Ä°stanbul temalı otel yaptı, içinde iÅŸadamlarına oyun salonu açıyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbul temalı otel yaptı, içinde işadamlarına oyun salonu açıyor
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 25, 2010 15:14

İstanbul'daki ikinci Point Otel'i 60 milyon euroluk yatırımla Esentepe'de açan Özbek Ailesi, çok farklı bir konsept yarattı. Tamamen İstanbul teması ile dekore edilen otelde 26 sanatçının 265 eseri bulunuyor.

Eren Güler / hurriyet.com.tr

Haberin Devamı

Otelde, içerisinde en eskisi 1633 yılına ait bir kitabın da yer aldığı yaklaşık 3 bin kitaplık İstanbul kütüphanesi bulunuyor. Üstelik bu kütüphane isteyen herkesin kullanımına açık. Çok yakın zamanda da işadamlarına özel olarak hazırlanan The Game isimli oyun bölümü hizmete girecek. The Game'in dünyada örneğinin olmadığını söyleyen Point Hotel Genel Koordinatörü ve Özbek Ailesi'nin ikinci kuşağı Gökhan Özbek, projeyi gören PlayStation ve Nintendo yetkililerinin şok geçirdiğini söyledi.

Özbek ile İstanbul temalı otelin hikayesini ve yeni yatırımlarını konuştuk...

Point Otel Barbaros / Foto-Galeri

- Otelinizde tamamen İstanbul teması var. Nereden aklınıza geldi?

İstanbul merakı tamamen kişisel. Otelcilik de bizim aile işimiz. Kişisel merakınızı işinizde tatmin edemzsiniz ama bu işte güzel bir şekilde biraraya geldi.

Haberin Devamı

Bence İstanbul'u anlatmak çok anlamlı. İnsanlar eninde sonunda otele geliyor ama İstanbul'a geliyor. Gelen her insan illa ki şehire bir iki gününü ayırıyor. Ben de otellerimizde İstanbul'u anlatalım istedim. Mesela Taksim'deki otelde Ara Güler'in bizim için çektiği İstanbul fotoğrafları var, burada da çağdaş sanat olarak İstanbul var.

- Peki temayı nasıl oluşturdunuz?

Otelde İstanbul'u kullanmaya karar verdikten sonra bunun bir kuratör önderliğinde olması gerektiğini düşündük. Burada da kuratör Beral Madra. Otelde 26 sanatçının 265 eseri var. Bunlar devamlı sergileniyor, odalarda ve otelin her yerinde sanatçıların eserleri yer alıyor.

İstanbul temalı otel yaptı, içinde işadamlarına oyun salonu açıyor
Yeşim Ağaoğlu'nun bir çalışması, dar alanlar ya da daralanlar. Çevremizi saran elektronik networklere atıfta bulunuyor.

İSTANBUL KÜTÜPHANESİ HERKESE AÇIK

-Otelin içine kütüphane de kurmuşsunuz...

Evet, tamamen İstanbul ile ilgili kitapları topluyorum. İstanbul Kültür A.Ş'den aldığımız 800 kitap var. Bunların yanında ben de bizzat kendim sahaf sahaf dolaşarak 2 bine yakın İstanbul kitabı topladım. Şu anda 3 bine yakın İstanbul kitabımızla çok özel bir kütüphane oluşturduk.

Haberin Devamı

Bunların yanında İstanbul ile alakalı belgeler, fotoğraflar ve kartpostallar da topluyoruz, kütüphanede onları da sergiliyoruz, çok değerli tablolar var içinde.

- Sadece otel misafirleri mi yararlanabiliyor?

Yok hayır, buraya herkes gelebiliyor. Araştırmacılar, meraklılar, öğrenciler... Otellere giriş zordur filan denir ama bizim niyetimiz dekoratif birşey yapmak değil. Biz herkesin yararlanabileceği bir kütüphane yapmayı amaçladık. Bu nedenle isteyen gelip kullanabilir.

Bir de Türkiye'de kitaplar hep bir yerlerde kilitli durur, bir sürü bürokrasiden sonra ulaşırsınız. Hiç bir yerde de bu kadar değerli kitabı yanyana göremezsiniz, bu kadar kolay ulaşamazsınız. Evet, bu kitaplar çok değerli ama ben isteyen herkesin dokunabilmesini ve okumasını istiyorum.

Haberin Devamı

- Dışarıya çıkışına izin veriyor musunuz?

Hayır gelenler sadece kütüphanede okuyabilir. Ama fotokopi konusunda yardımcı oluyoruz.

