‘Türk Einstein’ın 100’üncü doğum yılı

Güncelleme Tarihi:

‘Türk Einstein’ın 100’üncü doğum yılı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2010 00:00

Google arama motoru, “Türk Einstein” olarak adlandırılan ünlü matematikçi Ord. Prof. Dr. Cahit Arf’ın 100’üncü doğum yıl dönümü özel bir tasarımla kutladı.

Haberin Devamı

Google’ın Türkiye sayfası “www.google.com.tr” adresine girenler, Cahit Arf’ın doğum yıl dönümü nedeniyle hazırlanan özel tasarımlı logoyla karşılaştı.
Google’dan hediye Logonun üzerine tıklandığında ise Cahit Arf arama sonuçlarına ulaşılıyor. “Arf Teoremi”nin babası matematikçi Cahit Arf’ın ilk çalışması, 1939 yılında Almanya’nın ünlü bir matematik dergisi olan Crelle Journal’da yayınlandı. Arf, çözülebilen cebirsel denklemlerin bir listesini yapmak amacıyla Göttingen’de ünlü matematikçi Hasse’nin doktora öğrencisi oldu. Hasse’nin önerisiyle özel hallerle ilgili problemini çözdü. Arf, bu çalışmasıyla sayılar teorisinde çok özel bir yeri olan lokal cisimlerde dallanma teorisine çok önemli yapısal bir katkıda bulundu. Burada bulduğu sonuçlardan bir bölümü dünya matematik literatüründe, “Hasse-Arf Teoremi” olarak adlandırıldı. 1910 yılında Selanik’te doğan Arf, 26 Aralık 1997 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!