İpekçi defilesi polemiğine AK Partili vekiller de katıldı

Güncelleme Tarihi:

İpekçi defilesi polemiğine AK Partili vekiller de katıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2010 00:00

MARDİN’deki Kasımiye Medresesi’nde Cumartesi günü yapılması planlanan Cemil İpekçi defilesi polemiğine, AK Partili Mardin Milletvekilleri de katıldı. Milletvekilleri, konuyu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a taşımaya hazırlanırken, Mardin Valisi Hasan Duruer, tepkilere rağmen defilenin yapılması konusundaki ısrarını sürdürüyor.

Defileyi, ABD, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere bir çok yabancı ülkeden basın mensubu izleyecek. Tartışmalar devam ederken, Hollandalı özel bir firma ışıklandırma sistemini medresede kurmaya başladı.

Ünlü modacı Cemil İpekçi’nin 25 Eylül tarihinde Mardin’deki tarihi Kasımiye Medresesi’nde yapacağı Türk Anadolu Motiflerinin işleneceği ve ünlü mankenlerin katılacağı defile Mardin’de, AK Partili Milletvekilleri ile Mardin Valisi Hasan Duruer arasında polemik konusu oldu. Muhafazakar görüşlü sivil toplum kuruluşlarının da tepki gösterdiği defileye son olarak tepki gösteren AK Partili Mardin Milletvekilleri, Vali Duruer’i defilenin yerinin değiştirilmesi konusunda ikna etmeye çalışıyor.
 
KONUYU CUMHURBAŞKANINA GÖTÜRECEK

Medresede defilenin yapılmasını uygun bulmadığını belirten AK Partili Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, İslam kültürünü sembolize eden mabetlerde defile yapılmasına karşı olduğunu söyledi. Konuyu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Vakıflardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a ileteceğini belirten Yüksel, “Bu tür etkinliklerin adresi medreseler değildir. Mardin farklı tarihi mekanları, sokakları vardır. Gitsinler bu yerlerde yapsınlar. Mardin halkının tarihi değerleri ve inançlarıyla oynamak hiç kimseye yarar getirmez. Milletvekili olarak bu tür etkinliklere katılmıyorum, tasvip de etmiyorum” dedi.

ÇELEBİ, VALİ DURUER’İ İKNAYA ÇALIŞACAK

Defile yerinin değiştirilmesi için Vali Duruer ile görüşeceğini ve Cemil İpekçi’ye başka bir mekan önerilmesi için girişimde bulunacağını ifade eden AK Parti Mardin Milletvekilli Süleyman Çelebi ise, “Gerilimi düşürmek ve kutsal mekanda olmasını tasvip etmediğim etkinliği, sonlandırmak için elimden geleni yapacağım. İlla bir defile yapılmak isteniyorsa Mardin ilimizde buna uygun başka mekanlar var. Kasımiye Medresesi ibadete açık kutsal bir mekan. Burada defile yapmak hiç doğru bir tercih değil. Öncelikle İpekçi, diretmemeli ve bölge halkının hassasiyetlerini dikkate almalıdır. Vatandaşı provoke etmeye hakkı yoktur” diye tepki gösterdi.

VEKİLDEN CEBERUT BENZETMESİ

Sanat ve sanatçıya karşı olmadıklarını ifade eden AK Parti Milletvekili Mehmet Halit Demir ise halkın sanatçılarla karşı karşıya getirilmeye çalışıldığı ve bunun hiç kimseye bir faydasının olmayacağını savundu. Bürokratlar tarafından seçilen mekanın Mardinliler tarafından tasvip edilmediğinin fırkında olunmasına rağmen bu konuda ısrarcı davranıldığına dikkat çeken Demir, “Ne sanata ne de defileye karşı değiliz. Cemil İpekçi de muhatabımız değil. Onlar da kendi sanatlarını icra ediyorlar. Sanatçılarımıza hangi mekanlar gösterirlerse orada sanatlarını icra ederler. Suç onlara bu yerleri gösteren idarecilerde. Bu kutsal mekanlarda bu tür etkinliklerin düzenlenmesine daha önceleri de STK’lar tepki göstermişti. Birileri, ‘ben devletin temsilcisiyim istediğim her şeyi yaparım’ deme hakkı yok. Devlet insan içindir anlayışı yerine, kendi ceberut yüzünü gösteriyorsa, bunda bir yanlışlık vardır demek ki” diye konuştu.