377 YILLIK KÄ°TAP

- En eski kitap hangisi?

En eskisi 1633 yılına ait. Amsterdam'da basılmış Türkiye mektupları. Kanuni döneminde Macar kralı İstanbul'a bir elçi yollamış, o elçi de İstanbul'un durumunu görüp yazmış.

İstanbul temalı otel yaptı, içinde işadamlarına oyun salonu açıyor
1633 yılında basılmış bir İstanbul kitabı

Mesela bizzat Papa tarafından imzalı bir kitabımız var, dönemin İstanbul'daki katolik ailelerin almanağı. Ayrıca bir açık istihbarat raporu var, iki nüsha yapılmış biri bende. İstanbul'un 1920'lerde işgal altında olduğu yıllarda sokak sokak, mahalle mahalle istihbarat raporları. Sosyal yapı nasıldır, bankacılık nasıldır, firmalar, sektörler...

Haberin Devamı

- Dışarıda daha eski kitaplar var mı?

Daha eskileri var, Ömer Koç'ta 1450'lerden kalan bir kitap var mesela, koleksiyonu en iyi olan da o zaten.

Ama biz kütüphanemizi geliştirmeye devam edeceğiz. Yurtdışından da toplamaya başladım ve bir ömre ne kadar sığarsa o kadar toplayacağım.

- Otelin doluluk oranı nedir?

Otel açılalı bir yıl oldu ve bu bir yıl içinde yüzde 75 ortalamaya ulaştık. Başta da hedefimiz buydu ama açıkçası biraz korkmuştuk. Fakat bu işte lokasyon iyiyse bir şekilde dolarsınız. Hizmet iyiyse daha iyi fiyata, kötüyse daha düşük fiyata dolarsınız.

- Oda fiyatı ortalaması ne oldu?

Ortalama 160 eurodan sattık.

- Genelde kimler geliyor?

Burada kalanların yüzde 90'ı kurumsal, yani şirketler çok tercih ediyor. Zaten biz en başından da böyle kurgulamıştık. Mesela tam 16 toplantı salonumuz var. En büyüğü 900 metrekare ve aynı anda hepsinin dolduğu oluyor. Bir sene içinde yaklaşık 2 bin firmanın toplantısına evsahipliği yaptık. Burası bir iş bölgesi...

Haberin Devamı

Bireysel turistler fazla gelmiyor, zaten çok gerek de yok, fiyatlar düşüyor o zaman.Â

İŞADAMLARINA ÖZEL OYUN SALONU

- Yeni projeler var mı?

İstanbul temalı otel yaptı, içinde işadamlarına oyun salonu açıyor
Her katta her 10 yıla damgasını vuran olayların fotoğrafları yer alıyor

Çok üzerinde durduğumuz bir The Game projesi var. İşadamlarının rahatça PlayStation ve Nintendo oynayacakları bir alan yapıyoruz. Otelin komple bir katı bu tip oyunlar için ayrılacak.

- İşadamlarından böyle bir talep mi geldi size, fikir nasıl doğdu?

Hiç aklınıza gelmeyecek insanlar PlayStation hastası. Mesela devlet gibi bir hanımefendi geliyor, yanında müdürler, yardımcılar, çok ciddi görüşmeler, ben The Game'den bahsedince 'biliyor musun akşamları ben play station oynuyorum ' diyor.

Aynı şekilde birçok işadamının ve üst düzey yöneticinin bu oyunlara karşı ciddi tutkusunun olduğunu biliyoruz. Biz de burada onlara bir oyun alanı açacağız.

- Bunun örnekleri var mı?

Dünyada bu tarzda bir oyun alanının örneği yok. Bazen keşke olsaydı da kopyalasaydık diyoruz ama maalesef. Herşeyi kendimiz planlamak ve yapmak durumundayız. Zaten Sony ve Nintendo da yetkilileri de olayı görünce şok oldular. Şimdi bize büyük destek veriyorlar. Oyun pazarını artırmak için iyi bir nokta diye düşünüyorlar ve konseptin yaratılmasında beraber çalışıyoruz.

- İçi nasıl olacak?

Fantastik bir iç mimarı yapıyoruz. Bir tarafı aynı stadyum gibi olacak, diğer taraftan 25 metrekarelik bir tenis kortu yaptık, boks ringi var... Herşey gerçek gibi olacak.

