‘Hayır’ diyemedi

Güncelleme Tarihi:

‘Hayır’ diyemedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2010 00:00

70 il ve 180 ilçeyi gezerek ‘Hayır’ kampanyası yürüten CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, isminin seçmen listesinde olmaması nedeniyle oy kullanamadı.

Haberin Devamı

 

KILIÇDAROĞLU REFERANDUM SONUCUNU DEĞERLENDİRDİ / WEB TV

Kılıçdaroğlu, İstanbul’daki ikametgâhını Temmuz 2009’da Ankara’ya taşıdığı halde değişikliği bildirmediği için ‘Adrese Dayalı Seçmen Listesi’ düzenlemesi uyarınca liste dışı kaldı. CHP’den yapılan açıklamada ise “Emniyet yetkililerinin tuttuğu tutanakla Sayın Genel Başkan’ın bilgisi dışında adresten ayrıldığı bildirilmiş ve sandık seçmen listesinden kaydının düşürülerek isminin çıkarılmış olduğu anlaşılmıştır” iddiasında bulunuldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun referandumda oy kullanamaması, oylama sürecinin en büyük sürprizi oldu. 70 il ve yaklaşık 180 ilçeyi kapsayan ‘Referandumda Hayır’ kampanyası yürüten ve her gittiği yerleşim yerinde, “Hayır oyu verin, değişimin önünü açın” çağrısı yapan Kılıçdaroğlu, isminin seçmen listesinde olmaması nedeniyle oy kullanamadı.

Adresi bildirmedi

Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, Kılıçdaroğlu Ocak 2009’da Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için İstanbul’un Kağıthane İlçesi’ne kayıtlı adresi seçmen kütüğüne yazdırmıştı. Ve oyunu İstanbul’da kullanmıştı. Kılıçdaroğlu, İstanbul’da bulunan ikametgâhını, Temmuz 2009’da Ankara’ya taşıdı. Ancak, Kılıçdaroğlu değişikliği bildirmediği için ‘Adrese Dayalı Seçmen Listesi’ düzenlemesi uyarınca liste dışı kaldı.

Kontrol etmedi

Kılıçdaroğlu kendisi ya da sekreteryası aracılığıyla 9 Haziran-22 Haziran tarihleri arasında askıda kalan ve son düzenlemesi 28 Haziran’da yapılan seçmen listelerinin kontrolünü de yaptırtmayınca, ismini ekleme hakkını da kaybetti. Seçmen kağıdının kendisine gelmemesi üzerine durumun farkına varan Kılıçdaroğlu, partinin hukukçu kurmaylarını devreye soktu. Kurmayların YSK Başkanı düzeyinde yaptığı temaslar, “Listelerin kesinleşmesi nedeniyle Kılıçdaroğlu oy kullanamaz” cevabıyla sonuçlandı.

‘Gizleyelim’ kararı

YSK’den gelen bilgi üzerine, Kılıçdaroğlu ve kurmayları, “Seçmenin sandığa gitme refleksini etkiler. Özellikle kararsızlar, bu durum üzerine sandığa gitmeyebilirler. AKP de bu durumu kendi lehine kullanmaya çalışabilir, dolayısıyla oy kullanamayacak oluşumuzu gizleyelim” kararı alındı. Karar doğrultusunda Kılıçdaroğlu, referanduma günler kala kendisine yöneltilen “Nerede oy kullanacaksınız?” sorularına, “Henüz karar vermedim. İstanbul ya da Ankara olabilir” yanıtını vermeye başladı. Kılıçdaroğlu’nun kurmayları da benzer yanıtlar vermeyi tercih etti. Kılıçdaroğlu, alınan karar üzerine önceki gün İstanbul Kartal’da düzenlenen son mitingin ardından kayıplara karıştı, Kılıçdaroğlu’nun korumaları geri çekildi, makam şoförü cep telefonunu kapattı. Kılıçdaroğlu, “Referandumda tercihte bulunamayan Genel Başkan” olarak tarihe geçti.

