37 yıllık kan davası barışla son buldu

Güncelleme Tarihi:

37 yıllık kan davası barışla son buldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2010 11:33

VAN’ın Başkale İlçesi’nin Esenyamaç ile Hakkari’nin Yüksekova İlçesine bağlı Akpınar köyünde yaşayan aileler arasında 1973 yılında başlayan kan davası, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)’nin girişimleri sonucu barışla noktalandı.

3 bin kişinin katıldığı barış yemeğinde konuşan BDP Genel Saymanı Salih Yıldız, kan davasının barışla sonuçlandırılmasının mutluluğu içerisinde olduklarını belirterek, “Bu halk her konuda yeteri kadar bedel verdi. Artık bizi birbirimize düşürmek isteyenlere karşı omuz omuza vererek kardeşliğimizi göstermek istiyoruz” dedi.

İki ayrı köyde yaşayan aileler arasındaki kan davası 37 yıl önce Mor Dağı’ında bulunan Navşiyan Yaylası’nda başladı. Yaylada başlayan kavga sonucunda Esenyamaç Köyünden 3 kişi hayatını kaybetmiş, 4 kişi de yaralanmıştı. O günden beri devam eden kan davası sonucunda 2007 yılında ise Akpınar Köyünde 2 kişi öldürülmüştü. İki köyde yaşayan aileler arasındaki kan davasını sonlandırmak isteyen birçok aşiret reisi, girişimlerde bulunmasına rağmen aileler ikna edilip, barış sağlanamadı. 27 kez yapılan barış çağrısı sonuç vermeyince, bu kez BDP araya girererek aileleri barıştırmayı sağladı.

Barış için Esenyamaç köyünde bir barış yemeği hazırlandı. Barış yemeğine, BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, BDP Genel Saymanı Salih Yıldız, Başkale Belediye Başkanı BDP'li İhsan Güler, Van BDP İl Başkan Yardımcısı Feyziye Şirvan, BDP Hakkari İl Başkanı Orhan Koparan, BDP Yüksekova İlçe Başkanı Hüsnü Bulgan, BDP Başkale ilçe Başkanı Derviş Polat, Hakkari Belediye Başkan Vekili Abdullah Kılıç, BDP’nin ilçe ve belde belediye başkanları ile yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Esenyamaç köylüleri, misafirleri oluşturdukları metrelerce uzayan tek sıra halinde karşıladı. Barış yemeği öncesinde aralarında husumet bulunan ailler burada kucaklaşıp barışmaları alkışlarla desteklendi.

Barış yemeğinde Kürtçe konuşan BDP Genel Saymanı Salih Yıldız, 37 yıldır devam eden bir kan davasının barışla sonuçlandırılmasının mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. Yıldız, “Bu halk, her konuda yeteri kadar bedel verdi. Artık bizi birbirimize düşürmek isteyenlere karşı omuz omuza vererek kardeşliğimizi göstermek istiyoruz. Bu halk çok bedeller verdi, bundan sonra versin istemiyoruz. Aramızdaki dargınlıkları, kırgınlıkları bitirmenin zamanı geldi. Birlikte güzel bir yaşam varken, böyle yaşamanın ve vurup öldürmenin bir anlamı yok. Bu barış yemeğinin bölgemizde de barışa ve kardeşliğe vesile olmasını diliyorum” dedi.

BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de barışa giden yolun kardeşlikten geçtiğini belirterek “Barışa giden yolun ipini tuttuk. Bu gün ise toplandığımız bu barış havasında inşallah tüm insanlara örnek bir davranış olur. Birlik ve beraberlik ilkin ailede başlar birliğin ve beraberliğin olduğu yerde kimsenin bunu bozacak kuvveti olamayacak. Bu kan davası sona ereceği ve bundan sonra böylesi olayların yaşanmayacağını temenni ediyorum. İnanıyorum ki barışın ilk meyvesi bu köyde alacağız” diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!