Önce başörtüsünü birlikte çözelim

Güncelleme Tarihi:

Önce başörtüsünü birlikte çözelim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2010 00:00

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Almanya gezisi dönüşü uçakta karşılaştığı ve “Sayın Başbakan ile görüşün” dediği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasında dün sürpriz bir görüşme gerçekleşti. Erdoğan görüşmede, “Önce başörtüsü sorununu çözelim” önerisi getirdi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Kurulu’na katılmak üzere Rixos Otel’e geldi. Genel Kurul salonuna ilk Kılıçdaroğlu girdi. Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Genel Sayman Faik Öztrak, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ile birlikte üyeleri selamladıktan sonra yerine oturdu. Kısa bir süre sonra TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Kılıçdaroğlu’nun yanına gelerek, kendisini bekleme salonuna davet etti.

Palandöken, Kılıçdaroğlu’ndan kısa süre sonra otele gelen Başbakan Erdoğan’ı da bu salona almıştı. Erdoğan’ın yanında Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Başmüzakereci Egemen Bağış da vardı. Kılıçdaroğlu, salona tek başına girdi, tokalaşmalar sonrası sohbete başladı. İçeride bekleyişlerini sürdüren CHP’nin kurmay ekibi durumu sonradan öğrendi. Bu nedenle de salondaki yerlerini, görüşmenin ve sohbetin ilerlemiş olduğu bir sırada alabildiler. Yaklaşık 10 dakika süren görüşmenin ardından iki lider genel kurul salonuna birlikte girdi.
İki liderin detaylarına girmediği görüşmenin içeriğine Hürriyet ulaştı. Hürriyet’in edindiği bilgilere göre, Kılıçdaroğlu, önce Devlet Bakanı Ali Babacan’a, ertelenmesi ardından tartışma yaşanan mali kuralın ne zaman çıkarılacağını sordu. Babacan, konu üzerinde çalışmaların sürdüğünü söyledi. Daha sonra devreye Başbakan Erdoğan girdi. İki lider arasındaki konuşma şu çerçevede gerçekleşti:

Kılıçdaroğlu: Türban Erdoğan: Başörtüsü

Erdoğan Hürriyet’te Anayasa değişikliğini bir haftada geçiririz demişsiniz. Bunu nasıl yapacağız? Siz hazırsanız çalışmaya başlayalım.
Kılıçdaroğlu Parti grupları kendi aralarında temas kursun. Bunun için her partiden isimler belirlensin. Bunlardan bir komisyon oluşturulsun. Bu komisyonun üzerinde anlaştığı maddeleri hemen Meclis’e getirir ve bir an önce yasalaştırırız. Bunu geçmişte İçtüzük için yaptık. Salih Bey de bu çalışmada vardı.
Salih Kapusuz Evet, Meclis İçtüzüğü’nde bunu yaptık. Hazırladık ve orada kaldı.
Kılıçdaroğlu Yani anlaşma olunca bunu yapabiliyoruz.
Erdoğan Meydanlarda söz verdiniz, başörtüsü ile ilgili... 1 Ekim’de TBMM açılıyor, önerinizi getirin biz size destek olalım.
Kılıçdaroğlu Anayasa’nın bir veya iki maddesini değiştirmek gerekmiyor mu?
Erdoğan’ın bakanları Hayır.
Kılıçdaroğlu O zaman siz arkadaşlarınızı görevlendirin, ben de görev vereyim görüşsünler.
Erdoğan Ben hemen burada isim vereyim, siz de verin bitsin bu iş. Zaten seçim meydanlarında söz verdiniz.
Kılıçdaroğlu Ben seçim meydanlarında sadece türban demedim; dokunulmazlıkları, yüzde 10’luk seçim barajını, YÖK’ü kaldırmayı da söyledim, hepsini konuştum.
Erdoğan Biz sorunu ‘türban’ diye değil ‘başörtüsü’ sorunu olarak ele alıyoruz. O da namaz gibi dinin gereğidir. Namaz yasak mı ki başörtüsü yasak olsun?
Kılıçdaroğlu Bu ikisini birbirine karıştırmamak lazım. Namaz ile türbanı. O zaman çözmek daha zor olur. Bu konuda bilime de önem vermek gerekir. Ayrıca Danıştay’ın Anayasa Mahkemesi’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de kararları var. Bütün bunları da değerlendirmek gerekli.
Erdoğan Bu konuda Diyanet’ten de görüş almak lazım. Sorunu, dışarıyı karıştırarak değil, Meclis’te çözelim. Önce başörtüsü sorununu çözelim.
Erdoğan, genel kurul salonundan ayrıldıktan sonra gazetecilerin görüşmeye ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “Sayın Kılıçdaroğlu ile bir görüşme yaptınız, baş başa” sözleri üzerine, “Baş başa değil, tüm milletvekili, bakan arkadaşlarımız birlikte görüştük sohbet havasında” dedi. Bir gazetecinin, “Referandum sert geçmişti yeni bir sayfa açıldı” sözleri üzerine, Erdoğan, “Sıkıntı yok” dedi.

Başörtüsü düzeltmesi

Erdoğan, “Yeni Anayasa gündeme geldi mi?” sorusu üzerine de şunları söyledi:
“Anayasa’yla ilgili olarak tabii ki görüştük de yani bugün dedik meydanlarda bir şeyi konuşuyorsun, söylüyorsun. Nedir? Bir başörtü meselesini devamlı dillendirdiniz, söylediniz. Ben de ne dedim? ‘Bugünden tezi yok hemen adımı atalım. Hemen ekipleri kuralım, çalışmaya başlayalım.’”
Erdoğan, bir gazeteci, “türban” deyince “başörtüsü” diye düzeltti. Erdoğan’ın salondan ayrılmasının ardından Genel Kurul’a hitap eden Kılıçdaroğlu çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlamadı.
Başbakanlık iki liderin protokol gereği salonda bir araya geldiğini ve bunun spontane gelişmiş bir olay olduğunu duyurdu. AA da uyarı üzerine, “görüşme” diye verdiği haberi “bekleme” diye düzeltti.

Çiçek: Düğümü CHP çözecek

Başbakan Erdoğan ile Kılıçdaroğlu’nun sürpriz görüşmesinin ardından Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de, CHP’nin sorunun düğümlenmesinden sorumlu olduğunu belirterek, “Düğümü çözmek CHP’nin elinde” dedi. Çiçek, gazetecilerin sorusu üzerine şöyle konuştu: “Kamuoyuna vaatte bulunanlar, ‘Ben şu sorunu çözerim’ diyenler niyet beyanı olarak ucu açık sözler söylemek yerine detaylarını söylemelidir. Sınırlı çözümü vardır. Hangisini düşünerek bu sözler söyleniyorsa, bunun açıklanması gerekmektedir.”

TESK sürprizi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu’nun (TESK) Ankara Rixos Otel’de düzenlenen olağan genel kuruluna katıldı. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ile birlikte toplantının yapıldığı salona girdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!