Okur Temsilcisi'ne mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Okur Temsilcisine mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2003 01:55

Bir psikiyatri hocası ‘kafayı yiyorlardı’ demez

GEÇTİĞİMİZ günlerde, Prisma konusu gündeme gelince bir dergiden beni aradılar. Kişilere hiç değinmeden fikirlerimi beyan ettim ve ısrarlı bir ricada bulundum: ‘‘Benim bu konularda beyanat vermemin tek amacı halkı bilinçlendirmek. Ne reklama ihtiyacım var ne de potansiyel düşmanlara. Sizinle görüşmeyi kabul ettim ama etik dışı veya amacını aşan bir ifade yer alması endişesiyle, yayınlanmadan önce mutlaka röportajı okumak istiyorum.’’ Söz verdiler ve gittiler.

Bu röportaja dayanarak 26 Haziran'da gazetenizde okuduğum haber beni çok şaşırttı. Haftalık Dergisi'nden naklederek yayınladığınız habere göre ben güya ‘‘KAFAYI YİYORLARDI ...Kafayı yemek üzereyken bana geldiler...’’ demişim.

Hiçbir psikiyatri hocasının ağzına yakışmayacak bir ifade. Vay ki vay. Sansasyonel olmak uğruna neler de yapılıyor. Bu gibi lafları hastalar söyleyebilir ama biz kullanamayız. Olacak şey mi!

Prof. Dr. M. Kerem DOKSAT


Staj yapan vali

9 Haziran tarihli gazetenizde yer alan bir haberde eski İstanbul Valisi Erol Çakır'ın Ankara Barosu'nda yapmakta olduğu avukatlık stajından bahsetmiş, 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde staja başladığını belirtmiştiniz. Fakat stajyer avukatlar staja 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayamazlar, bütün stajyerler stajlarına cumhuriyet savcılığı nezdinde başlarlar. Erol Çakır 10. grupta staj yapmaktadır. Benim merak ettiğim nokta, acaba bilgi sahibi olmadığım konularda ben de gazetenizi okuyup böylesine yanılgılara ‘‘bilgi’’ değerini mi vermekteyim?

Murat BATUR

TEMSİLCİNİN NOTU

Okurumuzun bu eleştirisini haberi yazan muhabirimiz Nurettin Kurt'a ilettim. Kurt, avukatlık staj süresinin bir yıl olduğunu, bunun ilk altı ayında bir ayı cumhuriyet savcılığı olmak üzere 15'er günlük dilimler halinde dönüşümlü olarak tüm mahkemelere gidildiğini söyledi. Nurettin Kurt, ‘‘Haberde Sayın Erol Çakır'ın 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki staj dönemini kapsadığı için o şekilde haberleştirdik’’ dedi, ancak haberde, ‘‘Erol Çakır staja 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı’’ denilmesinin hatalı olduğunu kabul etti.



İran’a makyajla giren kadın

13 Temmuz tarihli gazetenizde yayınlanan ‘‘İran'a Makyaj Yaparak Girdi’’ başlıklı fotoğraftaki kadın benim. İki ay kadar önce Başbakan'ın sınır kapısı açması nedeniyle Gürbulak Sınır Kapısı'nda düzenlenen törenleri izlemek için bölgeye gitmiştim. Fotoğraf, sınırın Türk tarafında, canlı yayına hazırlanırken makyaj yaptığım sırada çekilmiş. Fotoğraf çekilirken yanımda kameraman arkadaşım da vardı.Fotoğraf gazetenizde yayınlandıktan sonra pek çok yakınım beni aradı. Televizyondan tanıyan dikkatli izleyiciler de fotoğrafı görünce çok şaşırmışlar. Açıkçası, fotoğrafın gazetenizde bu şekilde yayınlanması beni de şaşırttı.

Nermin YURTERİ

NTV MUHABİRİ

TEMSİLCİNİN NOTU

Erzurum DHA muhabiri Cem Bakırcı, hatanın kendisinden kaynaklandığını söyledi. Bakırcı şöyle dedi: ‘‘Başbakan'ın Gürbulak Sınır Kapısı'nda yenilenen hizmet binalarını hizmete açtığı töreni izliyordum. Başbakan ve beraberindekiler, davet üzerine İran tarafına geçti. İran tarafındaki Bazargan Sınır Kapısı'ndaki gümrük binasında bir hanım makyaj yaparken, İranlı gümrük görevlisi dikkatle onu izliyordu. O anı fotoğrafladım, ardından makyaj yapan hanımın kim olduğunu sordum. Herkes İranlı turist olduğunu söyledi. Özür dilerim.’’



