Ette kaçakçılık patladı

Güncelleme Tarihi:

Ette kaçakçılık patladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2010 15:02

Türkiye'de et fiyatlarının yüksek olması kaçakçılık ve hırsızlık vakalarında da artışa neden oluyor. Sınır kapılarından giriş yapanlar, vücutlarına etleri sararak veya bavullarına sıkıştırarak kaçak etleri Türkiye'ye sokmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

En önemli sınır kapılarından olan Sarp Sınır Kapısı'nda geçen yıl sadece 5 kez et kaçakçılığı vakasına rastlanırken bu sene ise büyük bir artış yaşandı. Yılbaşından şimdiye kadar gerçekleşen kaçakçılık girişimi 40'a ulaştı ve geçen senenin 8 kat üzerine çıktı.

Geçen yılki olaylarda yasa dışı yollardan Türkiye'ye sokulmak istenen bin 166 litre akaryakıt, bin 360 kilogram et, 120 karton sigara ele geçirilirken, bu  yıl yine kaçak olarak yurda sokulmak istenen 5 bin 370 litre akaryakıt, 5 bin 735  kilogram et ve 122 bin 678 paket sigara ele geçirildi.

Sarp Sınır Kapısı'ndaki tüm kaçakçılık olaylarının sayısına bakıldığında  da en çok sigara, et ve akaryakıt kaçakçılığının yaşandığı ortaya çıktı.

Hopa Gümrük ve Muhafaza  Başmüdürü Mehmet Hilmi Türkoğlu, "Olaylardaki artış sigara ve  akaryakıtın ülkemizde pahalı olmasından kaynaklanıyor. Et kaçakçılığı olaylarının  artmasının da Türkiye'deki et fiyatının pahalı olmasından kaynaklandığını  düşünüyoruz” dedi.
       
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri İşletmeleri Federasyonu  Yönetim Kurulu Üyesi ve Trabzon Kasaplar ve Celepler Esnaf Odası Başkanı Temel  Korkmaz da et kaçakçılığının sadece Sarp Sınır Kapısı'ndan olmadığını, Türkiye'nin doğusundan da olduğunu belirterek, kendilerinin de bu olayları  önlemek için valilik, jandarma ve polis aracılığıyla önlem almaya çalıştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Antalya'da 4 ton kaçak et ele geçirildi

Öte yandan Antalya'da polisin yaptığı operasyonda Bulgaristan'dan yaşa dışı yollarla Türkiye'ye sokulan 2 ayrı kamyonda 4 ton kaçak et geçirildi. 4 kişi gözaltına alınırken, etlerin 5 yıldızlı otellere dağıtılacağı bilgisine ulaşıldı.

Bir ihbarı değerlendiren Antalya Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, kentte 3 ayrı adrese operasyon düzenledi. Operasyonlarda 1 partisi yurda yeni sokulan, diğeri ise birkaç gün önce getirilen ve bir depoda bekletilen 2 parti halinde 4 ton kaçak et ele geçirildi. Olayla ilgili 4 kişi gözaltına alındı. Bulgaristan'dan soğuk hava depolu kamyonlarla getirildiği ortaya çıkan etler Tarım İl Müdürlüğü'ne teslim edilirken, şüpheliler sorgulanmak üzere Mali Suçlar Büro Amirliği'ne götürüldü. Burada ifadeleri alınan ve adları açıklanmayan 4 kişi, adliyeye sevk edildi.

Haberin Devamı

Polis, kaçak etlerin bir bölümünün kentteki 5 yıldızlı otellere satılacağı, bir kısmının ise kasaplara verileceğinin belirlendiğini açıkladı. Olayla ilgili soruşturma çok yönlü sürerken, şüphelilerin daha önce yurda kaçak et getirip getirmedikleri araştırılıyor.

Kasaptan 350 kilo et çalındı

ŞANLIURFA’nın Hilvan İlçesi’nde, Adem Çiftçi’nin sahibi olduğu kasaba giren hırsız ya da hırsızlar, içeride bulunan 350 kilo eti çaldı.
İnönü Caddesi üzerinde kasaplık yapan 26 yaşındaki Adem Çiftçi, sabah saatlerinde geldiği işyerinin kapısının kilidinin kırık olduğunu gördü. Kasap dükkanının vitrininde bulunan etlerin de yerinde olmadığını gören Çiftçi, durumu polise bildirdi. İhbarın ardından olay yerine gelen polis, kasapta parmak izi incelemesi yaptı. Kapısı kırılarak girilen işyerindeki 350 kilo etin çalındığını söyleyen Adem Çiftçi, “Gece işyerimi kilitleyip eve gittim. Sabah geldiğimde kapının kilidinin kırık, etlerin de yerinde olmadığını gördüm. Hemen polisi aradım. Polisler burada inceleme yaptı. İçeride 7 bin lira değerinde 350 kilo et vardı. İnşallah etleri çalan hırsız ya da hırsızlar bir an önce yakalanır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!