Erdoğan iş dünyasında kendi elitini oluşturdu

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan iş dünyasında kendi elitini oluşturdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 12:49

Dünyanın önde gelen finansal yayın kuruluşlarından Bloomberg'de yayımlanan bir analizde, referandum sonrası güç tazeleyen AK Parti hükümetinin, göreve geldiğinden bu yana iş dünyasında kendisine yakın yeni bir elit sınıf oluşturduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor       

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, büyümeyi tetikledi, enflasyon baskılarını dindirerek, yeni nesil bir iş dünyasının oluşmasına neden oldu.

   

İstanbulda, 54 katlı Sapphire adlı bir rezidans inşa eden Nahit Kiler de onlardan biri.         

 

Mavi camlarıyla dikkat çeken ve Moskova’dan sonra Avrupa'nın en yükseği olan bu binayı 250 milyon dolara mal eden Kiler Holding, bundan sadece on yıl önce işine bakkal dükkânı olarak başladı. Erdoğan’ın 2003’te göreve gelmesinden bu yana, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 150 büyümesiyle birlikte, şirket inşaat, enerji, turizm gibi farklı sektörlere yöneldi ve kârını üçe katladı.

 

Haberin Devamı

Kiler, “Bugün, küresel çapta inşaat sektörünün en büyük şirketleri arasında yer alıyoruz” dedi.   

 

Son üç nesildir Türkiye ekonomisinin merkezini oluşturan Sabancı ailesine ait iki bina ise şu anda Kiler’in ışıldayan binası ve alışveriş merkezinin gölgesinde kalıyor.  

 

DAHA DİNDAR OLMAK GEREKİYOR

Londra merkezli yatırım şirketi Autonomy Capital Research analistlerinden Hakan Kalkan, dindar olmanın Erdoğan hükümetiyle iş yapma konusunda yardımcı bir unsur olduğunu belirtiyor.Kalkan, “Örneğin hükümetten bazı ihaleler almak istiyorsunuz diyelim; o zaman daha dindar biçimde davranmanız gerekiyor” dedi

 

Erdoğan döneminde büyüyen bu girişimler, yavaş yavaş tekstil, bankacılık ve otomobil gibi alanlarda faaliyet gösteren ülkenin en büyük iş gruplarından Koç ve Sabancı’yla yarışacak noktaya doğru koşuyor.

 

Kalkan, AK Parti hükümetinin ülke ekonomisini liberalleştirme konusunda önemli adımlar attığına vurgu yaparken, iş dünyasındaki güç dengelerinin değiştirilmesi tarafında çok başarılı adımlar attığını da söyledi. 

 

Haberin Devamı

Analist aynı zamanda, “Eğilimleri doğru şekilde takip eden girişimciler, mal varlıklarını ve servetlerini artırdı” dedi ve şöyle devam etti: “Devletten yardım bekleyen statükocu iş adamları haliyle kaybetti.”

 

ÇALIK HOLDİNG DE ÇEMBERİN İÇİNDE

Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın CEO’su olduğu Çalık Holding. Türkmenistan’da enerji santralleri inşa ediyor. Arnavutlukta bir banka ve cep telefonu firması satın alan şirket aynı zamanda, Türk hükümeti tarafından desteklenen petrol boru hattı projelerine de yatırım yapıyor.

 

Şirket, 2008’de, satışlardan 1.7 milyar dolar kazanç elde etti ve 2003’ten bu yana gelirini üç katına çıkardı.

 

AKSA ENERJİ

Ali Metin Kazancı ve oğlu Cemil Kazancı’nın yönetiminde olan enerji grubu, devlet bünyesindeki doğalgaz ve elektrik dağıtımı şirketlerini satın alarak büyüdü. Mayıs’ta halka açılan Aksa Enerji Üretim AŞ adlı iştirakleri, enerji santralleri inşa ediyor. Holding’in bünyesinde bir turizm birimi de bulunuyor.

 

HİSSELERİ SEKİZ KAT DEĞERLENDİ

Madencilik şirketi Koza Anadolu Metal Madencilik Isletmeleri AŞ, geçen dört yılda satışlarını iki katına çıkarırken, Ocak 2003’te borsaya kote olan hisseleri bu süreçte tam sekiz kat değerlendi.

 

Şirket, bu yıl Ocak ayında altın madenciliği birimi Koza Altin Isletmeleri AŞ’nin hisselerini halka arz ederek, 443 milyon dolar topladı.

  

ESKİ TÜFEKLER DE HÜKÜMETLE UYUŞUYOR

Türkiye’nin eski tüfek aile şirketleri de Erdoğan yönetimi altında başarılı oldu. Sabancı ailesinden, Hacı Ömer Sabancı Holding’in geliri, yüzde 86’lık bir yükselişle, 2009’da 12.6 milyar dolara çıktı.  

 

Koç Holding’in geliri de 2004 ile 2006 yılları arasında iki katına çıksa da geçen yıl yüzde 25’lik bir düşüş yaşadı ve 26.3 milyar dolara geriledi.

 

DÜNYAYI DOĞRU OKUYORLAR

Erdoğan’ın yeni çevresine giren şirketler, hükümetin korumasına girdikleri yönünde eleştirilere maruz kalıyor.

 

Türk sanayisini öne çıkarmak için hükümetle birlikte çalışan İslami grup Tuskon’un Başkanı Rizanur Meral, kayırmacılık yönündeki şikayetlerin yanlış adrese yönlendirildiğine dikkat çekti.

 

Son zamanlarda başarılı işlere imza atan Türk şirketlerinin aralarında Tuskon üyelerinin de bulunduğunu ve bu şirketlerin ileri görüşlü ve akıllı olduğunu söyledi.

 

Meral, “Dünya ekonomisini ve siyasi politikaları herkesten çok daha iyi okuyup, ona göre hareket ediyorlar” dedi.

 

Meral, yabancı yatırımcılaraysa, “Yeni bir nesil doğuyor. Türkiye’de iş yapma şekli değişiyor. Yabancı şirketlerin Türkiye’de kendilerine yeni ortaklar aramasını tavsiye ederiz” mesajını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!