Bu, Savarona’da ikinci âlemmiş

Güncelleme Tarihi:

Bu, Savarona’da ikinci âlemmiş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2010 00:00

Savarona Yatı’nda fuhuş iddiasıyla Savcı Yusuf Hakkı Doğan’ın koordinasyonunda yapılan fuhuş operasyonuna ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

Yaklaşık 7 ay süren uluslararası soruşturmaya göre Savanora, fuhuş amacıyla iki kez kullanıldı. Organizasyonun başında Kazak işadamı Tevfik Arif’in bulunduğu öne sürüldü. Soruşturma, uluslararası kara para aklama yönünden derinleştirildi.

MUSTAFA Kemal Atatürk’ün yaşamının son döneminde bir süre kullandığı Savarona Yatı’nda, Organize Suçlarla Mücadeleden Sorumlu Antalya Cumhuriyet Savcısı Yusuf Hakkı Doğan’ın koordinasyonunda yürütülen ve önceki gün yapılan fuhuş operasyonuna ilişkin ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Savcı Doğan, “Milli değerlerimizin korunması için savcılık olarak hukuk çerçevesinde gereken her şeyi yapacağız” diyerek, operasyonla ilgili şu bilgileri verdi: “Uluslararası Rus fuhuş yapılanmasına yönelik 7 aydır süren çalışmalarımızın sonunda işadamlarına Rus ve Ukraynalı kadınların sunulması teknik takiple belirlendi. Operasyondan önce 15 kadının Belek’teki otellerde pazarlandığı delillendirildi. Atatürk’ün yatı Savarona’nın 1’i Bodrum’da olmak üzere 2 defa fuhuş için kullanıldığı tespit edildi.”

Manken kızlar gecede 3-10 bin dolar aldılar

Ukrayna ve Rusya’daki mankenlik ajanslarından getirilen kadınların pazarlandığı anlaşılan soruşturma dahilinde gözaltına alınan Rus, Kırgız ve Kazak uyruklu 8 iş adamı ve bürokratlar da ifadeleri sonrası serbest bırakıldı. Kadınlarla geceliği 3 ile 10 bin dolar karşılığı birlikte oldukları iddia edilenlerden yeşil pasaportlu P.S., Kazakistan Başbakanı’nın danışmanı olduğunu öne sürdü. Yine Kazakistan uyruklu, devlet görevlilerine verilen gri pasaport taşıyan A.T. de P.S.’nin asistanı olduğunu söyledi.

Tüm para transferleri didik didik ediliyor

Şebekenin başında, örgütün finansmanını sağlayan, İstanbul’da yalısı, New York’ta gayrimenkulleri bulunan, Rusya ve Ukrayna’da işler yapan, sonradan Türk vatandaşı olan ünlü Kazak iş adamı Tevfik Arif olduğu ileri sürüldü. Arif’in, finansman sağlamanın yanı sıra, varlıklı müşteri bulma ve pazarlamada etkin olduğu iddia edildi. Şüphelilerin bilgisayarlarına, banka kartlarına, hesap cüzdanlarına, çok sayıda telefon ve sim kartına, para transferlerine ilişkin banka dekontlarına el konuldu. Soruşturma, fuhuş organizasyonunun yanı sıra uluslararası karapara aklama yönünden derinleştirildi. Fuhuş yaptırılan kadınların, yurt dışında da binaları bulunan otel zincirinin Antalya ve Bodrum’daki otellerinde konakladığına ilişkin iddialar da araştırılıyor.

Kaptan ve personel serbest bırakıldı

Operasyonda gözaltına alınan, 8’i çete üyesi, ikisi 16-17 yaşlarında 13’ü mağdur kadın toplam 21 kişi, önceki gece Antalya İl Jandarma Komutanlığı’na getirildi. Operasyonun başladığı andan itibaren 35 kişinin ifadesi alındı. Fuhuş çetesiyle ilişkisi olmadığı anlaşılan iş adamları, gemi kaptanı, personel ve aracı tur şirketi yetkililerinden oluşan 14 kişiyle, iş adamlarının yakın koruması 8 kişi serbest kaldı.

