4 koldan PKK'yı bitirme planı

Güncelleme Tarihi:

4 koldan PKKyı bitirme planı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2010 13:12

Kürt sorunu konusunda tarihi günler yaşanıyor. Referandumun yapıldığı 12 Eylül’den bu yana hemen hergün demokratik açılım konusunda farklı farklı görüşmeler kamuoyuna yansıdı. Hepsi başlı başına önemli temaslardı. Ancak asıl fotoğraf, bunları alt alta dizince çıkıyor.

Haberin Devamı

Sadece 10 gün içindeki görüşmelere bakınca “dört koldan açılım diplomasisi” çıkıyor karşımıza. İki kişi, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve İçişleri Bakanı Beşir

Zeynep GÜRCANLI
hurriyet.com.tr

Atalay’ın son dönemdeki temasları son derece kritik. Ancak bu kritik görüşmelere hem Cumhurbaşkanı Gül’ün, hem de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da temasları ile destek verdikleri ortada.

 

Şöyle ki;

 

BİRİNCİ KOL- BDP İLE TEMAS

 

Hükümetin en önemli teması BDP ile oldu. Ancak çok ön plana çıkarılmasa da İmralı’da, PKK elebaşı Öcalan’la da doğrudan temas kuruldu. Bu temaslar sürerken PKK da 20 Eylül’e kadar olan “eylemsizlik” kararının süresini uzattığını açıkladı.

Haberin Devamı

  İlk görüşmeyi, MİT Müsteşarı Hakan Fidan Ağustos ayında yaptı. Sessizce İmralı’ya giden Fidan, PKK elebaşı Öcalan ile görüştü.

  İkinci temas, kamuoyunun gözü önünde oldu. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Sadullah Ergin, BDP lideri Selahattin Demirtaş liderliğinde BDP heyeti ile TBMM’de biraraya geldiler.

 Bu görüşmeden hemen sonra ise DTP’nin etkin isimlerinden olan, ancak parti kapatılınca kendisine siyaset yasağı konulan Aysel Tuğluk, “avukat” sıfatıyla İmralı’ya giderek, PKK elebaşı Öcalan ile bir saatlik bir görüşme yaptı.

 

İKİNCİ KOL- KUZEY IRAK TEMAS

 

İçerde BDP ile görüşmeler sürerken, Kürt sorununun bir başka önemli unsuru Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi de ihmal edilmedi;

  İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kuzey Irak’ta Mesud Barzani ile görüştü. Görüşmeden öne çıkan başlık, “İmralı-Kandil” ayrımı oldu. Kuzey Iraklı Kürtlerin sızdırdığı bilgiler, Atalay’ın Barzani ve ekibinden Kandil’deki PKK unsurlarına “doğrudan savaş açmasa da, bu unsurları provokasyondan kaçınmaları için ikna etmesini istediğini” gösteriyor. Kuzey Irak yönetimi önemli... Çünkü olası bir uzlaşmada sadece Irak’ta konuşlu olan PKK’lıların değil, Türkiye’dekilerin de en azından bir süre için Kuzey Irak topraklarına yerleştirilmesinin görüşüldüğü kamuoyuna yansıdı. Hatta PKK’lıların bir süreliğine, Mahmur’a yerleştirilmesinin görüşüldüğü bile gazetelere yansıdı.

Haberin Devamı

 MİT Müsteşarı Fidan, önümüzdeki günlerde Kuzey Irak’a gidecek. Erbil’de Barzani ve ekibi ile bir araya gelecek. Bir anlamda, İçişleri Bakanı Atalay’ın görüşmeyi bıraktığı yerden devam edecek, olası önlemleri ayrıntılandıracak. Ayrıntılardaki en büyük sıkıntı, PKK elebaşlarının ya da eylemlere bizzat girişen militanların durumunda gizli. Bunların Türkiye’ye ceza almadan dönmeleri zor. Bu çerçevede örgütün dağıtılması halinde bu kişiler hakkında hangi önlemler alınacağı konusu sürekli masada.

 

ÜÇÜNCÜ KOL- ABD İLE TEMAS

 

PKK sorununun çözümünde Irak bu kadar önemli olunca Irak’taki en önemli güç ABD de öne çıkıyor. Bu çerçevede ABD ile temas da kritik önemde. Bu yüzden Washington’la da sıkı diyalog sürüyor;

Haberin Devamı

  MİT Müsteşarı Fidan, ay başında Washington’a gitti, Amerikalı istihbaratçılarla görüştü. PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığı, dağıtılmasının yolları, bu konuda Irak’taki ABD unsurlarının neler yapabileceği üzerinde duruldu.

  Cumhurbaşkanı Gül, ABD Başkanı Obama ve Dışişleri Bakanı Clinton ile görüştü. Türkiye’nin sorunun çözümü konusunda kararlılığını anlattı. En üst düzeyde ABD’nin desteğini istedi.

  İçişleri Bakanı Atalay, Ankara’da bugün ABD’nin Irak’taki güçlerinin yeni komutanı Orgeneral Austin ile görüşüyor. Böylece, ABD yönetimi ile üst düzeyde varılan işbirliği yapma konusundaki mutabakatın, alt kadroya da yansımasının, detaylandırılmasının önü açıldı.

 

Haberin Devamı

DÖRDÜNCÜ KOL- SURİYE VE İRAN’LA TEMAS

 

PKK’nın yurt dışı bağlantıları sadece Irak’la sınırlı değil. Örgüt içinde artık “ayrı bir ekip” gibi davranan Suriye uyruklu militanlar ile İran’da faaliyet gösteren PKK’lılar da var. Bu nedenle Türkiye’nin atacağı adımları Şam ve Tahran yönetimleri ile de koordine etmesi, bu ülkelerden de destek alması gerekiyor. Kamuoyuna pek yansımasa da, bu konuda da temaslar yapıldı;

  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül New York’ta, İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüştü. PKK’nın bitirilmesi konusunda İran’a da iş düşüyor. Çünkü Iran’ın Türkiye ve Irak’la olan sınır bölgelerinde aktif PKK unsurları var. Türkiye’nin yanı sıra İran’ın da sorunu çözmek için ciddi açılım yapması gerekiyor.

Haberin Devamı

  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu New York’ta Suriye Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi. Suriye daha önce Türkiye’nin işbirliği çağrılarına, en üst düzeyde Beşar Esad’ın ağzından olumlu yanıt vermişti. Ancak bu siyasi iradenin şimdi alana da yansıtılması, eyleme geçirilmesi gerekiyor. Şam yönetimi ile bu konular ayrıntılandırılıyor.

  İşte bu ayrıntıları görüşmek için İçişleri Bakanı Atalay’ın da önümüzdeki kısa dönemde Tahran ve Şam’a gitmesi bekleniyor

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!