Sonuçta oyun seven işadamları kafelere gidemiyor, evde toplanmak da sıkıntı. Ayrıca şirketler çalışanlarına motivasyon yaratmak istiyor.
İnsanlar eğitim toplantılarında belirli bir günü aştıktan sonra sıkılıyorlar. Ama burası takım halinde oyun oynanabilecek bir yer. Ayrıca tasarladığımız turnuvalar da var. Şirketler dışarıdan gelip turnuva da alabilecekler.

İstanbul temalı otel yaptı, içinde işadamlarına oyun salonu açıyor
Fotoğrafları Okan Bayülgen çekti

- Hedef nedir? Bu salonla dışarıdan müşteri mi çekeceksiniz?

Evet biz hem içerideki müşteriye bir alternatif yaratacağız hem de dışarıdan müşteri çekip iç turizm yaratacağız. Burada bir üye cemaati yaratacağız. Antisosyal bir iş olan oyun, 500-1000 kişilik bir kalabalığa ulaşacak ve insanlar kulüp olarak sosyalleşecek.

Zaten daha açılmadan birçok kişi 'ne zaman açılacak?' diye sormaya başladı.

- Bu otelin konsepti nedir?

Biz burayı art-tech (sanat-teknoloji) diye pazarlıyoruz ama böyle bir kategori yok aslında. Dünyada da yok Türkiye'de de. Sanat ile teknolojiyi buluşturuyoruz. Sanat duyguya teknoloji de işadamının günlük ihtiyaçlarına hitap ediyor.

Eskiden İstanbul'da 4-5 otel yeterli iken turizmin gelişmesiyle otel ihtiyacı arttı, yenileri yapıldı ama onlar da öncekilerin kopyaları. Farklılaşmak isteyenler de yol ayrımına girmeye başladı. Biz de kendimize farklı bir kulvar çizdik.

Mesela hiçbir yerde bulamazsınız, biz dünya ninnilerini derledik. Dandini dandini dastana ile başlıyor, farklı milletlerin ninnilerinin modern yorumları ile devam ediyor. Bir İspanyol geldiğinde çocukluğundan beri bildiği bir melodiyi duyunca çok hoşuna gidiyor.

Bir de oteller eninde sonunda uyku satar. Herşey vardır ama en önemlisi uykudur. Bu nedenle 'sweet dreams' konseptini geliştirdik. Ninniler, özel yataklar, yastık menüleri... Kaliteli uykunun 101 sırrı diye bir kitap yazdık, onu da başuçlarına koyuyoruz.

"YENİ OTEL İÇİN BİNA ARIYORUZ"

- Otelcilik işi nasıl başladı?

İstanbul temalı otel yaptı, içinde işadamlarına oyun salonu açıyor
"Dünya milletlerinin ninnilerini tek bir CD'de topladık. Kalanlara hediye ediyoruz."

Bizim otelcilik işimiz 21 yıl önce Taksim Talimhane'de Nippon oteli ile başladı. Orada bir binayı alarak otele dönüştürdük. Daha sonra yine Talimhane'de Point Oteli aldık. Burası da üçüncü otelimiz. Bundan sonra markamız Point olarak devam edecek.

- Yeni otel açma niyeti var mı?

Evet planlarımız ve arayışlarımız var. Ama sadece İstanbul'da olacağız, diğer yerlere yayılma gibi bir düşüncemiz yok. İstanbul yeteri kadar büyük bir yer.

Şu anda İstanbul'u 6 destinasyona böldük ve zaman içerisinde buralarda olmayı planlıyoruz.

- İlk nerede açacaksınız?
 
Ä°lk etapta tarihi yarımada ile ilgileniyoruz. Ama hazır otel almayacağız. Satılık binaları araÅŸtırıyoruz eÄŸer uygun bir yer bulursak dördüncü otelimizi o bölgede yapacağız. İçi de yine Ä°stanbul konsepti olacak. Ama farklı bir Ä°stanbul bakış açısı getireceÄŸiz.Â

İstanbul temalı otel yaptı, içinde işadamlarına oyun salonu açıyor

İstanbul'da çok büyük bir turizm potansiyeli var. Özellikle son dönemde kültür-sanat turizmi de çok gelişmeye başladı. Sanat galerilerinin artması, genç sanatçıların platform bulabilmesi, konserler, gösteriler... Mesela eskiden gelenler bir kebapçı bir Ayasofya sorardı, şimdi sergileri, İstiklal Caddesi'ni gidilebilecek yerleri soruyorlar. Bu anlamda İstanbul'un önü çok açık.

Bir de Arap turistler var. Temmuz'da müthiş bir trafik vardı, bütün otelleri doldurdular. Şimdi Ramazan nedeniyle durdu ama Ramazan'dan sonra tekrar başlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!