Dış basın Hrant Dink davasını yorumladı

Güncelleme Tarihi:

Dış basın Hrant Dink davasını yorumladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 15:25

Dış basın kaynakları, Türkiye'nin Hrant Dink cinayeti ve davasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine değinirken, Wall Street Journal, kararın Avrupa Birliği adayı Türkiye için utanç verici olduğunu belirtti.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

WSJ: Türkiye Dink cinayetinde suçlu bulundu

AİHM, Türkiye’yi 2007 yılında suikast ile öldürülen gazeteci Hrant Dink davasında suçlu buldu. Ermenice yayın yapan Agos gazetesinin sahibi Dink’in ölümü, Türkiye’nin hafızasında kötü bir yer edinmiş, devletin radikal milliyetçileri koruduğu hatta yüreklendirdiği iddialarının sembolü olmuştu.

 

Mahkemenin aldığı karar, ülkesindeki azınlıkların haklarını genişletme sözü veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümeti için utanç verici. Türk hükümeti, Dink’in 1915 olayları konusunda Türk ve Ermenileri bütünleştirmeye çalışan yorumlarını bir neo-Nazi’nin nefret konuşmasıyla karşılaştıran savunmasını geri çekmiş daha sonra Dink’in ailesiyle uzlaşmayı denemişti.

 

Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden biri konu hakkında yorum yapmayı reddederken, yapılan yazılı açıklamada, “Dink davasındaki kararlarının uygulanması için çalışmaların yapılacağı ve benzer olayların önüne geçilmesi için her türlü önlemin alınacağı” belirtildi.

 

Dink ailesinin avukatı Arzu Becerik, AİHM’den çıkan kararı suç duyurularını yenilemek için temel alacaklarını ve cinayetin sorumlularını mahkemeye çıkartacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

 

BBC: Türkiye gazeteci Hrant Dink’i korumayı başaramadı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’yi 2007’de suikasta kurban giden Dink’in yaşamını koruyamamaktan suçlu buldu. Mahkeme Türk yetkililerin Dink’in aşırı milliyetçilerin hedefi olduğunu bildiğini ancak bu konuda harekete geçmediklerini belirtti ve Dink’in ailesine 105 bin euro tazminat ödenmesi kararı aldı.

 

Mahkeme, milliyetçi çevrelerin Dink’e karşı düşmanca bir yaklaşım sürdürdüğü bilinmesine rağmen yetkililerin planlanan suikasta ve bu suikastı önlemek için önlem almadıklarını belirtti. Mahkeme aynı zamanda Türkiye’nin Dink’in ifade özgürlüğünü korumakta da başarısız olduğu kararına vardı.

Haberin Devamı

 

AGENCE FRANCE PRESSE: Türkiye Dink’in ailesine tazminat ödeyecek

AİHM, Türkiye'yi Dink’in can güvenliğini, ifade özgürlüğünü koruyamamak ve Dink suikastının ardından titiz bir soruşturma düzenlememekten dolayı 170 bin dolar (133 bin euro) para cezasına çarptırdı.  

 

Türk ve Ermenilerin yeniden bütünleşmesi için çaba gösteren Dink’in öldürülmesi uluslararası kamuoyunda tarafından ağır bir şekilde kınanmış ve Türkiye içinde ifade özgürlüğü tartışmaları başlatmıştı.

 

Türk Dışişleri Bakanlığı, Salı günü temyize gitmeyeceklerini ve “bir daha bu tür olayların yaşanmaması için önlem alınacağını” belirtti. Dink ailesi kararı memnuniyetle karşıladı ve paranın eğitim derneklerine verileceğini belirtti. Avrupa Birliği (AB) üyesi olmaya çalışan Türkiye, bu amaç altında demokrasiye olan bağlılığını kanıtlamaya çalışıyor.

  

CNN: AİHM Türkiye’ye ceza kesti

Merkezi Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan AİHM, Dink cinayetini önlemek için gereken önlemleri almayan Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum etti. Mahkeme, suikasta yönelik soruşturmada ciddi noksanlar olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

 

Dink, 2003 ve 2004 yıllarında Ermeni kökenli Türk vatandaşlarının kimlikleri hakkında yazılar yazmış ve sözde 1915 olaylarının mağduru olan kişilerin çektiği acıları anlatmaya çalışmıştı. AİHM, yazdığı makaleler nedeniyle Türklüğü küçük düşürmekten hakkında dava açılan Dink’in radikallerin hedefi haline geldiğini ve yetkililerin onu korumak için gerekli önlemleri almadığı sonucuna vardı.

 

DEUTSCHE WELLE: Türkiye gazeteci suikastını engelleyemediği için suçlu

Aldığı tehditler ve uğradığı saldırıların ardından 2007 yılında suikast sonucu öldürülen Dink, 2003-2004 yıllarında Türkiye’de Ermeni kimliğini tanımlamak için yazılar yazan ve hakkında “Türklüğe hakaret ettiği” gerekçesiyle aşırı milliyetçi grupların hedefi haline gelmişti.

Haberin Devamı

 

Dink, 2004’ten itibaren yazdığı yazılar ve konuşmaları nedeniyle dava edilmiş ve 205’te Türklüğe hakaret ettiği gerekçesiyle suçlu bulunmuştu. AİHM, polis korumasını reddeden ve 2007’de öldürülen Dink’i korumayı başaramayan yetkilileri Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin insan hayatının korunmasını zorunlu kılan ikinci maddesi gereğince suçlu buldu. Mahkeme ayrıca, ifade özgürlüğünü temsil eden 10’uncu madde ihlal edildiği ve titiz bir soruşturma yürütülmediği için Türkiye’yi suçlu buldu.

 

BLOOMBERG: Dink suikast planını engellemeyen Türkiye suçlu bulundu

Avrupa’nın en üst mahkemesi AİHM, Türk-Ermeni ilişkilerini korumaya çalışan Dink’e düzenlenen suikastın önüne geçemeyen ve cinayetin ardından kapsamlı bir soruşturma düzenlemeyen Türkiye’yi tazminata mahkûm etti.

Haberin Devamı

 

AHİM, internet sitesinden yaptığı açıklamada, Dink’in suikast planı hakkında bilgisi olan Türk yetkililerin gerekenleri yapmadığını belirtti. Mahkeme, iki alt düzey yetkili dışında yetkililerin soruşturma sürecinde gerekli çalışmaları yapmadığını belirtti.

 

Dink’in ifade özgürlüğü hakkını çiğnemekle de suçlanan Türkiye, sözde Ermeni soykırımı hakkında yorumda bulunan çok sayıda yazar ve aydına dava açtı. Birçok Avrupa ülkesi ve ABD Kongresi 1915 olaylarında yaşanan ölümleri "soykırım" olarak tanıdı.

 

Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet


Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!