Emekli Org. Necdet Öztorun vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Emekli Org. Necdet Öztorun vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2010 10:28

8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde Genelkurmay Başkanı olmasını engellediği emekli Orgeneral Necdet Öztorun (86), tedavi gördüğü İstanbul GATA'da dün akşam kalp yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

GENELKURMAY BAŞKANI OLMASINI ÖZAL İSTEMEDİ

Öztorun, 12 Eylül darbesinden sonra Necdet Üruğ'un Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde Kara Kuvvetleri Komutanıydı. 1987'de Orgeneral Üruğ, yerine Öztorun'un geçmesi için Haziran'ın ilk haftasında kendi isteğiyle emekli olmak istedi. Ancak dönemin Başbakanı Özal, o yıllarda devir teslim töreni için davetiye bile bastırdığı ileri sürülen Öztorun'u dönemin cumhurbaşkanı Kenan Evren'in de onayını alarak istemediğini açıkladı. Org. Öztorun da 2 Temmuz 1987'de görevinden ''Başbakanla aramızda laiklik konusunda görüş ayrılığı var'' diyerek istifa etti ve emekliye ayrıldı. Öztorun'un istifasıyla yaşanan gerilim, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Necip Torumtay'ın önce Öztorun'dan boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, bir ay sonraki YAŞ'ta Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesiyle sona erdi.

PAZARTESİ GÜNÜ İSTANBUL'DA TOPRAĞA VERİLECEK

Öztorun'un cenazesi, 11 Ekim Pazartesi Selimiye Camisi'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlanacak.

ÖZTORUN KİMDİR?

Emekli Orgeneral Mustafa Necdet Öztorun, 1924 yılında Konya'da doğdu. 1941 yılında Bursa Işıklar Askeri Işıklar Askeri Lisesinden, 1943 yılında Harp Okulundan, 1945 yılında da Topçu Sınıfı Okulu'ndan mezun oldu. Kore Türk Tugayı'nda da görev alan Öztorun, 1959 yılında Harp Akademisini bitirerek kurmay oldu. Orgeneral rütbesinde Genelkurmay 2. Başkanlığı ve 1. Ordu Komutanlığı yaptı.
12 Ağustos 1985 tarihinde atandığı Kara Kuvvetleri Komutanlığından, 2 Temmuz 1987'de kendi isteği ile emekli oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!