İki dev kayıp

Güncelleme Tarihi:

İki dev kayıp
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2010 11:24

Dün ünlü oyuncu, Ayla Algan'ın eşi Beklan Algan lösemi sebebiyle hayatını kaybederken bugün bir acı haber daha geldi. Devlet Tiyatroları sanatçısı Ejder Akışık 72 yaşında hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

TÜRK TİYATROSUNUN İKİ DEV KAYBI - FOTO GALERİ

Bugün yaşama veda eden sanatçı Akışık için yarın saat 09.45'te Ankara Devlet Konservatuvarı, saat 11.00'de Büyük Tiyatro'da tören düzenlenecek.

Akışık'ın cenazesi, törenin ardından Kocatepe Camii'nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

EJDER AKIŞIK KİMDİR?

Devlet Tiyatroları sanatçısı EJder Akışık, 23 Nisan 1938'de Ankara'da dünyaya geldi.

Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden 1957 yılında mezun olan Akışık, aynı yıl Devlet Tiyatroları ailesine katıldı. Akışık, 1972-73 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı yüksek devre mezunu oldu. 1984-1988 yılları arasında Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlenen Akışık, sanatçı, rejisör, idareci olarak hizmet ettiği Devlet Tiyatroları'ndan 2003'te yaş haddinden emekli oldu.

Haberin Devamı

Akışık, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü ve Bilkent Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Öncü sanatçı ve öğretmen kimliğiyle yaşamı boyunca güzel ve doğru Türkçe kullanımı ile fonetik konusunda birçok kurum ve kuruluşta dersler veren Akışık, radyo, televizyon ve sinemada birçok yapımda görev aldı.

Sanatçının görev aldığı oyunlardan bazıları şöyle:

“Dışarıdakiler”, “Klinik bir Vaka”, “Köroğlu”, “Paramparça”, “İsyancılar”, “Emekli”, “Cengizhan'ın Bisikleti”, “Atçalı Kel Mehmet”, “Evlere Şenlik”, “Küçük Şehir”, “Bağdat Hatun”, “Şen Kadınlar”, “Karaların Memetleri”

Akışık'ın yönettiği oyunlardan bazıları ise şöyle:

“Söz Veriyorum”, “Bir Ümit İçin”, “Kel Şarkıcı”, “Gölgeler”, İmparatorun İki Oğlu”, “Tohum ve Toprak”, “Bir Sevda Öyküsü”, “Kanlı Düğün”, “16 Ocak Gecesi (Kral Öldü)”, “Son Aylar”

Ejder Akışık son olarak Kurtlar Vadisi Pusu'da Celal Karadağlı karakterini canlandırmıştı.

İki dev kayıp
Beklan Algan
BİR DİĞER USTA OYUNCU DAHA ARAMIZDAN AYRILDI

Haberin Devamı

Tiyatro sanatçısı, oyuncu ve yönetmen Beklan Algan dün bir süredir lösemi tedavisi gördüğü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde dün hayatını kaybetti.

Algan için yarın saat 11.00’de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde bir tören düzenlenecek.

BEKLAN ALGAN KİMDİR?

 1933 yılında Erzurum’da doğan Beklan Algan, Robert Kolej’i bitirdikten sonra Ayla Algan ile evlendi ve maden mühendisliği eğitimi için gittiği Amerika’da eşiyle birlikte tiyatro eğitimi aldı. Amerika’da birçok oyunda profesyonel olarak oynadı. Türkiye’ye dönünce 1961 yılında Şehir Tiyatroları’na girdi. 1964 yılında “Karanlıkta Uyananlar” adlı film ile sinemada da yer aldı. “İstanbul Macerası”, “Karanfilli Kadın”, “Kız Kulesi Âşıkları”’ gibi filmlerde rol aldı.

Haberin Devamı

1966’da Muhsin Ertuğrul’un kurumdan istifası üzerine onunla birlikte Şehir Tiyatroları’ndan ayrıldı. 1970 yılında Bakırköy Halkevleri Deneme Sahnesi’ni kurdu. Bir süre sonra sonra Şehir Tiyatroları’na tekrar girerek yönetmenlik yaptı; Tepebaşı Deneme Sahnesi’ni kurulmasına katkıda bulundu. 1984 yılında kimi meslektaşlarıyla BİLSAK Tiyatro Atölyesi’ni, 1988 yılında ise Ayla Algan, Erol Keskin, Haluk Şevket Ataseven ile birlikte Tiyatro Araştırma Laboratuvarı’nı (TAL) kurdu. Pek çok sanatçı yetiştiren Algan 77 yaşındaydı.

İki dev kayıp
Beklan Algan 77 yaşındaydı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!