NASA'nın roketi su ve gümüÅŸ ortaya çıkardı

Güncelleme Tarihi:

NASAnın roketi su ve gümüş ortaya çıkardı
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 22, 2010 10:52

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) geçen yıl su bulmak için Ay'ı vurma denemesinde kullanılan roketin, yüzlerce kilo su, gümüş, civa ve diğer şaşırtıcı kimyasalları açığa çıkardığı bildirildi.

Haberin Devamı

Science dergisinde yayımlanan birkaç haberde, denemede, buz şeklinde büyük miktarda su, karbon monoksit, amonyak ve gümüşümsü metaller dâhil olmak üzere bazı şaşırtıcı bulguların açığa çıktığı belirtildi.

 

Brown Ãœniversitesi'nde gezegen jeolojisi bölümünden Peter Schultz,Âroketin çarptırıldığı Ay'daki Cabeus krateri için, "Burası, Ay'ın heryerine salınmış bileÅŸenler, elementlerin hazine sandığı gibi" yorumunu yaptı.

 

DONMUÅž SU BULUMUÅžTU

NASA, LCROSS uydusu ile geçen yıl ekim ayında Ay'ın güney kutbundaki Cabeus kraterine bir roket fırlatmıştı. Buradaki amaç Ay'ın bu kısmında bulunan kraterlerde buz olup olmadığı, eğer varsa nasıl bir buz olduğunun analizini yapabilmekti. Bölgedeki kraterlere ışık düşmediğinden içleri görülemiyordu.

Haberin Devamı

 

NASA'nın Ames AraÅŸtırma Merkezi'nden Anthony Colaprete ve meslektaÅŸları,ÂCabeus kraterinin içinde toplam kütlenin yüzde 5,6'sının donmuÅŸ sudan oluÅŸtuÄŸunu hesapladı.

 

Araştırmacılar, denemede açığa çıkan gümüşün, maden değil de küçük parçaçıklar halinde olabileceğini belirtirlerken, çok fazla bulunan civanın ise tatsız bir sürpriz olduğu kanısında.

 

Çerçeve içindeki alanda, patlamanın ardından ortaya çıkan enkaz görülüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!