Mardinlileri sanatçılarla karşı karşıya getirmenin devletin temsilcilerine yakışmadığını ifade eden Demir, “Bu hem memlekete zarar veriyor, hem de devletimize zarar veriyor. Bürokratlarımız hassas bir konuda karar vermeden önce bu konuda ilin büyüklerini dinlemek, ilin hassasiyetlerini dinlemek, insanların inançlarına saygı göstermesi en büyük erdemdir. STK’larla karşı karşı gelmek, STK’ları es geçmek, Mardinliye hizmet değildir. Bu Mardinlileri dışlamak demektir. Devlet eli ile olumlu veya olumsuz, devletin gücünü alıp insanlara dayatmak insafsızlıktır. Cemil İpekçi ile bir ilgimiz yok. O kendi sanatını veya ticaretini yapıyor. İnsanlarımızı onlarla karşı karşıya getirenler utansın” diye görüş belirtti.

DEFİLE YAPILACAK, GÜVENLİK ÜST SEVİYEDE OLACAK

Mardin Valisi Hasan Duruer ise yaptığı açıklamada, Cemil İpekçi’nin Mardin’in 700 yıllık Kasımiye Medresesi’nde vereceği defilenin belirlenen tarihde yapılacağını ve defile ile ilgili üst düzeyde güvenlik tedbirlerinin alınacağını bildirdi. Davetiyesi olmayanların medreseye alınmayacağını açıklamasında dile getiren Vali Duruer, Kasımiye Medresesi’ni Hollanda’dan gelecek bir firmanın ışıklandırmaya başladığını kaydetti. Duruer, Cemil İpekçi defilesinin tamamen tarihi kenti tanıtmaya dönük bir proje olduğunu ve bunu başka mecralara çekme gayretlerinin de üzüntü verici olduğunu söyledi.

ABD, HOLLANDA VE ALMANYA’DAN GAZETECİLER GELİYOR

Dünyanın dört bir tarafından yabancı gazeteci ve konukların da izleyeceği, sezon sonu defilesi görkemli bir açılışa da sahne olacak. Başta ABD, Hollanda, Almanya gibi birçok yabancı ülkeden gazetecilerin de izleyeceği Anadolu motifli giysi defilesinde, lazerli animasyonun yanında ilahiler, Türkçe, Kürtçe ve Arapça ezgiler de seslendirilecek.

İstanbul’dan ünlü mankenlerin de katılacağı defilede, Cemil İpekçi’nin Mardin’deki atölyesinde hazırlanan Türk Anadolu motiflerin işlendiği giysiler tanıtılacak.
Ünlü modacı Cemil İpekçi, yarın gösteriyi sunacak kafile ile birlikte İstanbul’dan Mardin’e gelecek. Defile ile ilgili bir basın toplantısı yapacak İpekçi, defilenin başka mecralara çekilmesinden dolayı üzüntü duyduğunu söyledi. İpekçi, “Bu polemiği çıkaranlar, defileden sonra utanacak. Çünkü onların tahmin ettiği gibi açık saçık bir defile değil. Tamamen manevi havayı yansıtacak bir defile olacak” dedi.

Mardin’de geçen yıl açılan Cemil İpekçi Modaevindeki atölyede 40 öğrencinin hazırladığı yöresel kıyafetlerin geliri de, SODES kapsamında yeni yapılacak bir okula hibe edilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!