7 ay takip edip, bastılar

ANTALYA ve Muğla jandarmasının yanı sıra Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Uluslararası Göç Örgütü temsilcilerinin katılımıyla yapılan operasyon, 2009 yılı sonlarında Antalya’nın Serik İlçesi Boğazkent Beldesi’nde bir kişinin yakalanmasıyla başladı. Jandarma, bu kişinin, Ukrayna ve Rusya’daki mankenlik ajanslarından bulduğu, aralarında 18 yaşından küçüklerin de bulunduğu kızları yüksek paralar karşılığında pazarladığını belirledi. Ekipler, 7 ay boyunca teknik takip yaparak delil topladı. Ve önceki gün saat 11.00 sıralarında jandarma, Antalya merkez, Belek Beldesi, İstanbul ve Muğla’nın Göcek Beldesi’nde demirli Savarona Yatı’na eş zamanlı operasyon düzenledi.

Atatürk’ün özel eşyaları hâlâ yatta

AMERİKALI William Francis Gibbs tarafından tasarlanan ve 1931 yılında 4 milyon dolara inşa edilen Savarona’yı, 1938’de Türk Hükümeti satın aldı. Atatürk’ün vefatı sonrası Savarona Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne devredilen, Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde 49 yıllığına Kahraman Sadıkoğlu’na kiralanan yata 50 milyon dolar harcandı. Yatın içinde Atatürk’ün yatağı, yatak örtüleri, bavulu, dolapları, pasapartu, sigarası, rakısı hâlâ duruyor.

Sözleşme iptal edilebilir

MUSTAFA Kemal Atatürk’ün hayatının son dönemlerini geçirdiği yatı Savarona’nın, fuhuş için kullanıldığı iddiası, hükümeti harekete geçirdi. Yatı 49 yıllığına kiralayan armatör Kahraman Sadıkoğlu’nun sözleşmesinin iptali gündemde. İstanbul’da temaslarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, gazetecilerin sorusu üzerine “Bakanlık olarak elkoyma gibi bir yetkimiz yok. Olsa bugün el koyarım” dedi. Konuşmanın ardından Günay’ı telefonla arayan Maliye Bakanı Şimşek, Savarona ile ilgili “Durum nedir?” diye sordu. Şimşek’e, Savarona’nın işletilmesi hakkında bilgi veren Günay, “İptal olduğunda biz orayı yüzer müze olarak işletmek istiyoruz” teklifinde bulundu. Günay ve Şimşek, yarın Savarona’nın geleceğini görüşmek üzere bir araya gelmek için de sözleşti.

‘Amaç dışı kullanıldı’

ARMATÖR Kahraman Sadıkoğlu tarafından 49 yıllığına kiralanan Atatürk’ün yatının devir sözleşmesinde, “Geminin amaç dışı veya tarihi geçmişi ile bağdaşmayacak örf ve adete aykırı şekilde kullanıldığı tespit edildiği taktirde hak iptal edilecektir” maddesi bulunuyor. Yatın amacı dışında kullanıldığını ifade eden Türkiye Odalar ve Borsalar birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, şöyle konuştu: “Bu yatın bir an önce devri gerçekleşmeli. Eğer Savarona için yapılması gereken bir şey varsa göreve hazırız. Daha önce de tamamen duygusal olarak yatın yabancılara satılmaması için bazı görüşmelerimiz oldu. Savarona’ya sahip çıkılmalı.”

Devir mümkün değil

İŞ görüşmeleri kapsamında Irak’ta olduğunu belirten Kahraman Sadıkoğlu ise, “Savarona’nın müze haline getirilmesi için görüşmelerimiz oldu. TOBB bu işi üstlenebileceğini söyledi. Ancak bu görüşmeler sonuçlanmadı. Savarona’nın Maliye Bakanlığı’na devri mümkün değil. Bu konuyla ilgili daha sonra konuşacağım” dedi.

Kamulaştırma teklifi

CHP, fuhuş operasyonuyla gündeme gelen Savarona yatının yasayla kamulaştırılmasını gündeme getirdi. CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, Savarona’nın Atatürk ve Denizcilik Müzesi yapılması amacıyla yasa teklifini dün Meclis Başkanlığı’na verdi.

Haberin Devamı

SAVARONA ZANLILARI KONTROLDEN GEÇİRİLDİ / FOTOGALERİ

Haberin Devamı

SAVARONA SORULARI

SAVARONA SORUŞTURMASI SÜRÜYOR /WEB TV 

İŞTE SAVARONA'YA BASKIN ANI / WEB TV

  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!