Türk şarabı İsviçre restoranlarında 200 avro’ya alıcı buluyor

Güncelleme Tarihi:

Türk şarabı İsviçre restoranlarında 200 avro’ya alıcı buluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2010 16:58

Türk şarapçılık sektörünün son yıllarda yurtdışında gösterdiği başarı dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Avrupa’nın en ünlü restoranlarında alıcı bulan markalar arasına son olarak, Kalvi’nin 2003 yapımı Kalecik Karası katıldı. İsviçre’nin Zürih kentinde 275 İsviçre Frangından bir başka hesapla yaklaşık 200 avrodan alıcı buluyor.

Kalvi Şarapçılık Genel Müdürü Osman Ayhan, kaliteli mahzen grubu şarapçılıkta iddialı olduklarını belirtirken, kısa bir süre önce ihracata da başladıklarını söyledi. Ankara’nın bağlarıyla ünlü ilçesi Kalecik’te 300 dönüm üzerinde bağları bulunduğunu anlatan Ayhan, İsviçre’nin ardından diğer Avrupa ülkelerine ihracat için görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Kalecik Karası’nın, dünya literatürüne girmiş tek Türk üzümü olduğunu vurgulayan Ayhan, bu üzümün sadece Kalecik ilçe sınırları içinde 15 kilometrelik bir hatta yetiştiğine dikkat çekti.  Kendilerinin Kalecik Karası dışında; Öküzgözü, Emir, Misket gibi çeşitlerden de şarapları olduğunu belirtti. Ancak bu üzümleri Kalecik’te yetiştirmediklerini anavatanları olan Elazığ, İzmir, Kapadokya’da yetişmiş üzümlerden yaptıklarını söyledi. Ayhan, şaraplarının en önemli özelliğinin ise hiçbir katkı maddesi içermemesi olduğunu belirtirken, tüm sırlarının ‘bekletmek’ olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

İthal şarap cenneti olacak!

Osman Ayhan, AB uyumu çerçevesinde sene başında şaraptaki vergilerin yüzde 20 oranında indiğini anımsattı. Ancak bu karara birçok firmanın uymadığını dikkat çeken Ayhan, “Ne yazık ki bazı firmalar vergi indirimini fiyatlarına yansıtmadı. Bu nedenle Türkiye yabancı şarap cenneti olma tehlikesiyle karşı karşıya. Güney Afrika, Yeni Zelanda, Gürcistan, Moldovya’dan çok ucuz şaraplar Türk pazarını ele geçirebilecek”  dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!