İranlı yönetmene yine yasak

Güncelleme Tarihi:

İranlı yönetmene yine yasak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2010 12:33

Bu yıl 67.'si düzenlenen ve dün açılışı yapılan Venedik Film Festivali'ne daha önce de rejim karşıtı film yaptığı gerekçesiyle tutuklanan Cafer Panahi'nin pasaport alamadığı için katılamaması damga vurdu. Bu yılki Cannes Film Festivali'nde jüri üyesi olmasına rağmen ev hapsinde olması sebebiyle katılamayan Cafer Panahi Venedik Film Festivali'nde de hüsran yaşadı.

Haberin Devamı

Festival açılışında muhalif yönetmenin gönderdiği mektup okundu. Cafer Panahi, mektubunda, Venedik Festivali'ne katılmak için ülkeden ayrılmasına izin verilmediğini belirterek, “Hapisten çıkmama karşın halen film festivallerine katılmak için ülkemden ayrılma özgürlüğüm yok” dedi.

“Akordiyon” adlı kısa metrajlı filminin gösterildiği festivalde, okunan mektubunda 5 yıldır film yapmasının yasak olduğunu da vurgulayan Panahi, “Bir yönetmenin film yapmasının yasaklanması, onun aklının hapiste tutulması gibidir. Belki küçük bir hücrede kilit altında değildir ancak daha büyük bir hapishane düşlemekten vazgeçemez” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

İranlı yönetmene yine yasak

İranlı yönetmen Cafer Panahi

Özellikle Fransız aktris Juliette Binoche'nin onu tutukladığı için İran'ı eleştirdiği Cannes Festivalinde, kendisine verdiği destekten dolayı sinema sanayisine de teşekkür eden Panahi, “Tutukluluk dönemimin en umutsuz anlarında, açlık grevi sırasında, bu topluluğun gururlu bir üyesi olduğumu düşünerek cesaret topladım” dedi.

Muhalif  lider Mir Hüseyin Musevi'nin yandaşı Panahi, 1 Martta tutuklanmıştı. 88 gün tutuklu kalan Panahi, yaptığı bir haftalık açlık grevinin ardından serbest bırakılmıştı.

İSTANBUL FİLM FESTİVALİ'NDE ÖDÜL ALMIŞTI

Panahi daha önce küçük bir kız çocuğunun gözünden İran rejimini anlattığı "Ayna" isimli filmi ile 1998 yılında İstanbul Film Festivali'nde Altın Lale Ödülü'ne layık görülmüştü. Beyaz Balon (1995), Ayna (1997), Daire (2000), Kanlı Altın (2003), Offside (2006) gibi filmlere imza atan İranlı Azeri yönetmen Cafer Panahi 1990'larda yükselen İran sinemasının en önemli genç isimlerinden birisi. 


 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!