Japonya, yeni paket açtı gevşek para da genişledi

Güncelleme Tarihi:

Japonya, yeni paket açtı gevşek para da genişledi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2010 00:00

Japonya Başbakanı Naoto Kan, ekonomiyi canlandırmak, güçlü yen ve düşük enflasyon ile mücadele etmek amacıyla 11 milyar dolarlık (920 milyar yen) ekonomik önlem paketi açıklarken, Japon Merkez Bankası (BOJ) da, gevşek para politikasını ek önlemlerle genişletme kararı aldı.

10 Eylül’de onaylanması beklenen kararları açıklayan Japonya Başbakanı Naoto Kan, “Ekonomiyi canlandırmak, güçlü yen ve düşük enflasyon ile mücadele etmek amacıyla başta KOBİ’ler olmak üzere şirketlere yeni kredi imkanları verilecek. Bu paket için gerekli fon hazineden alınacak ve gerekirse bütçenin büyütülebilmesi söz konusu olacak. Bütçe işsizliğin azaltılması, yeni yatırımlar, eğitim ve yapısal reformlar için kullanılacak” dedi.

117 milyar dolar destek

Kan’ın bu açıklamasının hemen ardından yapılan BOJ’un olağanüstü toplantısında ise, yendeki değerlenmeyle mücadele etmek amacıyla bankanın borç verme olanaklarının artırılmasına karar verildi. BOJ alınacak ek önlemlerle, ticari bankalara verdiği borç miktarını 10 trilyon yen (117 milyar dolar) artıracak. Böylece, finansal kuruluşlar için düşük faizli borç programının büyüklüğü 20 trilyon yenden 30 trilyon yene ulaşmış olacak. Geçen hafta Japon yeni, ABD Doları karşısında son 15 yılın en yüksek seviyesini görmüştü. Güçlü yenin, Japon mallarının deniz aşırı ülkelerde daha az rekabet edebilmesine neden olduğu, şirketlerin karlarına da zarar verdiği belirtilirken, BOJ’dan konu ile ilgili yapılan açıklamada, alınan önlemlerin etkili olabilmesi Çin hükümetin de çaba göstermesi gerektiği vurgusu yapıldı.

BOJ faizi sabit tuttu

BOJ yönetimi, dünkü toplantıda oy birliğiyle yüzde 0.1 olan gösterge faizi sabit tuttu. JP Morgan Securities Japon Başekonomisti Masaaki Kanno, ekonomik görünüm ve piyasa koşullarının kötüleşmesi durumunda, Japonya Merkez Bankası’nın gevşek para politikası için yeni ek önlemler açıklayabileceğini ifade etti. Bankanın, bir sonraki olağan toplantısı 6 Eylül’de başlayacak.

Euro Bölgesi’nde güven 2.5 yılın zirvesine çıktı

EURO kullanan 16 ülkeyi kapsayan Euro Bölgesi’nde ekonomik güven endeksi, ağustos ayında son 2.5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Avrupa Komisyonu, temmuz ayında “101.1” olan güven endeksinin ağustos ayında “101.8”e yükseldiğini bildirdi. Böylece endeks, 2008 yılı mart ayından bu yana en yüksek değere ulaşmış oldu. Ekonomiye güven endeksinin yükselmesindeki temel neden, işsizlikle ilgili endişeler hafiflerken tüketici güveninde toparlanma yaşanması oldu. Euro Bölgesi’nde ekonomi, ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 1 büyüme kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!