CHP: Bilgisi dışında

CHP’den sandıklarının kapanmasının hemen ardından yapılan yazılı açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun oy kullanamadığı doğrulandı. Açıklamada, “Emniyet yetkililerinin tuttuğu tutanakla Sayın Genel Başkan’ın bilgisi dışında adresten ayrıldığı bildirilmiş ve sandık seçmen listesinden kaydının düşürülerek isminin çıkarılmış olduğu anlaşılmıştır” iddiasında bulunuldu. Açıklama şöyle devam etti: “Milletvekillerinin seçmen kütüğüne kayıtlı oldukları çevrenin dışında da oy kullanabildiği bilindiği için yoğun referandum kampanyası sürecinde sandık seçmen listeleri incelenmemiş, bu arada YSK’nın genelgesiyle milletvekillerinin kütüğe kayıtlı oldukları yerin İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’ndan alınacak seçmen kağıdını göstermek suretiyle oy kullanabileceği hükmü getirildiğinden, milletvekillerinin seçim çevreleri dışında herhangi bir sandıkta oy kullanma olanağı kalmamıştır. Bu nedenle de Sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul’da oyunu kullanamamıştır.”

329 lira ceza ödeyecek

Kılıçdaroğlu, milletvekili sıfatı taşıdığı için seçmen listesinde adı bulunsaydı, istediği bir sandıkta oy kullanabilecekti. Ancak, şimdi oy kullanamadığı gibi seçmen kütüğüne yazılmadığı için 329 TL ceza ödeyecek.

Haberin Devamı

Oy kullanamamam talihsizlik

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, oy kullanamaması konusunda yakın çevresine şu değerlendirmeyi yaptığı öğrenildi: “Ben İstanbul’da kayıtlı olduğumu biliyordum. Polisler eve gelmişler. Adreste olmadığımıza dair tutanak tutmuşlar. O polisleri eve kim göndermiş. Ama bize bir uyarı gelmedi bu konuda. Tabii ki yine de bizim kontrol etmemiz gerekirdi. O yoğunluk içinde bir talihsizlik yaşandı.”

Haberin Devamı

Bakan Atalay: Başbakan talimat verdi

Kılıçdaroğlu'nun ''Oraya giden polis arkadaşlar kimin talimatıyla gittiler'' sözlerine yanıt İçişleri Bakanı Beşir Atalay'dan geldi. Atalay, Başbakan'ın 'o polisleri bulun' diye talimat verdiğini açıkladı.

'Demokrasi için önemli ve olumlu'

Kılıçdaroğlu, bütün baskılara rağmen yüzde 42’lik sonucun “Demokrasi için önemli ve olumlu” olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

Baskı yapıldı

“Türkiye’de bu referandum ile köklü bir anayasa değişikliği yapılmıştır. Biz halkın iradesine saygılıyız. Gönül isterdi ki sonuçlar bizim temenni ettiğimiz şekilde olsaydı, süreç eşit koşullarda yürüyebilseydi. Gönül isterdi ki iktidarın bu kadar baskısı olmasaydı. Harcanan paranın haddi hesabı yok. Halk üzerinde her türlü baskı yapıldı. Ekonomi kötüye gider diye baskı yapıldı. Dışişleri Bakanı, ‘Bu sonucu dışarıya anlatamayacağını’ savundu.

Yüzde 42 iyiye işaret

Haberin Devamı

Bütün bunlara karşın yüzde 42’lik hayır sonucu demokrasi için olumlu bir sonuçtur. İyiye bir işarettir. Biz elimizden geldiğince çalıştık. Halka gittik. Bu politikayı sürdüreceğiz. Türkiye’nin her sorunuyla ilgili çözümlerimizi ortaya koyacağız. Eleştirilerimizi dillendireceğiz.” Kılıçdaroğlu, istifasının gündeme getirildiği yönündeki soru üzerine de daha önceden bu konuya değindiğini söyleyerek, “Bu oylama bir gösterge değil. Biz yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Zaman 6 Ağustos’ta yazmıştı

ZAMAN Gazetesi’nde 6 Ağustos 2010’da ‘Referandumda ‘Hayır’ diyemeyecek’ başlığıyla çıkan haberde şöyle denildi: Vatandaşlardan referandumda ‘Hayır’ oyu kulllanmalarının isteyen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun YSK’da kaydı bulunamadı. Kılıçdaroğlu’nun oy kullanması tehlikede.”

Aileyi Selvi Hanım temsil etti

KILIÇDAROĞLU Ailesi’ni sandıkta temsil etme sorumluluğunu Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu üstlendi. Selvi Kılıçdaroğlu, oyunu kullandığı Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi’nde gazetecilerin “Eşi Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy kullanıp kullanmayacağına” dair soruya, “Eşim şu anda İstanbul’da” karşılığını vermekle yetindi. Kılıçdaroğlu çiftinin oğlu Kerem de yüksek lisans eğitimi için Güney Kore’de bulunduğu için oy kullanamadı.