İçki-sigara reklamına yasak

11 Temmuz'da yayımladığınız haberde ‘‘THY dergisi Skylife'ta külot, sigara ve içki yasağı reklamlarına yer verilmeyeceği’’ belirtilmektedir. Yasa gereği kamu yayınlarında içki ve sigara reklamları yer alamaz. Bu nedenle THY Skylife dergisinde başından beri içki ve sigara reklamı yayımlanmıyor. THY'nin Duty Free servisi ortaklığımız ticari faaliyetlerinden biridir ve uçak içerisinde yolcularımıza sunduğumuz malzemeler Skylife dergimizin sayfalarında tanıtım amaçlı olarak yer almaktadır. ‘‘THY Dergisinde Külot, Sigara ve İçki Yasağı’’ başlığında külot kelimesinin iç çamaşırı ifadesi yerine kullanılmış olması ise spekülatif bir tanım olup maksadını aşmakta ve Hürriyet Gazetesi gibi medyanın öncü bir kuruluşunun sürmanşetinde yer alması ise tarafımızca komik ve trajik bulunmaktadır.

Ali FIRAT

THY Basın ve Reklam Müdürü

TEMSİLCİNİN NOTU

Haberi yazan muhabirimiz Faik Kaptan, Ali Fırat'ın kendisine, ‘‘4250 sayılı yasa gereği, sigara ve içki reklamlarının kamu yayınlarında yayını kanunen yasak. Bugüne kadar bu yasak delinmiş. Yürürlükteki bu yasanın uygulanması taraftarıyız. Skylife Dergisi'ne artık içki ve sigara reklamı almayacağız, bu konuda ihale şartnamesinde madde var’’ dediğini söyledi. Haber de zaten bu sözlere dayanılarak, ‘‘THY dergisinde külot, sigara ve içki yasak’’ diye verilmişti. Skylife Dergisi'nde bugüne kadar içki reklamı yayınlanmadığı iddiası doğru değil. Derginin Duty Free sayfalarında, hem içki hem sigara reklamları yıllardır var. Ali Fırat da bunu ‘‘tanıtım amaçlı’’ diyerek zaten itiraf ediyor.



Swissair değil Swiss

26
Haziran tarihli gazetenizin Seyahat ekinde havayolu şirketleri listesinde şirketimizin isminin yanlış yayımlandığını görmekten dolayı duyduğum şaşkınlığı ve derin üzüntüyü dikkatinize sunmak isterim. Bildiğiniz gibi ‘‘Swissair’’, İsviçre'nin eski milli havayolu, 31 Mart 2002 tarihi itibarıyla bütün dünyada faaliyetlerine son vermiştir. Şirketimiz Swiss International Air Lines, İsviçre'nin yeni milli havayolu olarak kurulmuştur ve Swissair ile herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır.

İvan HARALAMBOF

Swiss Türkiye Genel Müdürü



OKURLARIMIZDAN KISA KISA

YILDIRAY ÇAMLIK (BURSA) Hürriyet Seyahat eki dolayısıyla sizi kutlarım. Çok güzel bir ek. Yaz ve kış turizmi açısından ülkemizdeki tatil yörelerine daha geniş yer vermenizi biz Hürriyet okurları bekliyoruz.

DENİZ KAYIKÇI Lütfen şifalı otlardan nasıl faydalanılabilir, bunları nerelerde kullanabiliriz, ya da hangi hastalıklara hangi bitki daha faydalı olabilir bilgilerine de yer verin. Türkiye gibi dünyaya şifalı ot ihracatı yapılan bir ülkede halk da bu bilgilerden faydalansın.

CEMAL MUŞMUL 20 Haziran'daki ‘‘İmam Uyudu Sütun Gitti’’ başlığı ile haberin içeriği çelişmektedir. İmamın görevi camide imamlık, müezzin yoksa müezzinlik yapmaktır. Yoksa camide polislik yapmak değil. Gece istirahat etmek onun da hakkıdır. Din adamına karşı önyargılı olmayın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!