Nasıl meşhur oldular?

Sinema yazarı arkadaşımız Coşkun Çokyiğit’in Antalya Altın Portakal kapsamında açtığı “Gazete Sayfalarındaki Türk Sineması ve Altın Portakal” adlı sergiyi gezen Antalya Belediye Başkanı Mustafa Akaydın tüm kupürleri tek tek incelemiş.

Coşkun’a, “Hiç şaşırma, öyle ilginç ki topladıkların, insan satır satır okumadan diğerine geçemiyor” dedim.
Çokyiğit, Antalya Film Festivali için hazırladığı sergi konseptine benzer bir konseptten yola çıkarak, “Türk Sineması’nın 96. Kuruluş Yıldönümü Anısına Gazete Sayfalarındaki Türk Sineması” sergisini hayata geçirmek için çalışıyor.
Buyurun bu yeni çalışmadan iki ilginç örnek:
Saklambaç 1972: Ankara izin verirse bir film şirketi Atatürk’ün hayatını filme alacak: ATA’NIN EŞİ LATİFE HANIM ROLÜNÜ TÜRKAN ŞORAY OYNAYACAK
Hürriyet 1964: Sinemamızın dört şöhreti anlatıyor: NASIL MEŞHUR OLDUK? Ayhan Işık tesadüfen, Belgin Doruk, Fatma Girik rejisörler, Göksel Arsoy da dikkati sayesinde.

Altın Portakal’da final gecesi

47. Antalya Altın Portakal Film Festivali bu gece yapılacak olan kapanış töreniyle sona eriyor.
“Çakal”, “Çoğunluk” (benim favorim), “Gişe Memuru”, “Gölgeler ve Suretler” (eğer kopyası yetişmediği için yarışmadan çekilmezse), “Kavşak”, “Pres”, “Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak” bu gece ödüller açıklanırken adını duyacağımız filmlerden.
Nefesimizi tuttuk bekliyoruz.

Ye, İç, Dua et, Sev zamanı

Geçen cuma Cüneyt Özdemir, Twitter’a “İstanbul için Ye, Dua Et, Sev zamanı” diye yazdı.
Haklıydı.
Sadece İstanbul değil, vizyona girdiği her şehirde gençler, kadınlar ve tabii yanlarından sürükledikleri erkekler tıpış tıpış bu filmin yolunu tuttular hafta sonunda.
Aynı adlı çok satan romanın sinema uyarlamasında Julia Roberts eşliğinde İtalya, Hindistan ve Bali turuna çıkıldı.
Ve sonra neler mi oldu?
Batılı insanın Uzakdoğu’ya gidip hayatın anlamanı kavramaya çalışmasına sinir olanlar çok sıkıldılar bu filmde.
İtalya’nın pizza, makarna ve seks çağrışımı olarak sınırlandırılmasına kızdılar. Ama kesin olan bir şey vardı; bu sahneleri izlerken karınlarının acıktığını hissettiler.
Kadınlar daha çok sevdi bu filmi, kendilerinden bir şeyler buldular.
Julia Roberts ve o kocaman gülüşü de olmasa zaten zor geçen o 2,5 saat nasıl geçerdi acaba? Julia Roberts belki de bunun için vardı bu filmde.
Julia Roberts ve Javier Bardem arasındaki kimyanın tutmadığı düşünüldü. Julia Roberts’ın aklı eşi Daniel Moder, Javier Bardem’inki ise Penelope Cruz’daydı galiba. Aşk böyle oynanmazdı.
İtalya ve Bali görüntüleri şahaneydi. Eski seyahatler hatırlandı ya da yeni planlar yapıldı.
Beni ise en çok insanın kendi için aradığı kelimeyle ilgili olan kısım ilgilendirdi. Her şehre bir kelime uygun görüyorlardı ya, Roma seks, Vatikan güç, New York başarıydı. Sonrasında sıra insanlara geliyordu. Elizabeth’in kendi için bulduğu kelime “antevasin”, “sınırda yaşayan” anlamına geliyordu.
Ben de kendime uyan kelimeyi aramaya çıktım filmle birlikte.
Arıyorum hâlâ.
Peki siz hiç düşündünüz mü, bu hayatta sizin kelimeniz hangisi acaba?

Hürriyet Çocuk Kulübü yunuslara dost oldu

Koy (The Cove) belgeselinden bu yana tutsak yunuslar için gösterdiğimiz çabalar, yazılarımız, protestolarımız birer birer meyvelerini veriyor.
OPET, hayvanseverlerden gelen tepkilerden sonra Dolphinarium ile olan işbirliğini 13 Ağustos 2010 tarihinde sona erdirmişti. Ardından BOYNER (back-up) 18 Ağustos 2010’da Dolphinarium kampanyasını sonlandırdı. Denizbank da 2 Eylül 2010’de Dolphinarium indirim kampanyasını sona erdirdi.
Ve şimdi de okurlardan gelen tepkileri dikkate alan Hürriyet Çocuk Kulübü, İstanbul Dolphinarium için indirim kuponu kampanyasını sona erdirdi.
Ne mutlu Hürriyet’e ki böyle duyarlı, bilinçli ve hayvansever okurlara sahip.
Bize yazan herkese teşekkürler.
Yazarın Tüm Yazıları