Haberin Devamı

Muhtar: Uyardım

Konuyla ilgili Kılıçdaroğlu’nun ikamet ettiği iddia edilen Kağıthane Merkez Mahallesi Muhtarı Süleyman Bölük bir açıklama yaptı. Bölük, CHP yönetimini konuyla ilgili uyardığı iddiasıyla ilgili olarak, şunları söyledi:

"Bu adreste 2009 yılındaki seçimden sonra oturmadığı tespit edillip emniyet güçleri ve biz muhtarlık olarak kişinin burada oturmadığını Kağıthane Nüfus Müdürlüğü'ne bildirdik. Devletin resmi kurumu bize diyor ki ‘bu adreste kimler oturuyor?’. Bu adreste kimlerin oturup oturmadığının tespitini istiyor bizden. Gereken neyse biz de onu yaptık. Biz tespite gittik. Kemal Kılıçdaroğlu’nun orada oturmadığını tespit ettik. 2009 seçimlerinden sonra. Aradan 1.5 yıl geçmiş Kemal Kılıçdaroğlu kaydını yaptırmadıysa bu bizim suçumuz değil, emniyet güçlerinin de suçu değil"

Haberin Devamı

Muhtar yalan söylüyor

Kemal Kılıçdaroğlu’nun oturması için kendi evinin bulunduğu Kağıthane Şelale Evlerindeki evin karşısındaki daireyi ayarladığı iddia edilen İmam Hüseyin İmre de ''Burada ne benim kabahatim ne de Kemal Bey’in kabahati var. Muhtar yalan söylüyor. 2009 seçimlerinden sonra ‘burada oturmuyor’ diye ‘bunun kaydını buradan alın’ dediler bize. Ben de ‘Kemal Bey almıştır’ diye düşündüm. Yetkili arkadaşlara söyledim. Onu biz kendi içimizde tartışırız. Muhtar yalan söylüyor. Burada oturuyor görünmüyor" diye yanıt verdi.

Bana unutkan Kemal deyiiiin

- SOSYAL paylaşım sitesi Twitter’da Kemal Kılıçdaroğlu’yla ilgili ‘internet geyikleri’ döndü. İşte bazıları:
- Ben bunu karikatür dergilerine havale ediyorum.
- Bir oyla evetçiler kazanırsa, en çok Kılıçdaroğlu üzülür.
- BDP’den yeni açıklama: Kılıçdaroğlu’nun boykot edeceğini bilseydik seçim ittifakı yapardık.
- Bana memur Kemal deyin, bana vatandaş Kemal deyin, bana unutkan Kemal deyiiiin!
- Kılıçdaroğlu oy kullanmaya HAYIR dedi:)
- Kılıçdaroğlu’nun oy kullanamaması. Espri falan yapmıycam. Böyle komik...
- Boykotcular var. Hayırcılar var. Evetciler var. Bir de Kılıçdaroğlu var (Nerede durdugu anlaşılmayan,kendi de bilmeyen)
- BDP’den son dakika açıklaması: Kılıçdaroğlu’na oy kullanmaması yönünde herhangi baskıda bulunmadık!!!
- Türk siyasal hayatı seni hiç unutmayacak Kılıçdaroğlu ve aylarca meydanlarda coşan oy sandığına koşamayan genel başkan olarak biz de unutmayacağız..
- CHP referandumun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gidecekmiş. “Bizim başkan oy veremedi sayılmaz” diyolarmış..
- Kemal’in dediğini yap yaptığını yapma
- Şimdi Recep Bey demez mi, “Daha oy kullanmayı bile beceremeyen adam ülke yönetimine talip oluyo” diye... Haksız mı yani?
- Sayın Kılıçdaroğlu ne yapıp yapın sandığa gidin deyip de, kendin sandığa gidemeyişini hangi mizah dergisine havale edeceksin?
- Acaba Kılıçdaroğlu dünkü maçtan çok etkilenip son salisede oy kullanarak kahraman olacağınımı sanıyo:)
- Kılıçdaroğlu’na gelsin bu şarkı: oy oy oy oy oyyy oyy aman!
- Kılıçdaroğlu hayırsız çıktı!
- Sen o ka hayır mitingi yap bir hayır’ı esirge, hayır’sız insan.
- O kadar meydanlarda hayır oyu verin verin dedi... Kendi bile hayır diyemedi:))

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!