Bankamatik dolandırıcılığı

Güncelleme Tarihi:

Bankamatik dolandırıcılığı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2010 00:00

Özellikle yaşlı ve emeklilerin banka kartlarının, ATM makinalarına yerleştirdikleri düzeneğe sıkışmasını sağlayarak, hesapları boşalan şebe çökertildi. 2 şebekenin üyesi zanlıların, Türkiye genelinde yüzlerce kişinin hesaplarından para çektikleri belirlendi.

İZMİR Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bankaların otomatik para çekme makinelerine (ATM) özel hazırladıkları düzenek yerleştirerek, özellikle yaşlı ve emekli kişilerin banka kartlarının sıkışmasını sağlayan ve hesaplarındaki paraları boşaltan zanlılara yönelik 6 ay sürdürdüğü takibin ardından, 7 kişiyi yakaladı. Sözkonusu kişilerin aralarında Ankara’nın da bulunduğu çok sayıda ilde aynı yöntemle hırsızlık yaptıkları belirlendi. Ekipler, 2 şebekenin üyelerinin, Türkiye genelinde il il dolaşarak yüzlerce kişinin hesaplarındaki paraları çektiğini belirledi.

Ekipler 6 ay takip etti

Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri İzmir ve çeşitli illerde 6 ay sürdürdükleri takibin ardından İstanbul ve İzmit’te 8 ayrı adrese eş zamanlı düzenledikleri operasyonlarda 7 kişiyi yakaladı. Zanlılarla birlikte, bankamatiklere yerleştirilen özel düzenekler ve kullandıkları bazı malzemeler de ele geçirildi. Polis, sürdürdüğü takip sırasında, bu yöntemin Y.G. ve M.A. liderliğindeki 2 ayrı şebeke tarafından uygulandığını tespit etti.

En fazla 2 gün

Gittikleri illerde en fazla 2 gün kaldıkları, gün aşırı cep telefonu hatlarını ve bulundukları adresleri değiştirdikleri, sürekli kiralık otomobillerle seyahat ettikleri, banka ATM’lerindeki güvenlik kameralarına yakalanmamak için şapkayla yüzlerini gizledikleri belirlenen zanlıların, İzmir’in yanı sıra Ankara, İstanbul, Amasya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Çanakkale, Denizli, Düzce, Gaziantep, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Kocaeli, Manisa, Muğla, Sinop, Tokat ve Uşak illeriyle bu illere bağlı 30 ilçede bu suça karıştıklarını belirledi.

Diğer grup cezaevinde

OPERASYONDA yakalanan Y.G, A.K, M.S, A.S, N.A, O.K. ve E.S’nin aynı grubun üyesi oldukları, diğer grubun üyeleri M.A, H.A, ve C.Y’nin takip sırasında karıştıkları başka suçlar nedeniyle yakalanarak cezaevine konuldukları bildirildi. Yakalanan zanlıların tamamının aynı suçlardan poliste kayıtlarının bulunduğu kaydedildi. Her iki şebeke üyelerinin İzmir’de 30, Türkiye genelinde ise 41 olayın mağduru tarafından teşhis edildikleri, zanlıların aynı yöntemi kullanarak karıştığı 100’ü aşkın olay tespit edildiği bildirildi.

Özel düzenek hazırlamışlar

Çİğlİ’deki bir bankanın ATM’sinde banka kartlarının konulduğu bölümde özel bir düzenek olduğunu fark eden bir vatandaşın konuyu bildirmesi üzerine, Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri çevrede önlem aldı.
Örgütlü çalışma
Düzeneği sökmeye gelen 1 kişi yakalanırken, bu kişiyle hareket ettiği belirlenen 2 zanlı otomobille kaçtı. 6 ay önce meydana gelen bu olay üzerine İzmir Polisi, banka ATM’lerine düzenek yerleştirerek banka kartlarının sıkışmasını sağlayan, ardından da kartların hesabındaki parayı çeken kişilerin “örgütlü şekilde çalıştıklarını” belirleyerek, yakalanmaları için çalışma başlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!