Antalya'da bilim müzesi açılacak

Güncelleme Tarihi:

Antalyada bilim müzesi açılacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2010 10:51

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Günseli Oral ile Yrd. Doç. Dr. Memduh Sami Taner, Antalya'da bilim müzesi kurulması için çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Oral, fen ve matematik derslerinde işlenen konuların anlaşılır hale gelmesi için bazı öğretmenlerin maket benzeri malzemelerden yararlandığını belirtti. Bu malzemelerin, işlevini tamamladıktan sonra ya öğretmenin dolabına ya da okulun deposuna kaldırıldığına işaret eden Oral, bazılarının da yarışmalara katılarak, ödüle layık görüldükten sonra depoya gittiğini kaydetti. Oral, “İşte bilim müzesi kurulduğunda bu ders malzemeleri müzede sergilenebilecek. Böylece sadece bazı öğrencilerin yararlandığı materyalden tüm öğrenciler yararlanabilecek” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Taner ise, ezbere dayalı eğitim sistemiyle yetişen Türk öğrencilerinin kendilerine derste anlatılanları müzede canlı olarak göreceğini söyledi.

“Çocuk oradaki materyale baktığında (Demek ki bize anlatılan buymuş diyecek. Tabir yerindeyse jeton müzede düşecek” diyen Taner, bu projenin hayata geçirilmesinde geç bile kalındığını savundu. Taner, “Bu müze ezberci sürece bir çomak sokmak gibi olacak. Köylerden çocukların gelip o müzeyi gezeceğinin hayalini kurmak bile heyecan verici” diye konuştu.

İki öğretim üyesi, projelerine sponsor arayışı sürecinde Antalya Büyükşehir Belediyesi ile de görüşmeler yaptı.

BAŞKANIN HAYALİ MÜZELER KENTİ

Antalyalı çocuklara, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda bir oyuncak müzesi armağan etmeye hazırlanan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da, turizmin deniz, kum ve güneş kavramından çıkarılıp çeşitlendirilmesi için kentte çeşitli müzeler açmayı planladıklarını kaydetti.

Oyuncak müzesine, İstanbul'da ailesine ait tarihi konakta oyuncak müzesi olan şair-yazar Sunay Akın'ın ilham verdiğini ve kurulma aşamasında da rehberlik yapacağını anlatan Akaydın, oyuncak müzesinde sadece Türkiye'den değil dünyanın bir çok ülkesinden oyuncakların sergileneceğini vurguladı.

Akaydın, dünyada oyuncak müzesi olan şehirlerin yöneticileri ile iletişime gireceklerini, Antalya'nın kardeş şehri olan ve havaalanındaki bir tabelaya, “Bu kent oyuncak müzesine sahiptir” yazarak bu özelliğinden dolayı övünç duyan Nürnberg'in deneyimlerinden de yararlanacaklarını kaydetti. Akaydın, turizmcilerin de heyecanla beklediği müze için yaklaşık 1.5 milyon lira bütçe düşünüldüğünü bildirdi.

Antalya'da açılacak müzeleri kentin değişik yerlerinde hayata geçirmeyi planladıklarını bildiren Akaydın, iki öğretim üyesinin hazırladığı bilim müzesi projesine paydaş olmaları halinde ise satın alacakları eski bir kargo uçağını müze binasının yanına yerleştirip, uçağı, belgesel ve bilimsel filmlerin izlenebileceği bir sinema salonu olarak hizmete sunacaklarını açıkladı.

HIDIRLIK'IN KAPILARI DA AÇILACAK

Akaydın, tarihi Kaleiçi'nde bulunan Antalya'nın en ünlü parkı Karaalioğlu'ndaki Hıdırlık Kulesi'nin kapılarının da yakında halka açılacağını bildirdi. Akaydın, MS 2'nci Yüzyıldan kaldığı varsayılan ve dünyada çok az benzeri olan anıt mezar niteliğindeki Hıdırlık'ta halen sürdürülen kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından müze veya sanat sergisi amacıyla yararlanılacağını kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!