Teknolojide 3 milyon saate ulaştı 3G’yi ‘demokrasiye katkı’ saydı

Güncelleme Tarihi:

Teknolojide 3 milyon saate ulaştı 3G’yi ‘demokrasiye katkı’ saydı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2010 00:00

Turkcell’in 2007 yılında Gebze’de kurduğu Turkcell Teknoloji, Ar-Ge merkezinde 3 milyon saatlik çalışma gerçekleştirdi.

Bu süre içerisinde yaptıkları başvurulardan yüzde 58’inin patentini alan Turkcell Teknoloji, 622 yeni proje üretti. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, şu ana kadar gerçekleştirdikleri tüm altyapı yatırım ve çalışmalarının kendilerini rakiplerinin bir adım önüne taşıdığını belirterek “Odak noktamız Türkiye’deki rakiplerimiz değil. Bizim rakiplerimiz İngilizler, İtalyanlar” dedi.

Mobil internet dönemi

Turkcell Teknoloji’nin yerli iş gücüyle teknoloji ürettiğini ve yazılım alanında faaliyet gösterdiğini söyleyen Süreyya Ciliv, şöyle konuştu: “Turkcell için sabit telefondan mobil telefona geçişten sonraki ikinci dönem olan sabit internetten mobil internete geçiş süreci başladı. Data işimiz artık sesten daha hızlı büyüyor. Mobil internet data hacmi son 1 yılda 20 misli arttı. Ayrıca megabayt başına fiyatları da 10’da 1’ine düştü. Biz Turkcell olarak 3G’nin Türkiye’ye gelmesini çok istedik. Rakiplerimiz hala erken diye düşünüyor. 3G olmasaydı yazılım sektörü nasıl ilerleyecekti? Mobil internet dönemi yeni başlıyor. 3G sayesinde Türkiye daha demokratik bir ülke oldu.”

3 milyon saatte 622 proje

Ciliv, şu anda Gebze’deki merkezde 202 iş ortağı, 360’a yakın çalışan ile 622 projeye imza atıklarını ifade ederek, “Yazılımın mobil iletişim içerisinde çok büyük katma değer yaratacağını düşünüyorduk ve bu yüzden bu yatırımı yaptık. Kurulduğundan bu yana arkadaşlarımız 3 milyon saat geçirdiler. Bundan sonra da büyük fırsatlar var. Tüm dünyada, 6.5 milyar insanın 5 milyarı cep telefonu ile iletişim sağlıyor. Avrupada 34 milyon müşterİ ile 3’ncü sıradayız. 8 ülkede 62 milyon müşterimiz var” diye konuştu.

Bilgisayar satışları düşecek

Apple’ın Iphone’u mobil internette önemli bir yer sahip olduğunu ve akıllı cihazların birer bilgisayar yerine geçtiğini anlatan Ciliv, şunları söyledi: “Data iletişim hızının artması bu yeni dünyayı yaratıyor. Akıllı cihazların önümüzdeki dönemde bilgisayar satışlarını geçeceği öngörülüyor. Mobil internet cihazlarında kullanılan uygulamaların sayısı da 2 kat arttı. Şu ana kadar 14 milyar TL altyapı yatırımı yaptık. 2010 sonunda fiber altyapı hazırlığımızı tamamlamış olacağız.”

Yazılımları 12 ülkede 80 milyon kişi kullanıyor

TURKCELL Teknoloji Genel Müdürü Semih İncedayı, bugüne kadar ürettikleri yazılımların 12 ülkede 80 milyon kişi tarafından kullanıldığını söyledi. 3 milyon saatlik çalışma sayesinde tüm kuruluş amaçlarını yerine getirdiklerini kaydeden İncedayı, “Turkcell Teknoloji olarak biz, müşteri için değer yaratacak yeni teknolojilere odaklanıyoruz. 2009 yılında kendi alanımızda Türkiye’de alınan tüm patentlerin yüzde 53’ü Turkcell Teknoloji’ye ait. 3 yılda alınan patent sayısı 31’e ulaştı. Her ay en az 1 patent başvurusu yapmaya çalışıyoruz ve bu hedefi her zaman aşıyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!