67 milyon banka kartı var
Banka kartıyla nakit çekim tutarı 200 milyar TL.
Bunun sadece 7 milyar TL’si alışverişte kullanılyor.
Banka kartıyla yapılan harcamaların yüzde 96’sı ATM’den nakit çekim.
Türkiye’de 1.8 milyon POS cihazı, 26 bin ATM bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!